האם סל מוצרי המזון לחגים הקרבים יתייקר? נכון לעכשיו הנתונים נגד הצרכן ומעלים חשש כבד להתייקרות מחירי המזון בחודשים הקרובים לעומת השנה הקודמת, אם כי הצפי שבחגי תשרי עדיין לא נחוש בה. זאת כיוון שההכנות והתמחור למבצעי החג שעורכות רשתות המזון מתחילים שבועות לפני החגים וכבר נקבעו. זה כמובן לא כולל את מחירי הפירות והירקות שנקבעים מדי יום ביומו לפי הכמויות בשוק.
חג בשישי־שבת
הקמעונאים מבטיחים מבצעים מעמיקים ולא מתכוונים להעלות מחיר ערב החגים. השנה רוב החגים (ראש השנה, סוכות ושמחת תורה) יהיו בשישי־שבת, בניגוד לשנה שעברה שנחגגו באמצע השבוע בנוסף לשבת, ולכן היקף קניות המזון לחגים צפוי להיות קטן בהשוואה לאשתקד.
רמי לוי אמר אתמול ל"ממון": "כמו כל שנה לקראת החג יהיו מבצעים מעמיקים שיתחילו בשבוע הראשון של ספטמבר. הקניות לחג יתחילו שבועים לפני ראש השנה. כעת עדיין אנשים בחופש ועסוקים בקניות לבית הספר. לא נראה לי שהמחירים יעלו לעומת שנה שעברה, להפך. התייקרויות אם תהיינה בכלל, אולי לאחר החגים". אורי וטרמן מנכ"ל שופרסל: "ברור שלא לא נעלה מחיר, אנחנו כבר בפריסת חג ונערכים למבצעים עמוקים".
מה שעוד צפוי לתרום הוא פרסום המכרזים הפטורים ממכס ליבוא דבש ושמן זית למי שירבה בהנחה על המחיר. קרפור ואחרים זכו בשמן הזית במחיר של בין 11 שקל ל־13 שקל לליטר במקום כ־30 שקל. בדבש המחירים הם של כ־19 שקל לק"ג במקום 45 שקל. אולם יש לזכור שמדובר בכמות מוגבלת שתספיק רק לחגים.

מזג האוויר משפיע

בטווח הארוך יותר צפויים להשפיע על המחירים שני מרכיבים: הדולר ופגעי האקלים. הדולר זינק מתחילת השנה ב־15% וזה צפוי לייקר את היבוא וחומרי הגלם.
פגעי האקלים הכו בתוצרת חקלאית בכל רחבי העולם. הודו עצרה לאחרונה בגלל יבול דל עקב ההצפות והשיטפונות את יצוא האורז מחשש למחסור לאזרחיה - ומחירו מזנק.
שמן הזית חווה בכל העולם עליות מחירים קיצוניות. ספרד, שאחראית ל־%50 מהתוצרת בעולם, סבלה מעונת מסיק מהחלשות בעשור כתוצאה מההתחממות הגלובלית שגרמה למחסור בגשמים ובגלי קור שהכרחיים לטובת יבול גבוה. ביוני האחרון הודיעו בספרד שגם השנה הקרובה תהיה חלשה ביותר. מרגע ההודעה השוק חווה עליות מחירים קיצוניות.
הרוסים שוב סגרו את הנתיב הימי מאוקראינה למעבר של חיטה, צעד שצפוי להקפיץ את מחירה.

הכל התייקר

אבל עוד לפני העליות הצפויות כבר ברור שהשנה סל המוצרים יהיה יקר יותר בהשוואה לשנה שעברה. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פירסמה נתונים שלפיהם ההוצאות בתחומים רבים ביולי 2023 גבוהות באופן משמעותי מיולי אשתקד: קטגוריית המזון, כולל פירות וירקות, התייקרה ב־4.6%. קטגוריית לחם, דגנים ומוצרי בצק התייקרה ב־4.8%, כאשר הלחם התייקר ב־5% והקמח ב־2.7%.
קטגוריית בשר, עופות, דגים ומוצריהם התייקרה ב־%3.6. בשר בקר עלה ב־2.9% ועופות ב־7.9%. בשימורי דגים ודגים מעובדים הייתה עלייה של 2.3%, ולעומת זאת בתחום הדגים הטריים חלה ירידה של 4.1%.
גם הירקות והפירות התייקרו ב־6.5% - הירקות הטריים התייקרו ב־%7.8 והפירות הטריים ב־7.4%. מוצרי חלב התייקרו ב־8.9% והחלב התייקר ב־11.6%. מוצרי לבן, יוגורט ומעדני חלב התייקרו ב־7.6%, במוצרי השמנת חלה עלייה של 12.8%, בחמאה של 8.2%, בגבינה של 8.9% ובגלידות של 3.4%. בתחום הביצים עלייה של 14.4% ובסוכר ותחליפיו של 10.1%.בתחום התבלינים, הרטבים, מוצרים לעוגה ומזון לתינוקות חלה עלייה של 4.5%, ובתחום הארוחות מחוץ לבית של 4.5%.