לא משנה לאיזו משפחה נולדתם ומאיפה הגיעו ההורים, לרוב יהיה על שולחן החג שלכם בראש השנה תפוח בדבש. ביס שכולו משאלת לב לשנה טובה ומתוקה.
אז רגע לפני החג החלטתי לקחת את הפרי הכל כך אופייני של ראש השנה ולהכין ממנו שני מתכונים שקוצרים המון מחמאות. כאלה שמצד אחד קל להכין, ומצד שני מתקבלת תוצאה שהיא לא פחות מ־וואו.
1 צפייה בגלריה
yk13562641
yk13562641
(צילום: רחלי קרוט)
האמת היא שזאת פעם ראשונה שהכנתי תפוחים ממולאים בבשר. אצלנו בבית אמא שלי תמיד מילאה אותם בצימוקים ובקינמון, אבל החלטתי בכל זאת לנסות, כי אם הם עובדים עם עוף, אין שום סיבה שהם לא יעבדו בשילוב בשר. החמיצות והמתיקות הטבעית שלהם משתדכת באופן מופתי לכדורי הבשר שמדיפים ריח של שומן כבש, ואת הכל עוטף רוטב בצלים חלומי עם טעמים מתוקים־חמוצים. מסוג הביסים שבאמת אי־אפשר להפסיק לאכול. אם הייתי צריכה לדרג את רשימת הסירים הכי טעימים שיצא לי להכין השנה, זה לגמרי מתברג בעשירייה הפותחת.
ולקינוח – טארט תפוחים, בלי להכין בצק בבית, עם קרם שקדים נפלא שמכינים בקלות. קינוח מרשים ועדין שאפשר להכין גם יום ויומיים לפני ההגשה והוא עדיין יהיה מושלם.

תפוחים במילוי בשר ברוטב חמוץ־מתוק

מה צריך (ל־12 ממולאים בסיר סוטאז' בגודל 28 או 32):
• 6 תפוחים מזן גרני סמית (הירוקים)
• 500 גרם בשר טחון עם שומן כבש (לבקש מהקצב שיוסיף לכם לבשר שומן כבש טחון)
• 1 בצל לבן גדול, קלוף
• 1/2 צרור עלי פטרוזיליה
• 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
• 1 ביצה
• 1 כפית שטוחה מלח
• 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
לרוטב:
• 4 כפות שמן זית
• 3 בצלים לבנים גדולים, קלופים
• 10־15 משמשים מיובשים – אני השתמשתי באוזבקי, אבל כל סוג יעבוד
• 3 כפות רכז רימונים
• 3/4 כפית כורכום
• 1 כפית מלח
• 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
• 1 כף אבקת מרק עוף – לא חובה אבל מאזן
• במקום רכז רימונים ניתן להשתמש בכמות זהה של סילאן עם 3 כפות מיץ לימון
כך עושים:
1. להכנת הרוטב: חותכים את הבצלים לרצועות (לא צריך דקות, אנחנו רוצים להרגיש אותן) ומטגנים בסיר רחב עם שמן זית עד שהן מתחילות להתרכך. לא צריך כאן הזהבה משמעותית.
2. מוסיפים משמשים, רכז רימונים, כורכום, מלח, פלפל שחור, אבקת מרק עוף ומערבבים. מטגנים יחד במשך 5 דקות.
3. מוסיפים מים רותחים עד לגובה של 8־10 ס"מ ומבשלים את הרוטב במשך 20 דקות. מומלץ לטעום אחרי 20 דקות, לוודא שלא חסר מלח או רכז רימונים.
4. להכנת הבשר: קוצצים דק את הבצל והפטרוזיליה ומעבירים לקערה. מוסיפים בשר, אבקת סודה לשתייה, ביצה, מלח ופלפל ולשים לתערובת אחידה. מניחים בצד.
5. חוצים את התפוחים באמצע ומרוקנים את פנים חצי התפוח בעזרת כפית או כף. משאירים שוליים של 1 ס"מ. חוזרים על הפעולה עם יתרת התפוחים. את בשר התפוחים מומלץ לחתוך לקוביות ולהוסיף לרוטב.
6. ממלאים חצי תפוח מרוקן בכדור בשר, מהדקים ומניחים בתוך הסיר עם הצד של הבשר כלפי מעלה. אם נשאר בשר, אפשר להכין קציצות עגולות ולהוסיף לסיר.
7. משקים את התפוחים עם הבשר ברוטב ומבשלים עם מכסה 3/4 מכוסה במשך 30 דקות. חשוב מדי פעם לפתוח ולהשקות את הממולאים ברוטב עם הבצלים. בינתיים מחממים תנור ל־190 מעלות.
8. כשהתנור חם והבשר כבר מבושל בתוך התפוחים, מעבירים את הסיר לתנור, ללא מכסה, ואופים במשך 20־30 דקות או עד שהחלק העליון מזהיב יפה. מגישים עם אורז לבן או פירה.

טארט תפוחים בדבש עם קרם שקדים

מה צריך (תבנית טארט או רינג עגול בקוטר 22):
• 1 חבילה בצק פריך למאפים מתוקים – מופשר על פי הוראות היצרן
• 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
• 1 כוס (120 גרם) שקדים טחונים דק
• 1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן או אבקת סוכר
• 1 ביצה L
• 1 כפית משחת וניל או תמצית וניל איכותית
• 2 כפות קמח לבן או קורנפלור
• 3 תפוחים – מומלץ מזן גרני סמית (הירוקים)
• 2 כפות דבש
• 2 כפות מיץ לימון
• לגרסת פרווה ממירים את החמאה בנטורינה או שמן קוקוס בכמות זהה
כך עושים:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. במעבד מזון עם וו גיטרה שמים חמאה חתוכה לקוביות, שקדים טחונים, סוכר, ביצה, וניל וקמח. מערבלים עד שנוצר קרם והחמאה נטמעת. מניחים בצד.
3. קולפים את התפוחים וחותכים לקוביות קטנות בגודל 1 ס"מ. מעבירים לקערה ומוסיפים מיץ לימון ודבש. מערבבים היטב ומניחים בצד.
4. פורסים את יריעת הבצק וחותכים עיגול בגודל תחתית תבנית הטארט. אם משתמשים ברינג, פשוט מניחים את הרינג על הבצק וקורצים את הצורה, ואם משתמשים בתבנית טארט מניחים אותה על הבצק וחותכים מסביב בגודל תחתית הטארט.
5. מניחים את תבנית הטארט על תבנית תנור ומניחים בפנים את עיגול הבצק כך שיכסה את כל התחתית. אם משתמשים ברינג חשוב כמובן לשים נייר אפייה על התבנית.
6. מיתרת הבצק חותכים פסים ארוכים בעובי גובה תבנית הטארט. אם התבנית שלכם בגובה 2 ס"מ פשוט חותכים פס ארוך בגובה 2 ס"מ. מדביקים את פסי הבצק לדפנות התבנית כך שכל הדפנות יהיו מכוסות בבצק בשכבה אחת.
7. מעבירים את קרם השקדים לתוך תבנית הטארט ומיישרים. מפזרים למעלה את כל התפוחים ומהדקים ממש מעט, רק כדי שלא ייפלו.
8. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־170 מעלות ואופים במשך 40־45 דקות או עד שהבצק זהוב והחלק עליון מזהיב מעט. מצננים ומגישים בטמפרטורת החדר עם גלידת וניל או ככה, לבד.