במסגרת עיסוקו המקצועי, התמודד השחקן אור בן מלך עם לא מעט תפקידים מאתגרים שדרשו ממנו לקחת את עצמו לקצה. אולם אחד האתגרים הגדולים שאיתם יתמודד בקרוב לא יהיה על במת התיאטרון או מסך הטלוויזיה, אלא בכלל על מסלול הריצה. בעוד כשבועיים, ב־14 בספטמבר, הוא ישתתף עם עוד אלפי רצים באירוע ‭ Hoodies‬ סינגלס‭RUN ‬, "מרוץ האהבה" שיתקיים בתל־אביב. זו השנה השנייה שבה מתקיים המרוץ, שאליו יגיעו רווקים ורווקות מכל רחבי הארץ וישתתפו בשני מקצי ריצה, של חמישה ועשרה קילומטרים, אשר יסתיימו באירוע הדייטינג הגדול בישראל.
בן מלך מתכנן להשתתף במקצה החמישה קילומטרים. הוא ישמח למצוא אהבה על הדרך, אך בשלב זה הוא טרוד באימוני הריצה – אהבה לא ממומשת שניצתה באופן מפתיע. "הייתי ילד שתמיד עסק בספורט", מגלה בן מלך, "שיחקתי כדורגל, כדורסל. הייתי בנבחרת כדורעף. גם בבית ספר למשחק עובדים המון על תנועה במסגרת השיעורים. בשנים האחרונות עשיתי המון יוגה, פילאטיס ובעיקר שחייה. אבל את הריצה פגשתי ממש עכשיו".
1 צפייה בגלריה
yk13570279
yk13570279
(צילום: יאיר שגיא)
זה קרה, איך לא, בעקבות תפקיד חדש שקיבל. "שיחקתי בדרמה תקופתית את אליעזר בן יהודה, ועשיתי עבודת דמות מאוד גדולה", הוא מסביר, "בן יהודה היה חולה שחפת, ומתחקיר שעשיתי גיליתי שהם מאוד רזים ושדופים. אני בנאדם רזה גם ככה, אך הייתי צריך לרזות עוד בשביל התפקיד, אז פשוט תפסתי זוג נעליים, פתחתי אפליקציית ריצה והתחלתי לרוץ".
כמו רבים שפותחים בשגרה ספורטיבית חדשה, ההתחלה של בן מלך לא הייתה קלה. "יש ריצות שאתה יוצא אליהן והן מדהימות ואתה מחייך, ויש ריצות שיכולות להיות ממש סיוט", הוא אומר, אך באותה נשימה גם מסכם שהתהליך שווה את זה: "למרות הכל, אני חושב שלא הייתה ריצה אחת שחזרתי ממנה ולא הייתי מבסוט. היום אני כבר רץ אפילו פעמיים ביום, בבוקר ובערב".
מעבר למגוון היתרונות הפיזיים של אימוץ פעילות ספורטיבית לתוך אורח החיים - ביניהם הקטנת הסיכון למחלות לב וכלי דם, שמירה על BMI תקין והעלאת הכושר הגופני - בן מלך גילה צדדים נוספים לריצה. "זו פעילות מאוד מדיטטיבית", הוא מסביר, "הרבה פעמים לפני ריצה אני שואל את עצמי שאלה, או חושב על משהו שאני צריך לפתור, ולאחר הריצה אני אשכרה מקבל תשובה – בין אם בסוף הריצה בדרך הביתה, או במקלחת אחר כך. תמיד עולה רעיון חדש. אני מאמין שזה פותח מאוד את הנפש ומחבר אותך לאנרגיה יותר גבוהה. זו גם אחלה דרך להתגבר על הנגאובר".
אבל בסוף ריצה זה דבר קשה.
"יש בחיים לא מעט אתגרים פיזיים, אבל אני חושב שבסופו של דבר ריצה זה דבר נפשי. אני לא שם לעצמי רק יעדים ומספרים, אלא גם מנסה ליהנות מהחוויה. הכוח של הריצה זה בעצם לפתח מיומנות מנטלית, לא לוותר, להמשיך גם כשהגוף אומר לא, לכן אני מאוד אוהב את זה. הריצה מחזקת אותי להמשיך, עוד 100 מטר, עוד 200 מטר. זה עוזר לי עם הרבה סיטואציות אחרות בחיים שבהן אני מרגיש שבא לי לוותר".
למדת דברים חדשים על עצמך?
"למדתי שהריצה היא אחלה כלי לנהל את הרגשות שלך ולהיות בשליטה על מצב הרוח. אין מה לעשות, הגוף שלנו נועד לנוע. זה חלק מתוכנית ההפעלה שלנו. אם אתה נכנס לתקופה פחות טובה, הריצה יכולה להיות כלי ממש חזק כדי להוציא אותך משם".
במרוץ שיתקיים בעוד כשבועיים ינסה בן מלך לתרגם על המסלול את כל מה שלמד בחודשים האחרונים. "אני מרגיש מוכן", הוא אומר, "אני לא בסטרס אם אצליח לעשות תוצאה טובה או לא, אלא יותר בעניין של החוויה המשותפת. זה מגניב שרווקים ורווקות נפגשים לאיוונט כזה, כי זה משחרר את כל הסטרס שכרוך בלהכיר. אם תהיה היכרות זה יהיה פלוס ענק מבחינתי, אך אני מגיע בשביל האירוע עצמו. מקווה שהרבה אנשים ימצאו שם אחד את השנייה, אחד את השני או אחת את השנייה".
היית יוצא עם מישהי לדייט ריצה?
"כן. זה נשמע לי מאוד ניו אייג'. כמו שאומרים שאם אתה מחבק מישהו 20 שניות נוצר ביניכם קשר, אני בטוח שגם לריצה יש את אותו האפקט".

טיפים של מנצחים

לאימונים יש אמנם משקל משמעותי בהצלחה במרוץ, אך התנהלות נכונה ביום האירוע חשובה לא פחות. גולדי רייך, יוצרת תוכן ומנהלת קהילת רצים, מסבירה כיצד תגיעו הכי מוכנים שאפשר.
"חשוב לזכור שמדובר במרוץ ערב, אז יש לשים לב לתזונה במהלך היום", היא אומרת, "מומלץ לאכול ארוחת בוקר טובה, ארוחת צהריים לא כבדה – עד חמש שעות לפני הזינוק, וארוחה קלה עד שעתיים לפני הזינוק. יש להימנע מאוכל עם סיבים ולהקפיד על צריכה של פחמימות ומלחים. מעבר לכך, חשוב לשמור על רמת סוכר גבוהה קרוב לזינוק. והכי חשוב – להקפיד על שתייה מרובה לאורך היום".
מנהג שכיח בקרב רצים מתחילים רבים הוא "לפתוח" את המרוץ באופן חזק מדי. רייך מסבירה כי זוהי טעות נפוצה, שיש להימנע ממנה. "מה שצריך לעשות כדי לצלוח מרוץ כמו שצריך זה לחלק את הכוח שלנו. במונחים מקצועיים זה נקרא Negative Split – להתחיל חלש ולאט־לאט להגביר, לחלק את הכוח בצורה כזו שנצליח בסוף לסיים יותר חזק ממה שהתחלנו, לזכור שמנצח הוא זה שיודע לחלק את הכוח שלו ולא זה שפותח הכי חזק".
בדומה לדבריו של בן מלך, גם רייך מסכימה כי לפעמים רוב ההתמודדות היא מנטלית. "הכוח שלנו נגמר תמיד בראש לפני שהוא נגמר ברגליים", היא מדגישה, "כשעולות מחשבות כאלה חשוב לנתב את המחשבה למקומות טובים ולהזכיר לעצמנו שיש לנו עוד המון מאגרים בגוף".
והטיפ הכי חשוב, לדבריה של רייך, הוא פשוט ליהנות. "כל מרוץ, ובטח מרוץ של אהבה, הוא פאן. הדבר הכי חשוב הוא לסיים בחיוך, ליהנות מהדרך, לפטפט עם אנשים תוך כדי. המטרה היא לא לשבור שיא אלא לבלות ולהכיר. תחייכו – כשאנחנו מייצרים תנועה של חיוך בפנים זה מביא המון כוח ואנרגיה, שעוזרים לנו להתמודד עם השדים והמחשבות בראש".