האינפלציה מתבטאת לא רק בעליות מחירים של המוצרים בסופרמרקט הקרוב לבית, אלא גם באוכל רחוב. אחד הפופולריים שבהם הוא הסביח הטעים. ההתייקרויות לא פסחו על הדוכנים שמוכרים את הסביח. היו גם שלא העלו כמו סביח ברדיצ'ב בחיפה (28 שקל) סביח הצפון והבוטקה בקדימה צורן (25 שקל) או המנה הכי הזולה שמצאנו אצל סביח אסולין בבאר־שבע (20 שקל).
2 צפייה בגלריה
צילומים: מירב קריסטל, איריס ליפשיץ־קליגר, אילנה קוריאל, ישראל מושקוביץ, גלעד כהן, מוזי אינג'ר
צילומים: מירב קריסטל, איריס ליפשיץ־קליגר, אילנה קוריאל, ישראל מושקוביץ, גלעד כהן, מוזי אינג'ר
(צילומים: מירב קריסטל, איריס ליפשיץ־קליגר, אילנה קוריאל, ישראל מושקוביץ, גלעד כהן, מוזי אינג'ר)

"הסביח של עובד", גבעתיים

מנה - 32 שקל | לפני שנה - 30 שקל | העלייה: 6.6%
בסביח המיתולוגי של עובד בגבעתיים, שם מזמינים סביח בז'רגון ייחודי שכולל מונחים מעולם הכדורגל ("כמה בדרבי" שזה כמה עמבה וחריף להוסיף) ופעלים ייחודיים (לבצבצץ – להוסיף ביצה קשה) המנה התייקרה לפחות שלוש פעמים בשנים האחרונות. ב־2017 המנה נמכרה ב־19 שקל ומאז התייקרה בהדרגה עד ל־29 שקל. אשתקד המנה נמכרה ב־30 שקל וכעת ב־32 שקל. חצי מנה מוכרים שם ב־24 שקל.
"הכל התייקר לנו, לכן העלינו את המחירים", אומר עובד דניאל ומסביר. "הכל התייקר – הביצים, המפיות, הסכו"ם החד־פעמי, הארנונה. אבל ברחבי העולם מקנאים במי שמזמין פה. זאת המנה הטובה ביותר ביקום. ושימי לב פה ששמים מה שרוצים. פה השחקן קובע את הכמות. למשל בחציל, אפשר להיות מיליטנטי ומסיבי אגרסיבי ולשים כתר אליפות, ועדיין לא תשלם יותר". לגבי התייקרות נוספת מרגיע עובד. "המנה שווה יותר, אבל בינתיים לא נעלה את המחיר".
2 צפייה בגלריה
.
.
(צילומים: מירב קריסטל, איריס ליפשיץ־קליגר, אילנה קוריאל, ישראל מושקוביץ, גלעד כהן, מוזי אינג'ר)

"סביח אריכא", ירושלים

מנה - 25 שקל | לפני שנה - 23 שקל | העלייה: 8.7%
בשונה מערים אחרות במדינה, בירושלים סביח אינו בראש רשימת מאכלי הרחוב הפופולריים כמו פלאפל, שווארמה או פיצה. למרות זאת, ישנם כמה מקומות מאוד מוכרים בבירה כמו סביח אריכא באזור שוק מחנה יהודה.
סביח אריכא נפתח על ידי איתי אריכא (33) לפני 10 שנים ברחוב אגריפס בירושלים, ליד שוק מחנה יהודה. "רוב המיקוד שלנו הוא נטו בסביח", אומר איתי, בשונה מדוכני פלאפל שמוכרים גם כן סביח. "יש לנו קהל לקוחות ענק. יש גם עוד סניף בתל־אביב ברחוב הרצל. בקורונה התחלנו גם עם סלטים שאפשר להזמין הביתה. לקוח בא שמים לו חציל בשמן, ביצה, טחינה, סלט". לגבי עליית המחירים איתי מספר כי "התחלנו ב־17 שקל למנה לפני 10 שנים, והיום אנחנו עומדים על 25 שקל למנה. בשנה האחרונה יש קושי מאוד גדול. הכל מרגיש מאוד מאתגר. הריביות והכל. לפני שנה המנה עלתה 23 שקל. כל שנה זה קופץ בשני שקלים. אני מקווה שנצליח להישאר במחיר הזה. חווינו הרבה טלטלות. השמן קפץ, הביצים, הפיתות, וגם חשבון החשמל קפץ בטירוף. כל דבר זו עוד הוצאה. האתגר נהיה גדול יותר. כל הקולגות שלי גם חוו טלטלות".
איתי מוסיף כי מבחינתו הכי חשוב זה להמשיך לתת מנה טובה ללקוח. "כל עלייה של מחיר המנה היא כדי להמשיך לתת מנה טובה. אני יכול לקנות חצילים זולים יותר, אבל אני לא רוצה לפגוע במנה".

"הסביח", עפולה

מנה - 24 שקל | לפני שנה - 22 שקל | העלייה: 9%
הסביח בעפולה, ממוקם בשוק הישן בעפולה ונחשב לסביח הטוב בעמקים. המחיר 24 שקל. אושר מלכה, הבעלים מספר שלפני שנה עלתה מנה 22 שקל, ולמרות שכל המרכיבים התייקרו ביותר מ־20%, הוא העלה את המחיר רק בשני שקלים. "לאנשים אין כסף, לא יכול להעלות יותר את המחיר. עדיין אני הרבה יותר זול מכולם".

"הסביח המפנק", רחוב הבנים הוד־השרון

מנה - 24 שקל | לפני שנה - 20 שקל | העלייה: 20%
בני בן דוד עושה כאן סביח עיראקי אסלי בשילוב תפוחי אדמה, עמבה, חצילים, ביצה, חומוס וטחינה של הבית, פטרוזיליה וסלט ירקות - הכל בפיתה. הוא העלה מחיר בתחילת ספטמבר מ־20 ל־24 שקל. בן דוד: "הרבה זמן נמנעתי מלייקר את עלות המנה. אפילו הלקוחות בעצמם כבר אמרו לי שהגיע הזמן להעלות את המחירון כי כולם כבר עשו זאת. החודש הבנתי שאין מנוס, כי חומרי הגלם שוב התייקרו וזה בלתי נמנע. אני בא ממשפחת חקק הידועה ברמתיים בכל הקשור למאכלי העדה. כעת קשה בענף האוכל המוכן עם כל ההתייקרויות שכבר העלו לנו הספקים, ועם מה שעוד מחכה להתייקר בפתח. ברוך השם הלקוחות שלנו מבינים והתורים מדברים בעד עצמם. אגב, לחיילים אני נותן עדיין מנת סביח חינם וגם למי שזוכה בגלגל הרולטה הוותיק שעל הקיר. מגלגלים וזוכים במנת סביח מפנקת חינמית".

"סביח אסולין", באר־שבע

מנה - 20 שקל | לפני שנה - 20 שקל | העלייה: 0%
סביח אסולין נמצא ברחוב הרצל בעיר העתיקה של באר־שבע, סמוך לתחנת המשטרה ולמוזיאון הנגב. מקום משפחתי שהצליח עם השנים להפוך לאימפריה קטנה של סביח ופלאפל. סביח אסולין לא התייקר מזה שלוש שנים ושומר על רמת מחירים שפויה. אבנר אסולין הבעלים מסביר בפשטות: "אנחנו סופגים את הכל בגלל יוקר המחיה. אנחנו אמורים להישאר אוכל עממי, לא"?

"הבוטקה", צומת קדימה צורן

מנה - 25 שקל | לפני שנה - 25 שקל | העלייה: 0%
עוד אתר עלייה לרגל בכל הקשור לדוכן על אם הדרך שמוכר סביח משובח הוא הבוטקה (דוכן תכלת מעץ שאי־אפשר לפספס בצומת קדימה צורן) ליד הכיכר. הבוטקה נפתח אחרי הקורונה והפך לשם דבר באזור. הוא מופעל על ידי השותפים ירון אלישוב, תמיר לסקי וניסים כהן.
"הייחוד של הסביח כאן משולב עם קציצת ירק של אמא" מספר ירון שמכין כאן בקצב מסחרר מנות סביח בזו אחר זו, בעיקר בשל העובדה שיש תיכון בסמוך, והתלמידים מסתערים על הבוטקה בהפסקות. המחיר של מנת סביח לא השתנה ועומד מאז הפתיחה על 25 שקל. ירון: "חומרי הגלם התייקרו, אבל אין לנו מצפון לייקר לתלמידים, ויש כאן גם לא מעט משפחות חרדיות ברוכות ילדים שמגיעות לסעוד אצלנו. כרגע סופגים את ההתייקרויות".
בתור פגשנו שני חבר'ה צעירים שעצרו לסעודת צהריים. מור, אחד מהם, הדגיש כי הוא שומר על המשקל באחרונה. "אבל הבוקר בא לי חשק למנת סביח שווה. שמתי בצד את ספירת הקלוריות וקפצנו לזלול. זה היה שווה. אכפיל את האימון בחדר כושר".

"סביח הצפון", מתחם ביג קריית־שמונה

מנה - 25 שקל | לפני שנה - 25 שקל | העלייה: 0%
פיני ג'רבי ממשגב עם פתח את הפודטראק בכניסה לקריית־שמונה במאי 2022. "בשנה האחרונה עלו מחירי הביצים, הפיתות, הטחינה והשמן, אבל אני עסק חדש ולא רציתי לאבד לקוחות ולהעלות מחירים. גם הפלאפל אצלי, מחיר מנה הוא 20 שקל. אני מעדיף לספוג את המחירים הגבוהים כדי לשמור על מאכל עממי ונגיש לכולם". המנה בסביח הצפון כוללת פיתה פרימיום חמה וחצילים, תפוחי אדמה, ביצה, ירקות ורטבים.