פרויקט "שווים בתעסוקה" מתקיים בשיתוף מפעל הפיס
"כשאני מגיע לראיון עבודה המגבלה שלי לא בולטת. היא לא פיזית. זה מאתגר מאוד ויש דילמה – האם כן ליידע, או שעדיף להגיע כמו כל אחד אחר?" – כך משתף עופר שרון בפודקאסט "הכי שווים שיש", ומציף את השאלה שמעסיקה אנשים רבים עם מוגבלות, ובייחוד את אלו שהמוגבלות שלהם "שקופה".
הערך העצום בשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה נראה על פניו ברור. הרווח הוא משמעותי לכל הצדדים, כולל למשק הישראלי. אך המציאות מלמדת שיש דרך ארוכה לפנינו. אנשים עם מגבלה שמנסים להשתלב בשוק העבודה מתמודדים גם עם הסטיגמות כלפיהם וגם עם המגבלה עצמה, וכשמדובר במגבלה "שקופה", ההתמודדות ייחודית ומסובכת במיוחד.
איך נראה מסע חיפוש העבודה שלהם? כיצד ניתן להגדיל את סיכויי ההצלחה? בפודקאסט "הכי שווים שיש", אשר מתקיים במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה", ראיין שי רלר, שהפך למשותק לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים בטיול אחרי הצבא בנפאל, את עופר שרון, אחד מבוגרי קורס העיתונות של מיזם "שווים בתעסוקה", והשניים דנו בנושא זה וניסו להעניק מנקודת מבטם כלים ממשיים – גם למחפשי העבודה וגם למעסיקים.
עופר שרון (39) חושף באומץ שהמגבלה שלו התחילה כתוצאה מהפרעת אכילה שאיתה התמודד בצעירותו. "זה התחיל כשהייתי מאוד צעיר", הוא מספר, "בשלב כלשהו הגעתי לרמה של תת־משקל שהובילה לבעיות פיזיות, רפואיות, בעיות בבטן בשילוב צפיפות עצם נמוכה. מתברר שהפרעות אכילה זה דבר שקורה לא רק לנערות צעירות. זה יכול לקרות לכולם בסופו של דבר".
אחרי שעבד בשנים האחרונות בפרויקטים קטנים כמו דיבוב סרטונים באינטרנט וקריינות לפרסומות, עופר מנסה להשתלב בעבודה משמעותית. השאיפה שלו היא להמשיך ולהתקדם בתחום הדיבוב והקריינות. "זה תחום קשה לכולם", הוא מצהיר, "אך כשמגרש המשחקים לא שווה עבור כולם – זה אפילו קשה עוד יותר".
רלר שאל: "מה החוויה שלך בתור אדם עם מוגבלות שמחפש עבודה?".
"המצב שלי מגביל מבחינת תעסוקה", ענה שרון, "הוא מייצר כל מיני נקודות שמהוות אתגר. בחוויה שלי, אני מרגיש שאפשר לקבל מהמעסיקים מבט לא חומל. הם כאילו רוצים את הדבר המושלם, ומחפשים איפה אתה לא כזה. זו החוויה שלי".
רלר שאל: אתה חושב שאפשר להבין את החשש שלהם ואת ההתנהגות הזו כשהם פוגשים אדם עם מוגבלות?
"אני יכול להבין את החשש, הם בסופו של דבר עסק ולכן הם רוצים מקסימום תפוקה או תוצאות. אבל גם לאנשים עם מוגבלות יש המון מה לתרום, ובדברים מסוימים אפילו יהיו להם יותר חוזקות מאחרים. לכל אחד יש את החוזקות שלו".
שי רלר, מנחה הפודקאסט, שיתף מניסיונו וסיפר שכשהוא התקבל לעבודה היה לו חשוב מאוד לעשות את התפקיד בצורה מאוד מסורה "מתוך העובדה שאני מכיר תודה לארגון שקיבל אותי, הכניס אותי בין כתליו ונתן לי את ההזדמנות. כשהתחלתי לעבוד לקח לא מעט זמן, לי ולמנהלים שלי, כדי למצוא את הדרך להתאים את המשימות שמתאימות עבורי. אני קצת איטי אולי מכל עובד אחר, אבל כן יש דברים שאני יודע לעשות קצת יותר טוב מעובדים אחרים. אני חושב שהיכולת הזו להתאים את המשימות היא משהו מאוד חשוב, שמאוד עוזר בתהליך הזה".
אחר כך פנה לשרון ושאל: איך לדעתך ניתן להוריד את החסמים של המעסיקים כדי שיוכלו לתת הזדמנות שווה?
"בעיניי צריך להעלות את המודעות", ענה שרון, "שיכירו טוב יותר את אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות, שיראו בעיניים, בשטח, סיפורי הצלחה, דוגמאות אמיתיות לאיך זה קורה – איך ניתן לשלב. אני מניח שלפעמים המעסיקים פשוט לא יודעים איך לגשת לכל הנושא הזה". החסמים, לדבריו, נמצאים משני צידי המתרס: מחפשי העבודה והמעסיקים. "צריך לדבר באופן פתוח על הדברים: מה אתה צריך שיעזור לך? מה אנחנו יכולים לעשות? כדי שיהיה קל לשני הצדדים".
כשנשאל אילו עצות יש לך לתת לאנשים עם מגבלה שמחפשים עבודה, ענה שרון: "העצה שהלוואי שהייתי יכול לתת גם לעצמי – יותר תעוזה ואומץ. פשוט לנסות כמה שיותר, להיות פתוחים יותר. בדיעבד, בראייה לאחור, הלוואי שהיה לי יותר אומץ לנסות. נכון, לפעמים סוגרים בפנינו דלתות אבל צריך להמשיך לנסות ולדחוף את הרגל בכל דלת. תנסו. מה כבר יכול לקרות? הכי חשוב זה להאמין: להאמין בעצמכם, להאמין בתהליך ולהתמיד".
רלר הוסיף: "גם אל תתביישו לבקש עזרה מחברים, קולגות, משפחה, כל אחד שרק אפשר להיעזר בו".
גם לכם יש חלום מקצועי שאתם רוצים להגשים? מיזם "שווים בתעסוקה" – פרויקט לאומי־חברתי ביוזמת מפעל הפיס ובשיתוף אתר "שווים", קרנות הביטוח הלאומי, הפורום הכלכלי חברתי, "תעסוקה שווה" מטעם משרד העבודה, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, רשת 13, "ישראל בידור" – יצא לדרך לפני כשנתיים מתוך מטרה לחולל שינוי חברתי וכלכלי בישראל, להגדיל את שיעור המועסקים מקרב אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות, לשנות את השיח בעולם התעסוקה – בקרב מעסיקים ומועסקים כאחד, ולחשוף את הפוטנציאל האדיר והלא ממומש של אוכלוסייה זו.
גם השנה מציע הפרויקט שלל תוכניות הכשרה במגוון תחומים, ללא עלות (בחלקן יידרשו דמי רישום). בין הקורסים שנפתחו או עומדים להיפתח השנה: קורס עיתונות ותקשורת של "ידיעות אחרונות" ו־ynet (שכותב כתבה זו נמנה בעבר עם משתתפיו); קורס סושיאל מדיה של "ידיעות אחרונות" ו־ynet; קורס יסודות הבישול במלונות פתאל; הכשרת פיתוח SAP בחברת "פרוגיקס"; קורס שיווק דיגיטלי בחברת JUMPIN; קורס מיישמי ומטמיעי CRM בחברת MLY; קורס תקשורת וטלוויזיה ברשת 13 וקורס סושיאל מדיה ב"ישראל בידור". חלק מהקורסים יועברו באופן מקוון.
• לרשימה של משרות שפנויות במיוחד בשבילכם, היכנסו אל jobs.shavvim.co.il/jobs
• מעסיקים, גם אתם רוצים לפתוח הכשרות ולקלוט בוגרים שלהן בארגונכם? מעכשיו ועד דצמבר 2023 תוכלו לקבל גם מענקים מהמדינה. היכנסו אל זירת המעסיקים: https://zira-forum.co.il/
• מעסיקים המעוניינים להציע משרות לאנשים עם מוגבלות: היכנסו אל bit.ly/Maasikim