מרק שעועית לימה עם גריסי פנינה

זה לא המרק הכבד של החורף, האדום עם השעועית הלבנה, כי אם מרק קליל ועדין, ועדיין משביע מאוד ובריא.
1 צפייה בגלריה
yk13610081
yk13610081
(צילום: רחלי קרוט)
מה צריך:
• 3/4 כוס שעועית לימה, יבשה (או 2 כוסות שעועית לימה מבושלת)
• 4 כפות שמן זית
• 2 בצלים לבנים, קלופים
• 2 ענפי סלרי, כולל העלים
• 1 כרשה – לא חובה
• 5 שיני שום, קלופות
• 3 גזרים, קלופים
• 1/3 כוס גריסי פנינה
• 4 עלי מנגולד (בעיקר החלק הירוק) או חופן עלי תרד – לא חובה
• 1 כף מלח
• 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
• 1 כף אבקת מרק עוף – לא חובה
• 1/2 כפית בהרט
כך עושים:
1. משרים את השעועית בהרבה מים במשך שעה. מעבירים לסיר, ללא המים, וממלאים בהרבה מים חדשים. מבשלים במשך 3־4 שעות או עד ריכוך. אם רוצים לקצר את זמן הבישול ניתן להוסיף למים, אחרי שהם רתחו, 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה. מסננים ומניחים בצד.
2. קוצצים את הבצלים והשום לקוביות קטנות. פורסים דק את הכרשה והסלרי. קוצצים דק את עלי הסלרי והמנגולד.
3. בסיר גדול שמים שמן זית ומטגנים יחד בצלים, כרשה, סלרי, שום וגזרים במשך 15־20 דקות או עד ריכוך.
4. מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים וממשיכים לטגן עוד 10 דקות. מוסיפים מלח, פלפל שחור, אבקת מרק ובהרט ומערבבים.
5. מוסיפים 2 ו־1/2 ליטר מים ואת גריסי הפנינה ומבשלים במשך 40 דקות.
6. מוסיפים את השעועית המבושלת ומבשלים יחד במשך 15 דקות. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם להעדפה שלכם.

מסבחה שעועית לימה

מי שהמסבחה הזאת, בגרסה קצת אחרת, רשומה על שמו הוא אייל שני שמלהטט בצורה מדהימה עם ירקות וקטניות. בעיניי המסבחה הזאת טעימה פי כמה מזו של החומוס, אבל אני לא אתווכח עם מי שחושב אחרת
מה צריך:
• 3/4 כוס שעועית לימה יבשה (או 2 כוסות שעועית לימה מבושלת)
• 1 כפית מלח
• 1 עלה דפנה – לא חובה
• 1/2 כוס טחינה גולמית
• 3/4 בצל סגול
• 1 פלפל צ'ילי טרי
• 1 כפית נענע מיובשת
• שמן זית בנדיבות
כך עושים:
1. משרים את השעועית בהרבה מים במשך שעה. מעבירים לסיר, ללא המים, וממלאים בהרבה מים חדשים עם מלח ועלה דפנה. מבשלים במשך 4־5 שעות או עד שזה רך כל כך שזה מתפרק. אם רוצים לקצר את הזמן, ניתן להוסיף למים הרותחים 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה.
2. מסננים את רוב הנוזלים, משאירים ממש מעט בתחתית ומועכים מעט עם מזלג. משאירים חלק מהשעועית שלמה ואת הרוב מעוכה. מזלפים מעל את הטחינה הגולמית ומערבבים בעדינות. לא צריך לערבב לגמרי.
3. קוצצים לקוביות ממש קטנות את הבצל ופורסים דק את הצ'ילי.
4. מעבירים את השעועית עם הטחינה לצלחות הגשה. מפזרים מעל השעועית בצל קצוץ, צ'ילי, נענע מיובשת ושמן זית בנדיבות ומגישים מיד עם פיתה טרייה. מומלץ להגיש בצד פלחי לימון שכל אחד יוכל לזלף מעל המסבחה.
אחת השעועיות הכי פחות מוכרות אבל הכי טעימות היא שעועית לימה, שחלק קוראים לה שעועית "בובעס". היא גדולה יותר מאחותה המוכרת וגם שטוחה יותר, והטעם שלה חמאתי ומתקתק. מעבר לטעם הנפלא שלה, שעועית לימה גם מתבשלת מהר יותר ומשתלבת מושלם בהמון מנות.
בסופרים ובחנויות התבלינים אפשר למצוא אותה בגרסה היבשה, ואז היא מצריכה בישול, ואפשר גם למצוא אותה כבר מבושלת בקופסאות שימורים. היתרון כמובן ברור, אבל קחו בחשבון שהשעועית בקופסת שימורים קטנה יותר וגם יציבה יחסית לזו שתבשלו בבית. זה מהמם לסלטים וגם למרקים, אבל אם רוצים להכין ממרח, למשל, ההעדפה שלי היא לבשל אותה בבית.
הכנתי לכם הפעם שני מתכונים שאפשר להכין בקלות: האחד מרק ירקות עם שעועית, מרק שהוא הכי ארוחה; והשני הוא ממרח שעועית לימה נפלא שמהווה ארוחת ערב נהדרת לצד פיתה וירקות.