האם החלב המיובא מפולין מתקלקל מהר יותר? על גבי קרטון החלב שמשווק ברשת מחסני השוק בימים אלה נכתב: "לאחר הפתיחה יש לצרוך תוך 24 שעות". מדובר בחלב מתוצרת מחלבת מלקוביטה הפולנית, ואותו מייבאת חברת אדום גרופ, שמוכרת אותו ברשת תחת המותג "הר חרמון". החברה מייבאת את החלב הפולני גם לרשת רמי לוי.
חלב ישראלי טוב לאחר הפתיחה לפחות שבוע וייתכן שאף יותר מכך, לפי מבחן הטעם והאף. אין כיתוב המורה כך או אחרת על גבי אריזתו. אם כך, מדוע החלב הפולני טוב לצריכה ליום אחד בלבד ומתקלקל מהר יותר, לכאורה? הרי ישראלים לא בהכרח מסיימים ליטר חלב ביום, ומדובר בהנחיה שעלולה לגרום לבזבוז מזון.
1 צפייה בגלריה
yk13612972
yk13612972
(החלב מפולין ברשת מחסני השוק)

הנחיה פולנית

בחברת היבוא מסבירים שמדובר בהנחיה של היצרן הפולני, אבל החברה מתכוונת לשנות את ההנחיה להמלצה. כלומר, הכיתוב ישתנה ל:"אחרי הפתיחה מומלץ לצרוך תוך 24 שעות". היבואן גם מתכוון להאריך את התוקף הזה מול היצרן הפולני ל"יומיים או שלושה", כך לדבריו. לטענתו, כרגע מדובר ככל הנראה בזהירות יתר.

הליכי פסטור

האם זה קשור לעיבוד יתר של החלב הישראלי ולהליכי פסטור־על שמסייעים לו להחזיק יותר זמן לאחר הפתיחה? נראה שלא. גורמים בתעשיית החלב אמרו שתוקף חלב ישראלי מגיע ל־21 יום מרגע הייצור ואילו תוקף חלב פולני ארוך מ־30 יום. כלומר, שניהם עברו הליכי פסטור משמעותיים.
בדקנו מה כתוב על גבי בקבוק חלב בבריטניה ברשת סיינסבורי'ס שם כתוב: "לצרוך 3 ימים לאחר הפתיחה" (המחיר של החלב אגב גבוה ממחיר ישראל: 7.36 שקל לליטר לעומת 6.81 שקל בארץ, פער של כחצי שקל – כ־8%). ושימו לב, על גבי המוצרים מדגישים בגאווה שמדובר בחלב מקומי ולא בייבוא, גם כשחברת האם של החלב היא ארלה, תאגיד ענק דני. גם ברשת טסקו מוכרים חלב בריטי מקומי עם דגל בריטניה על גבי הקרטון. שם הוא זול יותר: 1.2 ליש"ט לליטר חלב 3.6% – 5.52 שקל לליטר (זול ב־1.29 שקל לעומת ישראל, כ־23%) וגם שם כתוב: לצרוך 3 ימים לאחר הפתיחה.
בארה"ב לעומת זאת, ממליצים לצרוך את החלב עד 7 ימים מהפתיחה. לפי מאמר ברידרס דייג'סט, ממחקר שערכה המחלקה למדעי המזון באוניברסיטת קורנל, עולה כי כדאי לשתות חלב בפיסטור על 7 עד 10 ימים מהפתיחה. גם בארה"ב אגב, החלב הוא אמריקני בלבד.

אחרי החגים

בתוך כך, החלב הטורקי שרשת יוחננוף הבטיחה למכור – מתעכב. לפי הרשת הוא יגיע לארץ בעוד שבוע, ב־9 באוקטובר.