ארוחות חג וארוחות שישי ובראנץ' שאריות והולכים להורים או לילדים או לחברים או לשכנים, ובסוכה או בים או במרפסת או במזגן. שנהיה בריאים כמה תקענו. חודש של חגים הוכיח לנו שוב שהמדע לא מאשר להפחית מסך הקלוריות היומיות דברים מפתים שעמדו מולנו ולא אכלנו: הרי זה מתבקש שאם הייתה על השולחן עוגת תפוחים מושלמת, לוהטת, שזופה ומקורמלת, וגלידת וניל או שמנת חמוצה ליד, והבטנו בה בערגה 20 דקות ולא נגענו(!), נהיה רשאיות להפחית את הקלוריות והסוכר של העוגה מהצריכה היומית. אבל לא. סבל, רב ככל שיהיה, לא מספיק. והקיגל והצלי ותפוחי האדמה בתנור והכבד הקצוץ עם החלה והחלה בלי הכבד הקצוץ, כל אלו לגמרי נספרים.
2 צפייה בגלריה
yk13619066
yk13619066
(צילום וסטיילינג: רותי רוסו)
אנחנו מאמינות קטנות בדיאטות ומאמינות גדולות באכילה נכונה - ליד שולחן, בלי טלפון, עדיף עם אנשים, אבל חגי תשרי, שתכלס מזמנים בדיוק את זה, מוציאים גם את האכילה הנכונה מאיזון.
אז הנה, בדיוק בשביל זה, שלושה סלטים. האחד - ארוחה שלמה, יפה וחגיגית. השני - מושלם כתוספת, מעולה בכריך. והשלישי - הקלאסי. בול לארוחת בוקר עם חביתה, או בקערה גדולה במקום ארוחת ערב.

סלט מורכב מירקות העונה עם פורל מעושן

זאת הוורסיה המשפחתית לסלט הניסואז הצרפתי, ואנחנו משנות ומתאימות אותו למלאי אצל הירקן, לחשקים ולקריזות שלנו. אחת אוהבת דגים, השנייה לא. אז מכינים שתי קערות - עם ובלי.
הסוד? לתבל את תפוחי האדמה בנפרד שיספגו הרבה רוטב, ולבשל את הביצים הקשות בול במידה הנכונה. היתר כבר יסתדר כמו ציור, מעצמו.
החומרים (ל־4 אנשים):
1 כוס שעועית ירוקה עדינה (קפואה בכיף)
8־10 תפוחי אדמה קטנים או 3־4 בינוניים
4 ביצים טריות, עדיף אורגניות
2 לבבות קיסר או חסה סלנובה
8 צנוניות
12 זיתים שחורים
12 עגבניות שרי חצויות
8 פלפלים קטנים מתוקים או 1 גמבה נקייה מגרעינים
תוספות אפשריות:
80 גרם פורל או סלמון בעישון חם או סלמון מעושן רגיל
20 גרם ביצי סלמון
2 קלחים תירס סופר־מתוק, צהוב או לבן
לוויניגרט:
4 כפות חומץ בלסמי
1 כף דבש
1 כפית שטוחה מלח
1 שן שום כתושה
1 כפית חרדל דיז'ון
1/2 כוס + 2 כפות שמן זית
הכנה:
1. מביאים סיר עם ליטר מים וכף מלח לרתיחה. מוסיפים את השעועית ומבשלים 6 דקות. מסננים.
2. שמים את הביצים בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים 6 דקות. מסירים מהאש ושוטפים במים קרים זורמים עד שהביצים מתקררות. מקלפים בעדינות.
3. מקלפים את תפוחי האדמה ומבשלים במים רותחים 25 דקות או עד שהם רכים. יש סוגים שאפשר להכין במהירות במיקרוגל. חפשו אותם.
4. כשהתפודים רכים מסננים, חוצים ושמים בקערה.
5. בינתיים מערבבים את הרוטב: טורפים היטב את הבלסמי עם הדבש, המלח, השום הכתוש והחרדל. מוסיפים את שמן הזית בקילוח דק תוך כדי ערבוב מתמיד עד שמתקבל ויניגרט סמיך.
6. יוצקים רבע מהרוטב על השעועית המבושלת ומערבבים.
7. יוצקים רבע מהרוטב על תפוחי האדמה ומערבבים. מוסיפים עוד רוטב במידת הצורך.
8. חוצים את העגבניות, הפלפלים, הצנוניות ומפרידים את החסה לעלים.
9. מסדרים בקערה עלי חסה, ירקות חתוכים, שעועית ותפוחי אדמה. חוצים את הביצים הקשות ומניחים מלמעלה. אם אוהבים דגים, מפזרים מהדג המעושן, ושמים תלוליות של ביצי סלמון על הביצים הקשות. מוסיפים זיתים.
אפשרות: אם מוסיפים תירס סופר־מתוק, מסירים את הגרעינים מהקלח בלי לבשל ומוסיפים.
10. יוצקים את הרוטב שנשאר על הכל ומגישים.

באבא גנוש מושלם

סלט חצילים קלויים שלמדנו להכין ממוניר בקאמפ נחל־ים בביר סוויר בסיני. מוניר גר הרבה שנים בכרם התימנים והיום הוא מפעיל ברצועת החוף המופלאה הזאת את אחת המסעדות היחידות שראויה לביקור. הוא מתמחה בדגים ובעוף על הגריל, אבל אין ספק שדווקא הסלטים שלו, ובראשם סלט החצילים שהוא מכין במכתש ועלי מחצילים טריים קלויים בגריל, הם גולת הכותרת.
ומה אם אין לכם מכתש ועלי? אז הגיע הרגע לקנות. המלצה בהמשך.
החומרים:
3 חצילים קטנים, עדיף בלאדי
3 כפות שמן זית
2 שיני שום קלופות, לא חובה
מלח
טחינה? לא צריך. אבל אם תתעקשו אפשר כף.
הכנה:
1. קולים את החצילים היטב, בזהירות, על אש גלויה. הכי טוב על גריל. 15 דקות. מסובבים מדי פעם. מעבירים לקערה וממתינים שהחצילים יתקררו מעט.
2. שמים בקערת המכתש והעלי את שמן הזית, המלח והשום ומעבדים אותם יחד בתנועות חזקות, איטיות, קצביות. שימו מוזיקה שאתם אוהבים ותתמסרו לזה. חמש דקות של מדיטציה.
3. מרוקנים את בשר החצילים לקערה וממשיכים לעבד את כל החומרים יחד עוד 5 דקות. מתקנים תיבול ומגישים.

הסלט הקלאסי לסיום היום

סלט ישראלי, אם תרצו. אבל מדויק.
החומרים (לזוג די רעב):
9 מלפפונים מיני או 3 רגילים
16 עגבניות שרי מתוקות או 4 עגבניות מגי
1/2 כוס כרוב חתוך
1 בצל סגול
עלים מ־1/4 צרור פטרוזיליה
תוספות לא חובה: 1/2 פלפל חריף חתוך קטן־קטן, 1 גמבה אדומה ללא גרעינים, 1/2 אבוקדו בשל חתוך לקוביות
3 כפות מיץ לימון
6 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור בנדיבות
50 גרם פטה טובה
12 זיתים קלמטה מגולענים
1/4 כפית סומאק טרי או זעתר, לא חובה
הכנה:
1. חותכים את הירקות בהקפדה, עם סכין מושחזת, לקוביות בגודל אחיד. שמים בקערה.
2. ממש לפני ההגשה מתבלים בלימון, שמן זית, מלח ופלפל שחור ומערבבים.
3. מפוררים את הפטה מלמעלה, מוסיפים זיתים, מתבלים עם סומאק או זעתר ואוכלים מיד.
2 צפייה בגלריה
yk13613292
yk13613292
צילום וסטיילינג: רותי רוסו

מכתש ועלי

אנחנו מצאנו באמזון מכתש ועלי נוחים במיוחד שנועדו במקור להכנת גוואקמולה מקסיקנית, ולכן הקערה גדולה ועומדת ביציבות על שלוש רגליים.
המחיר - 22 דולר לגודל של 2 כוסות, ויש גם גדולים יותר (משלוח חינם עד הבית למזמינים בסכום של מעל 49 דולר).
חפשו: HESHIBI Granite Mortar and Pestle Set
בארץ הסט הטוב והנוח ביותר שמצאנו היה בחנויות אסיאתיות כמו "מזרח ומערב" (יש גם ברשת עם משלוחים), והוא נועד להכנת סלט פפאיה תאילנדי, ולכן גם גדול וכבד.
בהרבה מקומות מוכרים סטים קטנים שנועדו לכתישת תבלינים. סליחה, אבל אליהם אין לנו סבלנות.
טיפ! הפסקנו לקנות שום קלוף. ברוב המקרים מדובר בשום סיני ואנחנו פשוט לא אוהבות את הטעם הסינתטי שלו. חפשו שום ישראלי או חכו לעונה שלו.

הנאשם העיקרי: אוויר

וידוי: אנו מודות שהיינו עצבניות עם עווית קלה בשרירים: כבר לא היינו בטוחות אם בחגי תשרי עדיין מותר לאכול חמץ, או שבתשרי כבר מתחילים בהגעלת כלים? ומבערים חמץ רק במרפסת, ובלבד שלא ניכשל כאן?
זה התחיל כשרצינו לשמור על טריות לחמים באיטליה. הלחמים שלהם, מצ'באטות לבנות ועד לכיכרות לחם מלא, פשוט מתייבשים ברגע שהאריזה נפתחת. כעבור חצי שעה של חשיפה, הופך הלחם לעיניכם לחורבה של עצמות יבשות. גם אם אורזים אותו בשקית ייעודית, כדאי במיוחד אם אורזים פרוסות, הגם ישראליות, ליומיים של פיקניק בימי 35 מעלות בצל.
הנה העצה מבעלת משפחה גדולה מן העיר סנט־וינסנט.
מילת המפתח כאן היא: אוויר. יותר נכון, היעדרו.
אם לא קיבלתם שקית נייר ללחם שקניתם, בקשו אחת. ארזו את כיכר הלחם בשקית במהודק. לחצו על האריזה כדי להוציא מתוכה את שארית האוויר. עכשיו הלבישו על כתונת המשוגעים הלופתת את הלחם גם שקית פלסטיק רגילה. מעכו אותה סביב הלחם הארוז כדי למלט ממנה כל שארית אוויר. קשרו בעזרת ידיות השקית. טמנו במקום חשוך וסגור עד השימוש.
כדאי לבחור באתר קבוע כמו מגירת גרביים. אין צורך בכדורי נפטלין. אבל אם אתם בוחרים ספוט אחר, עשו טובה, כתבו בנייד באיזה אזור סגרירי אישפזתם את הלחם הכבול, שלא תשכחו.