הפתעה של ממש במדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר. המדד ירד בעשירית האחוז, בניגוד לתחזיות כי יעלה לפחות ב־0.3%, ובכך ירדה האינפלציה השנתית לשיעור של 3.8%. מחירי הדירות ירדו ב־0.4%, אבל שכר הדירה המשיך לעלות בחצי אחוז.
ירידת המדד, פריצת המלחמה ואי־העלאת הריבית בארה"ב ובאירופה בשבועות האחרונים, הסיבות הללו מעלות באופן ברור את ההערכות במשק שבנק ישראל לא יעלה עוד את הריבית במשק ביום שני בשבוע הבא, ויש מי שחושב שזה הזמן אפילו להוריד את הריבית הבסיסית במשק, שעומדת על 4.75% והפריים על 6.25%.
1 צפייה בגלריה
yk13632804
yk13632804
(צילום: אדי ישראל)
ירידת המדד בספטמבר מסמנת, ככל הנראה, תחילה של האטה בצריכה ובפעילות המשק בתקופת החגים ועוד לפני המלחמה. בין השאר ירדו בחודש חגי תשרי אפילו מחירי המזון מאוד במפתיע בחצי אחוז. בשיעור זה ירדו גם מחירי התרבות והבידור. ירידה של אחוז וחצי רשם מדד התחבורה.
לעומת זאת עלו מחירי הירקות והפירות הטריים ב־4.3% ושירותי החינוך התייקרו ב־1.3%. מחירי ההלבשה וההנעלה, הריהוט והציוד לבית ושירותי הבריאות עלו בחצי אחוז.
בינתיים התברר אמש כי מחיר החשמל, שנטען תחילה כי יהיה צורך להעלותם כבר בקרוב – לא יעלו. אין בכוונת רשות החשמל להעלות לפי שעה את המחיר בהיות המשק בשעת חירום, ולכן ייעשה שימוש מיוחד בכמיליארד שקל מהרזרבות שנועדו למטרה זו.
ההערכות במשק כעת הן שתחילת ההאטה במשק, יחד עם המלחמה, שכנראה לא תהיה קצרה, לצד תחזית להאטה משמעותית בצריכה שתביא לירידת מחירים – ירגיעו לתקופה הקרובה את האינפלציה, גם אם בשל המלחמה, שעלולה להתרחב, יעלו מחירי הנפט ואולי גם חומרי גלם שונים בעולם.
החמרה נוספת במצב הביטחוני עלולה לגרום ללחצים לפיחות השקל, אולם החלטת בנק ישראל בשבוע האחרון להזרים למשק 30 מיליארד דולר מהיתרות הגבוהות שיש ברזרבת קופת בנק ישראל – תוכל למתן מאוד את עליית שערי הדולר והיורו ותמנע אינפלציה בשל ייקור היבוא.
כמו לפני שנה
מחירי הדירות ממשיכים לרדת – וחזרו לרמת המחירים של לפני שנה: בחודשים יולי־אוגוסט 2023 ירדו מחירי הדירות בשיעור של 0.4% לעומת החודשיים שקדמו להם (יוני־יולי). במדד הקודם נרשמה ירידה של 0.1%.
ירידות המחירים בתקופה זו נצפו בעיקר במחוזות מרכז ודרום (1.5%) ובמחוז צפון (1.1%). במחוזות תל־אביב, ירושלים וחיפה עלו מחירי הדירות בשיעור של 0.6%, 03% ו־0.2% בהתאמה. מדד מחירי הדירות החדשות ירד ב־0.6% לעומת החודשיים הקודמים. מכלל העסקאות של דירות חדשות, שיעור העסקאות במסגרת תמיכה ממשלתית עלה מ־28% בתקופה הקודמת ל־33.3%. בחישוב שנתי עולה כי נמשכה הבלימה בעליות המחירים, ומדד מחירי הדיור ב־12 החודשים האחרונים עלה ב־0.8%. בכל המחוזות למעט מחוז מרכז נרשמו עליות מחירים שנתיים: חיפה (4.2%), צפון (3.7%), ירושלים (1.2%), דרום (0.9%), תל־אביב (0.8%), ומרכז (1.6%-). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי ירד ב־2.1%.
אשר למחירי השכירות, בחודש אוגוסט הם המשיכו לעלות, אם כי בצורה מתונה יותר. בשכר הדירה עבור מחדשי חוזה נרשמה עלייה של 3.5%. עבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 7.6%.
מענקים לעסקים
משרד האוצר הודיע אתמול כי ישולמו מענקים לעסקים קטנים ובינוניים לפי מידת הפגיעה בירידת המחזור החל מפרוץ המלחמה. עדיין לא נמסרו הקריטריונים אולם השיטה תהיה לשלם את המענקים כפי ששולמו בעת משבר הקורונה, דהיינו לפי ירידה במחזור. הפרטים עדיין לא נקבעו.