הגדלת שיעור בני המקום שיוכלו להשתתף במכרזי "בנה ביתך" והקצאה רחבה יותר של דירות בבנייני מגורים עבור תושבים מקומיים – אלה חלק מההחלטות שגיבשו רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומשרד הבינוי והשיכון, כחלק מתוכנית רב־שנתית לחיזוק יישובי קו העימות במרחב הכפרי והעירוני בדרום הארץ ובצפונה בעקבות מלחמת חרבות ברזל. כך נודע ל"ממון".
2 צפייה בגלריה
yk13655380
yk13655380
(צילום: חיים הורנשטיין)

חיזוק ההתיישבות

כחלק מההיערכות להתמודדות עם השלכות המלחמה, מנסים ברמ"י ובמשרד השיכון לאפשר, באמצעות החלטות אלה, להכין את יישובי קו העימות ואזורי עדיפות לאומית ליום שאחרי, ולחזק אותם בהיבטי התיישבות ותעסוקה.
זאת במטרה לדאוג לתושבים המקומיים ולמשוך אוכלוסייה חדשה לאזורים אלה. ההחלטות מובאות כהוראת שעה לשלוש שנים עד סוף 2026, ונדרשות לאישור מועצת מקרקעי ישראל שצפויה להתכנס בקרוב.
2 צפייה בגלריה
yk13655767
yk13655767
יעקב קוינט | צילום: אלכס קולומויסקי
בין היתר, הוחלט להגדיל את שיעור בני המקום ביישובים עירוניים וכפריים בקו העימות בצפון ובדרום, שיוכלו להירשם להגרלות ולמכרזי שיווק קרקעות למגורים לצורך בנייה עצמית של בתים פרטיים – מ־50% כיום ל־60%. הכוונה היא שאם כיום לבני מקום יש עדיפות על פני תושבים מחוץ ליישוב בעת הרשמה להגרלה או מכרז כדי לזכות בקרקע ולבנות עליה בית מגורים, הרי שכעת הסיכוי שלהם לזכות במכרז יגדל עוד יותר.
כמו כן, הוחלט להגדיל את מכסת הדירות שימכרו לתושבים מקומיים באזורי עדיפות לאומית בבנייה רוויה. כיום ההקצאה לתושבים מקומיים בקרקעות המיועדות לבניית בנייני מגורים ביישובים אלה עומדת על שיעור של כ־20%. במסגרת התוכנית החדשה, תגדל ההקצאה ל־50% במכרזי שוק חופשי (כלומר לא במכרזי תוכניות דירה בהנחה, שם בכל מקרה יש הקצאה לבני מקום). המשמעות היא שככל שקבלן יזכה במכרז בנייה רוויה באזורי עדיפות לאומית, הרשות המקומית שבשטחה הוא יבנה את הפרויקט תוודא כי כ־50% מהדירות ימכרו לבני המקום.
החלטה נוספת מתייחסת לאיוש נחלות פנויות במושבים ובקיבוצים בקו העימות. כיום הוראת השעה לאיוש נחלות פנויות אינה בתוקף, ובמסגרת התוכנית הוחלט להאריך אותה. מדובר על עשרות נחלות שנותרו פנויות שבהן ניתן לעגן זכויות למגורים. כמו כן, הנחלות יוקצו בפטור מלא מתשלום באזור קו עימות, לעומת המצב כיום שבו נדרש תשלום של 3.75% מערך הקרקע עבור נחלה חדשה.
בנוסף, תוגדל מכסת הקרקע למטרת תעסוקה ביישובים חקלאיים מ־120 דונם ל־150 דונם (למשל לצורך הקמת מפעלים); תוגדל מכסת הקרקע המוקצית למיזמי אנרגיה מתחדשת מ־250 דונם ל־400 דונם.
החלטה נוספת קובעת כי רשויות מקומיות בקו עימות יהיו זכאיות לקבל חלף היטל השבחה מרמ"י, גם אם אין תקבול למדינה עבור הקרקע. הרשויות מקבלות חלף היטל השבחה בגובה 12% מהכנסות רמ"י משיווק קרקעות מדינה. כאמור, במסגרת התוכנית הוחלט כי גם רשויות שבשטחן ערך הקרקע הוא אפס ואין תשלום עבור הקרקע, יקבלו את חלקן מהמדינה.

"אתגר ציוני"

מנכ"ל רמ"י, יעקב קוינט: "רמ"י רואה בעת הזו בשיקום ובחיזוק יישובי ותושבי הדרום והצפון, ובכללם רמת הגולן, אתגר ממלכתי, ערכי וציוני מן המעלה הראשונה שאותו יש לבצע ביסודיות, בנחישות במלוא המרץ והמשאבים הנדרשים". שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף: "אני מאמין שהתוכנית תקדם את יישובי קו העימות ביום שאחרי המלחמה, בהתיישבות ובתעסוקה". מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן: "בשלושת השבועות האחרונים אנו פועלים בשישה צוותים לקידום תוכניות לשיקום עירוני ולשיקום חבל התקומה"

מהצפון לדרום: עיקרי התוכנית ביישובי העימות

• הגדלת העדיפות לבני המקום במכרזי קרקע לבנייה
• הגדלה מ־20% ל־50% תושבים מקומיים בפרויקטים באזורי עדיפות לאומית
• הגדלת מספר הנחלות במושבים שניתן להיקלט בהם
• הקצאת נחלות בפטור מלא מתשלום (במקום 3.75% מערך הקרקע)
• הגדלת זכויות לבנייה להשכרה מ־12 ל־50 דירות בקיבוצים ומושבים
• הקמת מבני מגורים ארעיים להלנת עובדים זרים וישראלים
• פטור מדמי חכירה לקרקעות לתעסוקה לא חקלאית והגדלת המכסה ל־150 דונם
• הגדלת מכסת הקרקע לאנרגיה מתחדשת