כבר למעלה מחודש שמאות א.נשים נמצאים במעמקי עזה. כבר למעלה מחודש שאני מתגעגעת לא.נשים שמעולם לא הכרתי ופתאום אני מרגישה שהם חלק מאיתנו. חלק ממני.
4 צפייה בגלריה
yk13672503
yk13672503
(קוביות תפוחי אדמה זהובים ונפלאים | צילום: רחלי קרוט)
לכל אחד יש סיפור. כל אחת ואחד הם עולם ומלואו. אני מתפללת בכל ליבי שעד שהמדור הזה ירד לדפוס כולם יהיה בבית, עם המשפחה והחברים שמחכים להם.
ועד שזה יקרה, אני רוצה שתכירו את סבתא דיצה. היא בת 84, מניר עוז, והיא נחטפה ב־7 באוקטובר ביחד עם 80 מחברי הקיבוץ. דיצה היא דור שישי בארץ, והמטבח הוא אחד המקומות האהובים עליה. הנכדים שלה מחכים לה כאן ומשוועים לראותה. והם מתגעגעים. מתגעגעים לחיבוק, לשיחות איתה, לדאגה שלה לשלומם, וגם לעוגיות פירורים שהן מעדן ירושלמי שהיא נהגה להכין להם.
איתה בשבי בעזה נמצאת גם עדינה, אשתו של סעיד שנרצח ב־7 באוקטובר. עדינה וסעיד הם ממקימי הקיבוץ, וסעיד ז"ל היה מומחה לתפוחי אדמה בעוד עדינה עבדה כמטפלת בקיבוץ עד שיצאה לפנסיה. 12 נכדים מחכים פה לעדינה. מתגעגעים לסבתא שראתה את הזוועות ואיבדה את אהוב ליבה.
אין מספיק מילים כדי לתאר את העצב ואת הרצון העז שכל החטופים והחטופות יחזרו בריאים בגוף ובנפש. אני רואה את תמונותיהן של עדינה ושל דיצה ומשתקפת מהן סבתא שלי ז"ל. הכאב מפלח את הלב. אני יודעת שנעשים כל המאמצים להחזיר אותם הביתה, ומבקשת שלא תפסיקו להזכיר אותם ולזעוק את דרישתכם שיחזרו. לא מחר, לא בשבוע הבא - עכשיו.
4 צפייה בגלריה
yk13672507
yk13672507
עוגיות פירורים של סבתא דיצה | צילום: רחלי קרוט

עוגיות פירורים של סבתא דיצה

קוביות אנרגיה מלאות בניחוח קינמון שמכינים ממש בקלות. מסוג העוגיות שסבתות מגישות לצד כוס תה, ולרגע הכל נראה כל כך פשוט ורגוע. הן טבעוניות, מחזיקות נפלא גם כמה ימים בצנצנת, והן באמת טעימות מאוד.
מה צריך (תבנית בגודל 20X30):
• 1 כוס קמח לבן
• 1 כוס קמח מלא (כוסמין או חיטה)
• 1/2 כוס סולת
• 3/4 כוס סוכר
• 2/3 כוס שמן
• 2 כפיות קינמון
• 100 גרם שומשום
• קמצוץ מלח
כך עושים:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות. מערבבים את כל המצרכים בקערה גדולה עד שהתערובת הופכת חולית.
2. מניחים נייר אפייה על תבנית מלבנית ושופכים פנימה את תערובת העוגיות. מהדקים היטב־היטב בעזרת הידיים או תחתית של כוס.
3.מכניסים את התבנית לתנור החם ואופים כ־35 דקות.
4. מיד כשהתבנית יוצאת מהתנור, חותכים לקוביות בכל גודל שאוהבים ומאפשרים לעוגיות להתקרר לגמרי. מחלצים את העוגיות רק כשהן כבר לא חמות ואז הן גם יציבות.

קוביות תפוחי אדמה זהובים ונפלאים

סעיד אהב תפוחי אדמה יותר מהכל. כשהמשפחה פנתה אליי וסיפרה לי על סעיד ז"ל ועל עדינה ושאלה אם אוכל להקדיש להם מתכון עם תפוחי אדמה, ידעתי דבר אחד – אני רוצה שזה יהיה מתכון פשוט שנותן כבוד לתפוחי אדמה שגדלים כאן, באדמת הארץ. אלה שסעיד כל כך אהב.
מדובר במתכון שיש בו בעיקר 2 מצרכים. הוא פשוט, אבל דורש תשומת לב וסבלנות. אל תקצרו תהליכים ואני מבטיחה לכם שתקבלו מעדן.
מה צריך:
• 5 כפות שמן (לא פחות)
• 5־6 תפוחי אדמה בינוניים, שטופים היטב • 4 בצלים לבנים בינוניים, קלופים
• 1/2 כפית מלח
• 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
• 1 כפית אבקת מרק בצל – לא חובה
• 1/2 כפית פטרוזיליה מיובשת או עלי פטרוזיליה קצוצים דק־דק
כך עושים:
1. חותכים את תפוחי האדמה והבצל לקוביות בגודל 1.5 ס"מ.
2. בסיר סוטאז' רחב מחממים שמן
ומוסיפים את הבצלים ותפוחי האדמה, ממליחים ומפלפלים. מערבבים וסוגרים
את הסיר.
3. מטגנים בסיר סגור, במשך 30 דקות. מדי פעם פותחים ומערבבים. חשוב שהאש תהיה בינונית־גבוהה.
4. לאחר חצי שעה פותחים את הסיר וממשיכים לטגן במשך 30 דקות נוספות עד שתפוחי האדמה והבצלים זהובים. חשוב לערבב מדי כמה דקות כדי שתפוחי האדמה לא יידבקו.
5. כשתפוחי האדמה זהובים מוסיפים אבקת מרק בצל ופטרוזיליה ומערבבים יחד. מטגנים עוד 5 דקות.