כשמסביב הזמזום הבלתי פוסק של כותרות החדשות שמפילות אותנו לא אחת לקקופוניה של ייאוש, אנחנו מזהות שישראלים רבים מפנים את מבטם דווקא לממלכה הפרוזאית של הבית - למטבח.

2 צפייה בגלריה
רוסו 17-11
רוסו 17-11
(צילום וסטיילינג: רותי רוסו)
ניסינו להבין בעצמנו את פשר טרללת המטבח שדפקה גם בדלת ביתנו, והגענו למסקנה שדווקא שם יש לנו תחושה של שליטה. מחאה שקטה, בנאלית, נגד חוסר האונים שהרגשנו ב־7 באוקטובר. הנה, אם רק נסיים להעמיד עוד סיר, להאכיל עוד פלוגה, לבשל לעוד חבורת מפונים שזרוקה באיזה חור מי יודע עד מתי - נארגן שתי חתיכות טטריס בשורה, גם אם מסביב הכל ברדק.
גם שתינו מוצאות מפלט מהעולם הסוער בחוץ בתוך הפשטות של מטבל פלפל קלוי, לביבות קישואים פריכות, דלעת צלויה מקורמלת עם חמאה ומייפל ונגיעה של מלח או סלט סלק סתווי וצבעוני. הלכנו רק על ירקות. לא מתכוני דיאטה, אבל כן הצדעה לחקלאות הישראלית עם אוכל טוב. הירקות שלנו הם כלי הנשק המועדפים עלינו בבית - נלחמים נגד אופל, נגד אנטישמיות, ובעד הכלכלה המקומית באמצעות פקעות עסיסיות או עשבים ריחניים.

ממרח פלפלים, שום ופטה

שנים יצא לו שם רע, של אירוח בינוני אצל חברים שלא יודעים לבשל, אבל בעצם, איזה דבר משמח זה דיפ? משהו לטבול בו פיתה או קרקר, ירקות טריים או אפילו לשים ליד חביתה או סלט או בסנדוויץ'.
החומרים:
5 פלפלי שושקה אדומים טריים
1/2 ראש שום
200 גרם גבינת פטה
200 גרם גבינת נפוליאון
1 כפית פפריקה
1/2 כפית פלפל שחור
להגשה:
2 כפות שמן זית
1 כף דבש
פטרוזיליה קצוצה
צ'ילי גרוס לפי הטעם
הכנה:
1. שמים בתנור את הפלפלים ואת השום בקליפתו. צולים 40 דקות בחום הכי גבוה. הופכים את הפלפלים מדי פעם.
2. מכבים את התנור ומשאירים את הפלפלים להתקרר.
3. מקלפים את הפלפלים ומסירים את הגרעינים.
4. שמים בבלנדר את כל החומרים וטוחנים למחית חלקה. מתקנים תיבול.
5. שמים בקערה ומקשטים בשמן זית, דבש, צ'ילי גרוס ופטרוזיליה קצוצה.
6. מגישים עם מה שבא, או שומרים במקרר בכלי אטום שלושה ימים.

סלט סלקים צלויים עם פיסטוקים ורימונים

סלט צבעוני ועז טעמים ומרקמים שעשוי בדיוק ממה שטוב וזמין בעונה הזאת, למעט הפיסטוקים שיקרים בטירוף וקשה להשיג איכותיים. אפשר להחליף אותם בקלות בקשיו או בשקדים קלויים או בשניהם.
הסלט הזה יכול להיות מרכז של ארוחה או אפילו ארוחה מלאה, בטח אם תוסיפו לו מנת חלבון (נגיד, כמות יפה של ריקוטה).
החומרים:
3 סלקים בינוניים
1/3 כוס גרעיני רימון
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה, עלים בלבד
1/2 בצל בינוני קצוץ קטן אבל יפה
1/2 כוס פיסטוקים קלויים קלופים וקצוצים גס (או קשיו/שקד קלויים)
אפשרות: 1/3 כוס בורגול מבושל/קינואה/אורז מלא ו/או 100 גרם ריקוטה
לתיבול:
1 כף חומץ בלסמי
1 כפית דבש
1/2 כפית מלח
3 כפות שמן זית
פלפל שחור
הכנה:
1. שוטפים את הסלקים וצולים אותם עטופים בנייר אלומיניום שעה בתנור בחום גבוה.
2. מוציאים ומקררים.
3. מקלפים את הסלקים וחותכים לפלחים.
4. מערבבים את הפטרוזיליה עם הבצל והאגוזים הקצוצים. אם רוצים בורגול/אורז/קינואה, מוסיפים כאן גם אותם.
5. מערבבים את חומרי הרוטב היטב בצנצנת. יוצקים מחצית על תערובת הפטרוזיליה והאגוזים, ומערבבים.
6. מסדרים את הסלקים בקערה, מוסיפים מעל את הסלט, מקשטים עם רימון וזולפים על הכל את יתר הרוטב.
7. אם רוצים גם ריקוטה - זה הזמן לפזר אותה על הכל מלמעלה.

לביבות זוקיני ופטה עם רוטב יוגורט ונענע

לביבות קלות להכנה ועשירות בטעם, אפשר לאכול אותן לוהטות עם רוטב או עם סחיטה מהירה של לימון, או דווקא קרות, אפילו בסנדוויץ' מושקע עם לימון כבוש.
החומרים:
5 זוקיני בינוניים
2 ביצים
80 גרם פטה
פלפל שחור
קצת קמח לפי הצורך
לרוטב:
100 מ"ל יוגורט יווני
7 עלי נענע קצוצים
קליפה מגוררת מלימון אחד
מלח ופלפל
שמן לטיגון
הכנה:
1. מגררים את הזוקיני על פומפייה או במעבד מזון.
2. מערבבים עם הביצים, הפטה והפלפל השחור. מוסיפים קמח עד שהבלילה יציבה ולא נוזלית.
3. מחממים שמן במחבת איכותית, בערך בגובה 1 ס"מ.
4. יוצקים עם כף מהבלילה ומטגנים את הלביבות. הופכים כשהן זהובות ומטגנים את הצד השני.
5. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר סופג.
6. מערבבים את כל חומרי הרוטב ומתקנים תיבול.
7. מגישים חם או קר.

סטייק כרוב סגול עם ויניגרט אגוזים

מנה עיקרית צמחונית, בריאה ונגישה. הכרוב בתנור מתרכך, מצטמצם, מתמסר, אבל גם מקבל קצת פריכות וטעם של צלייה. הרוטב הוא רק אפשרות. גם אחד הרטבים האחרים שמופיעים פה במדור יתאימו (יוגורט, ויניגרט בלסמי או ממרח הפלפלים).
החומרים:
1 כרוב סגול
שמן זית
מלח בנדיבות
לרוטב:
1/4 כוס אגוזי לוז או אגוזים אחרים קלויים
1 ליים סחוט
4 כפות שמן זית
1 צ'ילי אדום נקי מגרעינים וגבעול
1 שן שום
1 כף מייפל או סילאן
להגשה: פטרוזיליה או נענע קצוצה
הכנה:
1. מחממים תנור לחום עליון בטמפרטורה הכי גבוהה.
2. חותכים את הכרוב לפרוסות גדולות ודי עבות (2 ס"מ אפשר יותר).
3. מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, זולפים שמן זית ומתבלים בהרבה מלח. שולחים לתנור ל־40 דקות.
4. בינתיים מכינים את הרוטב: שמים את כל החומרים בבלנדר או קוצצים ביד אם יש כוח. מערבבים היטב.
5. כשהכרוב מוכן יוצקים עליו את הרוטב ומקשטים בפטרוזיליה קצוצה. אוכלים מיד.

דלעת ערמונים צלויה עם מייפל

איזה שילוב נפלא בין הדלעת הזאת, עם המרקם הדחוס, המתוק, העמילני - כמו פנטזיה על דלעת, לבין המייפל, החמאה והצלייה.
את הדלעת חוצים ואז מורחים בחמאה ובמייפל ובוזקים קצת מלח, ולאורך הצלייה חוזרים על הפעולה כמה פעמים.
החומרים:
2 דלועי ערמונים
40 גרם חמאה
4 כפיות מייפל
מלח
להגשה (לא חובה):
פקאנים קלויים
גבינה כחולה טובה
הכנה:
1. מחממים מראש תנור לחום גבוה (220 מעלות).
2. חוצים בזהירות את הדלועים. אם זה קשה מדי מכניסים אותן למיקרוגל ל־3 דקות ואז חוצים.
3. מנקים את הדלועים מגרעינים ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה כשהצד החתוך פונה כלפי מעלה. לפעמים צריך לנסר חלק קטן מתחתית הדלעת כדי שהיא תעמוד באופן יציב.
4. שמים בכל דלעת חמאה ומייפל ומכניסים לתנור. החמאה תימס במהירות.
5. צולים כ־35 דקות, ומדי פעם (לפחות פעמיים־שלוש) מוציאים את הדלועים ומורחים עליהן מבריכת החמאה־מייפל שנוצרה בהן.
6. אפשר להגיש ולאכול עם כפית ישר מהדלעת או לרוקן ולמעוך לפירה.
7. תוספת של פקאן קלוי וגבינה כחולה תשתלב מצוין ותשדרג את האירוע.
הגשם שמתאחר עוד לא העמיס על הלימונים שעל העצים את כמות הנוזלים של לימוני החורף השמנמנים. לימוני הקיץ ולימוני תחילת החורף מרגישים לנו לעיתים יבשים ועקשנים. כדי להוציא מהם מקסימום מיץ במינימום מאמץ חותכים אותם לאורכם ל־6 פלחים, ואז סוחטים.

איך לזהות את העגבניות שלנו

גם אלינו הגיע הסיפור על יבואני עגבניות שמייבאים סחורה מטורקיה ואז שופכים לתוך ארגזים עם לוגו של תוצרת הארץ. ובכן שימו לב - לעגבנייה ישראלית לרוב יהיו עלים ירוקים (טריים יותר או פחות). עגבנייה מחו"ל לעולם מגיעה ללא עלים. גם אננס מחו"ל הוא קירח.
קונים רק, רק! חקלאות ישראלית.
2 צפייה בגלריה
yk13676378
yk13676378
מסעדת J17 | צילום: רותי רוסו

J17 ועוד 500 מתנדבים

מסעדת J17 ברחוב ירמיהו בתל־אביב היא מסעדה טבעונית ביומיום. בעצם גם היום. רק שעכשיו היא פועלת כל יום משש בבוקר עד שתיים לפנות בוקר בהכנה של מנות טבעוניות לחיילים טבעונים שנופלים בין הכיסאות. הם עובדים בשיתוף פעולה עם עמותת Vegan Friendly שעוזרת באספקת חלבון חלופי משתנה, ומוציאים כל יום 3,000 מנות לחיילים בחזית.
היינו שם בזמן העבודה. עשרות מתנדבים (מתוך מערך של 500 מתנדבים מוכנים לקריאה) שמבשלים, מנקים, מארגנים, מסדרים, אורזים ומוסיפים אהבה לכל מנה.
ראינו אצלם תבשיל תפוחי אדמה עם בטטות וארטישוק ירושלמי (טעים באופן לא נתפס. מתנדבים קילפו ארטישוק ירושלמי כל הלילה בשביל זה), דאל עדשים הודי מעולה, נקניקיות טבעוניות בלחמנייה טרייה עם בצל מטוגן וחרדל, קוסקוס וסלטי ירקות טריים. ארוחות מעולות ומזינות.
על לוח מחיק כתוב מפרט החיילים הטבעונים שהם קיבלו לאותו היום מחולקים לגזרות. בהר מירון למשל מוצבים 20.
כל הפעילות מבוססת על תרומות והתנדבות, ושוב אנחנו רואים איך האזרחים בארץ, המדהימים והאכפתיים, מגויסים בכל חזית אפשרית. ממש מרגש.
פורסם לראשונה: 00:00, 17.11.23