המלחמה ממשיכה למנוע שינויים מהותיים במדיניות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ומעבר להחלטתו להמשיך בהעברת מיליארדי שקלים בהתאם להסכמים הקואליציוניים גם במסגרת תקציב שנת 2024, כעת מתברר שעוד קרוב למיליארד וחצי שקלים יופחתו מהכנסות רשות המסים. הסיבה: שר האוצר החליט להמשיך להפחית את המס על המשקאות הממותקים ועל הכלים החד־פעמיים.
1 צפייה בגלריה
yk13706619
yk13706619
(שר האוצר סמוטריץ' | צילום: שלו שלום)
בכיר באוצר אמר ל"ממון" כי החלטות מהסוג הזה עלולות לקדם את הורדת דירוג האשראי של ישראל, שכן הן מבהירות שהממשלה מנהלת מדיניות פוליטית בלתי אחראית ומגדילה את גירעונותיה וחובותיה בעת קשה לגירעון הגדל בתקציב המדינה.
שר האוצר קיבל בסוף דצמבר 2022, בשעה הראשונה לכהונתו בתפקיד, החלטה לבטל כליל את העלאת המסים על הכלים החד־פעמיים והמשקאות הממותקים. על העלאת המיסים החליט קודמו, השר אביגדור ליברמן, בשל הנזק הרב לבריאות והסכנה למחלת הסוכרת הצפויים בעיקר לילדים מהמשקאות המתוקים, ובשל הנזק החמור לסביבה מהשימוש המוגבר בכלים החד־פעמיים.
כעת מבקש סמוטריץ', חרף העלות הגבוהה במיוחד והסכנה לבריאות הציבור, להמשיך במתן ההנחה במס על שני המוצרים הללו. זאת, לדברי בכירים באוצר ובתחום הפוליטי, כדי לשאת חן בעיני שותפיו החרדים, הדורשים את המשך הפחתת המס, וחרף התנגדות תקיפה של בכירים באוצר, למתן הנחת המס. לכן שר האוצר החליט שגם בשנת 2024 "הוראת השעה" לביטול המס בשני התחומים תימשך.
"זאת החלטה הזויה ולא נכונה. כל המאמצים שלנו בימים האחרונים לבטל אותה עלו בתוהו", אמר בכיר במשרד האוצר.
הנזק הכספי מהמשך הנחת המס על המשקאות הממותקים יגיע לכ־900-800 מיליון שקל, לפי ההערכות באוצר, ולכ־600 מיליון שקלים מהנחת המס על כלים חד־פעמיים – בסך הכל עוד כמיליארד שקלים וחצי. אלה יכולים היו לסייע בתשלום לצורכי המלחמה.