אחרי כ־90 שנה "האוטו שלנו גדול וירוק" אבל כבר לא יביא לתנובה ביצים: חברת תנובה החליטה לצאת מפעילות הביצים שלה.
דורות על גבי דורות גדלו על שיר הילדים שחיברה המשוררת פניה ברגשטיין בת קיבוץ גבת שתיארה בו את האוטו של תנובה שעבר בין הקיבוצים ואסף את הביצים בדרך למפעלי תנובה ולהפצה לכל מקום בארץ. "בבוקר נוסע, בערב הוא שב, מביא הוא לתנובה ביצים וחלב", אמרו מילות השיר המיתולוגי, אבל בקרוב יישאר רק החלב. תנובה שלחה לאחרונה הודעה למגדלים שמועד ההסכם שלהם עם תנובה עומד לפני סיום. תנובה הודיעה גם לקמעונאים על סיום פעילותה ביצים שלה.
2 צפייה בגלריה
yk13766169
yk13766169
(צילום: ארכיון תנובה)
התהליך ייעשה בהדרגה כדי לתת למגדלים ולרשתות להתארגן ויסתיים בתום תפוגת ההסכמים שעליהם חתמה תנובה עם ספקיה מקרב מגדלי הביצים. חלקה של תנובה בשוק הביצים עומד כיום על בין 12% ל־14% משוק שמגלגל 2 מיליארד שקל לשנה, ובתנובה טוענים כי הפעילות הפסדית. גורמים בענף העריכו כי ההחלטה התקבלה במסגרת התייעלות כחלק מההכנות של חברת ברייטפוד הסינית, בעלת השליטה בחברה, והשותפים הקיבוצים (23%), להנפקה ראשונה של מניות תנובה בבורסה לנ"ע בת"א. ההנפקה אמורה לאפשר לסינים ולקיבוצים לממש חלק מאחזקותיהם. ב־2021 העריכה תנובה את שווייה בכ־900 מיליון שקל.
מחיר הביצים מפוקח ואינו בשליטת תנובה. בנוסף לכך הרשתות דורשות הנחות על המחיר המפוקח ולכך מתווספות גם עלויות המפיצים שמפעילה החברה ואשר חייבים להגיע לכל נקודות המכירה בארץ בתדירות גדולה, היות שאורך חיי המדף של הביצים נמוך. גורם מקורב אמר כי "יש התייחסות רומנטית לאוטו הירוק של תנובה שמביא ביצים וחלב, אבל מבחינה עסקית אין לתנובה ערך מוסף - מדובר בנפחים גדולים שנמכרים במחירים מאוד זולים".
2 צפייה בגלריה
yk13766318
yk13766318
צילום: זולטן קלוגר
בעבר, התפיסה שרווחה בתנובה הייתה כי מדובר במוצר משלים למוצרי החלב שלה, שנמצאים בכל בית, ונדרשים בכל נקודת מכירה קמעונאית, ובכך יש לה כספק יתרון בעיני הקמעונאי. אולם כיום חלק מהרשתות כמו "שופרסל" ו"רמי לוי" משווקות ביצים ללקוחות, תחת המותג הפרטי שלהן באמצעות הסכמים שחתמו בעצמן מול מגדלים ומפיצים.
בעבר תנובה שלטה בכל "שרשרת המזון" של הביצים: היא הייתה שותפה עם הקיבוצים בחברת א.ת. שעסקה בהדגרת הביצה, דרך גידול האפרוחים ועד למשחטות. לפני 4 שנים יצאה תנובה מהשותפות המפסידה. כיום כ־70% מגידולי הביצים מתבצעים ביישובים על גבול הצפון, שמצוי כעת בלחימה, ובאזור שנדרש לפינוי. מחשש למחסור בביצים פירסם בשבוע שעבר משרד החלקאות כי הוא מכפיל את כמות מכסת הביצים ליבוא לישראל והיא תעמוד כעת על 30 מיליון ביצים למשך שלושה חודשים, בהתאם לתחזית לירידה בייצור המקומי.
בתנובה סרבו להתייחס לידיעה.