ט"ו בשבט, שחל היום, מסמל תקופה של צמיחה ושל התחדשות, של התעוררות הטבע. במיוחד עכשיו נדמה שזה החג שאנחנו הכי זקוקים לו. זה שמזכיר לנו שגם בימים קשים החיים ממשיכים, הטבע לא מפסיק לצמוח.
אז לכבוד החג המיוחד הזה הכנתי לכם הפעם מדריך קצר להנבטה ביתית. כדי להכניס צמיחה הביתה. כזאת שאפשר לעשות גם ביחד עם הילדים. בדומה לשתילה של עצים וצמחים, גם הנבטה מביאה איתה המון סיפוק ומאפשרת הצצה אל תהליך גדילה ושינויים. אבל במקרה של ההנבטה, התהליך קצר בהרבה ותוך יומיים תוכלו לחזות בפלא.
2 צפייה בגלריה
yk13767250
yk13767250
(צילום: רחלי קרוט)
מעבר ליופי שמתגלה, מאוד בריא להנביט קטניות וזרעים. הערכים התזונתיים עולים, יש הרבה פחות גזים בקטניות ואת מרבית ההנבטות אפשר לאכול גם בצורתם החיה ללא בישול.
אז מה אפשר להנביט ואיך? כמעט כל קטנייה שלמה ו/או זרעים. הנה כמה אופציות:
שעועית מש
עדשים שחורות
עדשים כתומות שלמות (לא חצויות)
קינואה
גרגירי חומוס יבשים
שעועית לבנה/אדומה
שעועית אזוקי
אפונה
2 צפייה בגלריה
yk13767249
yk13767249
צילום: רחלי קרוט
איך מנביטים?
משרים את הקטניות או הזרעים למשך הלילה בהרבה מים ומסננים. מניחים את הזרעים או הקטניות בתוך מסננת צפופה ומכסים במגבת. אפשר להניח גם בקופסה, אבל אז חשוב להניח בתחתית נייר סופג או צמר גפן. מדי יום מתיזים מעט מים מעל וסוגרים שוב במגבת. חשוב שההנבטה תתרחש כשהזרעים לא חשופים לאור.
מתי זה מוכן?
חלק מהקטניות מוכנות כבר אחרי שלושה ימים, כשהנבט יוצא החוצה, וחלק אחרי שבוע, כמו חומוס למשל. אפשר לגדל את הנבטים עד לגודל שמזכיר נבטים סיניים, ואפשר להסתפק בנבט קטן.
מה עושים עם זה?
נבטים ארוכים אפשר לשים בסלט, כמו נבטים שאתם קונים בסופר. נבטים קטנים יותר אפשר לשים בסלטים, במרקים, בקציצות ובתבשילים (זמן הבישול שלהם יהיה קצר בהרבה). אפשר גם לבשל עד ריכוך מוחלט ולטחון לממרח, כמו במקרה של גרגירי חומוס או שעועית.
סלט קוסקוס ונבטי מש עם אשכולית אדומה
מה צריך לסלט משפחתי גדול:
• 3/4 כוס קוסקוס עבה או בינוני (לפני בישול)
• 3/4 כוס נבטי מש
• 2/3 כוס גרגירי חומוס מבושלים
• 2 צנוניות
• 1/4 צרור עירית
• 1 תפוז אדום או 1/2 אשכולית אדומה
• מיץ מ־1/2 לימון
• 1 כפית סילאן או מייפל
• 1/2 כפית מלח
• 2 כפות שמן זית
כך עושים:
1. מבשלים את הקוסקוס על פי הוראות היצרן. מצננים.
2. חותכים את הצנוניות לגפרורים דקים וחותכים את האשכולית או התפוז לפילה ללא הקליפה. כדי לעשות זו מורידים את כל הקליפה בעזרת סכין חדה עד שמגיעים לבשר הפרי, ואז מייצרים חתך פנימי לתוך כל פלח פרי.
3. קוצצים דק את העירית.
4. בקערה גדולה מערבבים את כל המצרכים ומגישים בטמפרטורת החדר.
תבשיל קינואה ומש מונבטים עם משמשים ושקדים
מה צריך:
• 2 כפות שמן זית
• 1 כוס קינואה מונבטת או יבשה
• 2/3 כוס שעועית מש מונבטת או יבשה
• 1/2 כפית מלח
• 8 משמשים מיובשים
• 1/2 כוס גפרורי שקדים
• 1/4 כפית קינמון
• 1/4 כפית בהרט
כך עושים:
1. בסיר רחב מחממים שמן ומטגנים את הקינואה והמש במשך חמש דקות.
2. מוסיפים 2 ו־2/3 כוסות מים, בהרט ומלח ומביאים לרתיחה עדינה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים במשך 25־30 דקות.
3. בינתיים קולים במחבת את השקדים עד הזהבה.
4. קוצצים את המשמשים לקוביות ומוסיפים לשקדים. מתבלים בקינמון ומלח וממשיכים לטגן יחד במשך 3-2 דקות. כשהתבשיל מוכן מוסיפים את השקדים והמשמשים ומערבבים יחד.