85% מהאספקה של חלבון מן החי בישראל: בקר ודגים שרובם מיובא, וגם עופות וביצים – נמצאים בסיכון גבוה למחסור ולעליית מחירים בתרחיש של מלחמה בחזית הצפון. אלו מסקנות מכון המחקר GFI ישראל העוסק בביטחון תזונתי, כפי שהוצגו בשבוע שעבר למל"ל, המועצה לביטחון לאומי.
ניר גולדשטיין, מנכ"ל המכון, אמר ל"ממון": "מתוך 32 מדינות ב־OECD, ארגון המדינות המפותחות, ישראל היא אחת מארבע המדינות שאין להן תוכנית לאומית לביטחון המזון, למרות שהיא המדינה המאוימת ביותר ונדרש שתהיה תוכנית כזאת בדחיפות, בתוך שבועות".
לדבריו, "למלחמה בחזית הצפונית תהיינה השפעות קשות על זמינות החלבון מן החי. המחירים יעלו בגלל חוסר הזמינות שייגרם מקשיים ביבוא, איומים על נמלי ישראל ובגלל ש־50% מהלולים נמצאים על הגדר". גולדשטיין צורף לאחרונה כחבר בצוות לגיבוש תוכנית לאומית בהובלת משרד החקלאות. לדבריו, בעקבות מלחמת אוקראינה, רוב מדינות העולם ריעננו את תוכניות ביטחון המזון שלהן, ואילו ישראל נכנסה לתוך המלחמה בלי היערכות מלאה.
גולדשטיין: "אנחנו לא צופים שלא יהיה מה לאכול. האיום הוא הזמינות והמחיר בגלל התלות ביבוא, בעיקר בבקר ובדגים".
הצריכה לנפש של חלבון מן החי בישראל מתחלקת כך: 49% עוף, 16% חלב, 14% בשר בקר (88% ממנו מיובא), 12% דגים (רובם מיובאים), 10% ביצים.
מבקר המדינה הודיע לאחרונה כי יחל לבצע בדיקה לבחינת הכשלים בהיבט אזרחי (חוסרים במחסני מלאי חירום). במקביל, איגוד המזון התריע כי ללא אסטרטגיה לביטחון המזון, קיים חשש למחסור בזמן חירום.