שר הכלכלה ניר ברקת מעלה הילוך נגד חברות המזון שמעלות מחירים ונוקט צעד חדש במה שהוא מגדיר "ביוש רגולטורי".
השר ברקת הודיע אתמול כי הציב לחברות שהעלו מחירים מ־7 באוקטובר, אולטימטום של 72 שעות לביטולם. לדבריו, במידה שלא יעשו זאת ייכנסו לרשימה שחורה ויעברו מסלול של "ביוש רגולטורי" וכן מהלכי חקיקה מהירים שירתיעו את החברות מהעלאות מחירים לשם שיפור שורת הרווח. צעדים אלו ייחשפו לאחר פקיעת האולטימטום.
1 צפייה בגלריה
yk13791850
yk13791850
(ברקת | צילום: דנה קופל)
במכתב לחברות מזהיר השר את החברות: "הקפאת העלאת מחירים או כניסה לרשימה שחורה". הוא מסביר מהו מסלול הביוש הרגולטורי וכותב כי "היה ותבחרו שלא להיכנס תחת האלונקה, תיכנסו ל'רשימה השחורה' שתוצג לציבור, לצד מהלכי הסברה וחשיפה על חומרת התופעה, כך שהצרכן הישראלי ישפוט בעצמו".
עוד כתב: "מאז 7 באוקטובר מדינת ישראל מצויה במלחמה קשה לה השלכות קשות על המשק הישראלי והציבור בפרט. לתדהמת כולנו, בחסות המלחמה, אנו עדים להעלאות מחירי המזון על ידי תאגידים גדולים, ספקים וקמעונאים, וזאת ב'תיאום' כמעט מושלם. לצערי, קריאות הציבור וגם קריאותיי להקפאת מחירים בתקופה זו לא נענו. מדובר ביריקה בפרצופו של ציבור הצרכנים אשר נאמן לכם ומעשיר את קופתכם וכיסכם".
החברות שהודיעו על העלאות מחירים
ויליפוד
שטראוס
שסטוביץ
אסם
יוניליוור
סוגת
ויסוצקי
זוגלובק
ד"ר פישר
שעות ספורות לאחר שהוציא את המכתב, ברקת הודיע כי חברת סלטי שמיר נעתרה לבקשתו ותבטל את העלאת המחירים של מוצרי סלטי שמיר. עם זאת, נציין שמדובר בשחקן קטן לעומת אחלה וצבר, כאשר ברשתות הם מוכרים בעיקר את המותג הפרטי. בדיקה מול רשתות השיווק מעלה שמראש הבקשה של סלטי שמיר לייקר את המוצרים עדיין לא אושרה.
יש לציין, כי חלק גדול מעליות המחירים כבר בוצע בפועל ברשתות השיווק וכי מהלכים קודמים של השר לנסות למנוע עליות מחירים באמצעות איומים על החברות או דרישה למסור את נתוני הרווחיות שלהם, נענו בשלילה על ידי מהחברות בטענה כי מאין הדבר בסמכותו של השר.

"הממשלה מייקרת"

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, שמייצגת גם את גם את איגוד יצרני המזון, אמר בתגובה למכתב של ברקת: "אני מתבייש במדינת ישראל שבעת מלחמה בחרה לייקר באופן מונופוליסטי את מחירי החשמל, המים, הארנונה והדלק. במיוחד שכיסיה תפוחים בכך שהיא מממנת בימים אלה עשרות משרדי ממשלה וגופים מיותרים, ובאותו זמן פוגעת בכל אזרחי ישראל שנאלצים לרכוש את אותם שירותים מהממשלה במחירים גבוהים יותר. על כך נאמר נאה דורש נאה מקיים, ומי שאינו מקיים דרישתו מתייתרת".
תגובה דומה הגיעה גם מאוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "יש להצטער על גישתו של השר ניר ברקת, על פיה ובפועל הוא משגר איומים לחברות עסקיות במשק בכל הקשור להעלאות מחירים. החוק בישראל מגדיר באופן ברור מהם הכלים החוקיים שיש בידי שר הכלכלה כדי לשלוט בהעלאות המחירים. קודם שמשגרים איומים, מן הנכון לנתח ולבחון במדויק מהן הסיבות לעליות המחירים. הרושם המתקבל הוא שזה לא נעשה עדיין במשרד הכלכלה".
ברקת: "בחסות המלחמה, אנו עדים להעלאות מחירי המזון על ידי תאגידים גדולים, ספקים וקמעונאים. מדובר ביריקה בפרצופו של ציבור הצרכנים אשר נאמן לכם ומעשיר את קופתכם וכיסכם"