מה נקניק טבעוני בטעם מעושן של טירת צבי בסדרה הצמחונית צריך להיות יקר ב־119% מסלמי איטלקי מבשר אמיתי של אותה חברה? ובכלל, מדוע תחליפי הבשר יקרים בפערים של עד כ־250% בהשוואה למוצרי הבשר המקבילים להם? "כי פשוט אפשר", אומר רמי שתיוי, סמנכ"ל הסחר של יוחננוף. "ישבתי בעשרות ישיבות עם ספקים, אמרתי להם: למה אתם לא מורידים מחירים? אני לא טבעוני, אבל הייתי יורד בצריכת הבשר מ־4־5 פעמים בשבוע לפעמיים. אבל כששתי קציצות המבורגר עולות 29.90 שקל, קשה להתנתק מהאמיתי. הסיבה למחירים היא שיש פחות מדי תחרות, וקהל היעד הוא צעירים, שאוהבים לבלות, לאכול טוב ופחות מסתכלים על המחיר".

15 צפייה בגלריה
|
|
צילומים: ריאן פרויס, דנה קופל
(|)

כמות מוצרי תחליף הבשר מרשימה ונמצאת בגידול. בדיקה משולבת שערכנו לטעם, לאיכות התזונתית ולמחיר של 14 מוצרים כאלה – ששלפנו באקראי ממדפי ארבע רשתות – המחישה מדוע השוק הזה לא מזנק ומגלגל כ־30 מיליון שקל בשנה בלבד – למרות הרעש שהוא מצליח ליצור בשנים האחרונות, ההשקעות של מאות מיליוני שקלים בישראל, והגידול המרשים בקהל שוחר האלטרנטיבות למוצרים מהחי. גילינו שמדובר במוצרים יקרים, ברמה תזונתית נמוכה, ובטעם שלא רק רחוק מאוד מהמקורי, אלא גם פשוט לא טעים. לקראת תום הבדיקה, שבה הוכנו המוצרים לפי ההוראות, הריח הלא נעים ששרר באוויר גרם לנו להרגיש כאילו אנחנו במעבדה לכימיה.
15 צפייה בגלריה
yk13828364
yk13828364
(השפים הבודקים. מימין: שי קרידי, אבי שטייניץ ומאיר רייז | צילום: ריאן פרויס)
במסגרת הבדיקה, הדיאטנית מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה קלינית כללית דן פתח־תקוה, בחנה את הרכיבים והסימונים התזונתיים. המוצרים הוכנו על פי ההוראות באורט דן גורמה, והשף אבי שטייניץ, המנהל הקולינרי, והשפים שי קרידי, מרצה בכיר בתחומי הקולינריה, ומאיר רייז, מורה לבישול בתיכון אורט דן גורמה, בדקו את המראה והטעם שלהם. תחליפי בשר מעולמות התירס והסויה קיימים בשוק עשרות שנים. הציון הסופי לכל מוצר הוא שקלול של הציונים שקיבל לטעם, למראה, לאיכות התזונתית ולמחיר.
בבדיקה הנוכחית בחרנו להתמקד בדור החדש: תחליפים הפונים למי שרוצים לאכול משהו שנראה ומרגיש כמו מאכלי בשר ועוף למיניהם, שערכיו התזונתיים דומים, ושמחירו סביר.
15 צפייה בגלריה
yk13830132
yk13830132
הדיאטנית מריאנה אורבך
(צילום: יובל אורבך)
חלק נכבד מצרכני המוצרים האלה קונים אותם בגלל הדימוי הבריאותי שלהם, אבל בחינת עשרות הרכיבים על אריזות רוב המוצרים גרמה לנו להבין עד כמה מדובר במוצרים מתועשים. אורבך: "כולם מוצרים מעובדים מאוד, עתירי עמילנים וחיטה לסוגיה, וגם שומן שלרוב הוא באיכות נמוכה עד בעייתית. צריכת שומן כזה על בסיס קבוע אינה מומלצת. ברובם גם החלבון באיכות נמוכה ובכמות לא מספקת כתחליף למנת חלבון יומית עיקרית. קיימים חומרים מייצבים בעייתיים, וגם כמות גבוהה של נתרן למרות שהמוצרים לא עוברים הכשרה. כתחליפי בשר, חלקם חסרים ברזל וגם ויטמין בי 12".
ועם זאת, אסור לשכוח שמדובר בקטגוריה שנמצאת בתחילת דרכה, צומחת ונותנת מענה לאוכלוסייה גדלה והולכת של צרכנים שמעוניינים לצמצם או להפסיק אכילת בשר מסיבות בריאותיות ומסיבות של איכות הסביבה, ואפשר להניח שהיצרנים ישכילו ויצליחו לשפר את הטעמים, האיכות התזונתית, וגם המחירים, שיירדו ככל שהצריכה תעלה. אין ספק שהורדת המחירים תסייע להביא את מסת הצרכנים ותאיץ את שיפור המוצרים.
מיכל בצר, מנהלת אגף השיווק של תנובה – יצרנית קו מוצרי האלטרנטיב של "טירת צבי", שאחד ממוצריו נבחן בבדיקתנו וכשל: "שוק תחליפי הבשר יושב היום על אזורים אידיאולוגיים שבהם היה עולם החלב והצומח לפני עשר שנים. זו ריצה למרחקים ארוכים. בבשר לוקח זמן להגיע למוצרים הטובים".
"כשנוכל לייצר יותר בארץ וגם בחו"ל, נוכל לראות ירידה במחירים", מדגישה שרון שיק, מנהלת השיווק של "רידיפיין מיט". "השוק שלנו ידע מעלות ומורדות, מוקדם עדיין לקבור את הנושא, הוא עוד יעלה".
מטעמי מקום מופיעים כאן תוצאות הבדיקה של 12 מתוך 14 המוצרים. השניים הנוספים הם – Unconventional נתחי פילה צמחוני (180 גרם, 29.90 שקל בניצת הדובדבן, מיובא מאיטליה על ידי "תומר יבוא ושיווק"), שקיבל ציון 5.8, ו"צ'וריסוס הקצב" של "הקצב הירוק" (350 גרם, 36.90 שקל בשופרסל דיל), שקיבל ציון 5.7.


15 צפייה בגלריה
|
|
ידיעות אחרונות
(|)


קבבונים טבעוניים "עתיד ירוק מהדרין", 400 ג', 21.90 ש' ביוחננוף | ציון: 6.5

היצרן: פרה מזון בע"מ • ערכים תזונתיים ל־ 100 גרם: קלוריות – 245 , סך שומנים – 10.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות – 2 גרם, נתרן – 289 מ"ג, פחמימות – 21.8 גרם, חלבונים – 15.6 גרם • ציון לטעם: 4 • ציון למראה: 4 • ציון לדמיון לבשר: 3 • ציון לערך התזונתי: 6.7 • דבר הדיאטנית: סביר, כמות הנתרן היא הנמוכה ביותר, אבל המייצבים E407 ו־ E461 בעייתיים ועלולים אפילו לגרום לבעיות מעיים לאנשים רגישים • דבר השפים: שי – "מרגיש כמו לביבות סלק עם פירורי לחם". אבי – "תחושה של חומר גלם".
שורה תחתונה: לא מוצר המאה. המחיר הציל אותו.


PLANT BASED BURGE R , ביונד מיט, 226 ג', 34.90 ש' בשופרסל און ליין | ציון: 6

ערכים תזונתיים ל־ 100 גרם: קלוריות — 252 , סך שומנים – 19 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות – 5.6 גרם, נתרן – 300 מ"ג, סך הפחמימות — 3.5 גרם, חלבונים — 17 גרם • ציון לטעם: 6.8 • ציון למראה: 6 • ציון לדמיון לבשר: 5 • ציון לערך התזונתי: 6. דבר הדיאטנית: השילוב בין חלבון האפונה וחלבון האורז מוצלח ומניב חלבון ברמה טובה יחסית לקטגוריה, ורמת הנתרן נמוכה יחסית. השימוש במייצבים ובמתחלב וגם כמות השומן הגבוהה פוגעים בערך התזונתי • דבר השפים: שי — "המוצר זקוק לשיפור בטעם. המליחות, העובי והצבע סבירים". אבי — "הכי טעים מבין ההמבורגרים, אבל כל האחרים היו גרועים עד גרועים מאוד".
שורה תחתונה: עם המיצוב והמחיר של ביונד מיט, ציפינו ליותר.

בורגר טבעול, SENSATIONAL

226 ג', 36.70 ש' בשופרסל אונליין | ציון: 5.6

ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 197, סך השומנים — 13.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 3.9 גרם, נתרן — 360 מ"ג, סך הפחמימות – 1.9 גרם, חלבונים — 14 גרם • ציון לטעם: 5.5 • ציון למראה: 6.5 • ציון לדמיון לבשר: 5 • ציון לערך התזונתי: 6.5 • דבר הדיאטנית: חלבון בכמות נחמדה, מקורו מסויה באיכות טובה יחסית. איכות השמנים הצמחיים הרבים, קנולה, קוקוס, חמניות, לא ברורה. לא אהבתי את השימוש בעמילן תירס. מוצר מתועש • דבר השפים: אבי — "לא מזכיר המבורגר, טעם לוואי של ווסאבי". שי — "טעם דומיננטי מדי של סויה עם מתיקות פחמימתית לא מאוזנת".
שורה תחתונה: האריזה מבטיחה ש"תעשו טוב לעצמכם", לא השתכנעתי.

"ויגאן שניצל" "הקצב הכחול",

200 ג', 24.90 ש' ביוחננוף | ציון: 6.1

ארץ ייצור: הולנד • ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 254, סך השומנים — 9.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 1.1 גרם, נתרן — 670 מ"ג, סך הפחמימות — 15.6 גרם, חלבונים — 15.5 גרם • ציון לטעם: 7.5 • ציון למראה: 8.5 • ציון לדמיון לבשר: 8.5 • ציון לערך התזונתי: 4 • דבר הדיאטנית: כמות גבוהה של נתרן. הרכיב המוביל הוא חלבונים צמחיים משוחזרים – שהם מקור חלבון נחות. מה עושה הקורנפלקס בין הרכיבים? לתת השעורה הוא עוד סוכר מיותר. מוצר מתועש מאוד • דבר השפים: שי — "ניתן ללעוס ואפילו לבלוע, מראה שניצלי מובהק". אבי — "טעם לא רע, המראה והמרקם מעניקים תחושה של שניצל".
שורה תחתונה: הכי הצליח בטעם, חבל שהאיכות התזונתית והמחיר קלקלו.

שיפודים טבעוניים בטעם פילה בקר "בטבע שלי",

260 ג', 24.90 ש' ביוחננוף | ציון: 6

היצרן: הטבעונית של סבתא מזל דאלית אל כרמל • המשווק: גורי מוצרי צריכה • ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 104, סך השומנים — 2.2 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 0.2 גרם, נתרן — 380 מ"ג, סך הפחמימות — 6 גרם, חלבונים — 13 גרם • ציון לטעם: 3 • ציון למראה: 6 • ציון לדמיון לבשר: 2 • ציון לערך התזונתי: 7 • דבר הדיאטנית: חלבון סויה טוב, כמויות נמוכות של שומן וקלוריות. חבל שלא צוין סוג השמן • דבר השפים: אבי — "הדבר הכי טוב במוצר הוא השיפוד". שי – "המראה נאה, הטעם כשל ספוג עם מים ותבלינים גרועים".
שורה תחתונה: חבל שהמוצר היחיד שסביר מבחינה תזונתית כל כך לא טעים.

וונדרס צ'וריסו, נקניקיות צ'וריסו, "וונדרס אוף נייצ'ר", 226 ג', 29.90 ש' בשופרסל אונליין | ציון: 5.9

היצרן: זוגלובק • ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות – 246, סך השומנים — 17 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 4.5 גרם, נתרן — 398 מ"ג, סך הפחמימות — 10 גרם, חלבונים — 11.5 גרם, ויטמין בי־12 – 2.7 מ"ג, ברזל — 3.7 מ"ג, אבץ – 4.9 מ"ג • ציון לטעם: 4 • ציון למראה: 6 • ציון לדמיון לבשר: 4 • ציון לערך התזונתי: 6 • דבר הדיאטנית: תוספות הוויטמינים, הברזל והאבץ נחמדות, אבל כמות השומן מקלקלת. כמות החלבון ממקורות סבירים — סויה ואפונה – סבירה, אם כי נמוכה בהשוואה למוצר המקביל מבשר. לפחות אין הבטחות בריאות מופרזות. הנתרן בכמות לא רעה יחסית • דבר השפים: אבי — "אולי נראה כמו נקניקייה, אבל בטעם אין שום קשר". שי — "התקשיתי מאוד אפילו לבלוע".
שורה תחתונה: לא דומה.
תגובת וונדרס אוף נייצ'ר: "בוונדרס הושקעו מאמצי פיתוח רבים והמוצר זכה לאהדה רבה בקרב הצרכנים".

נקניק טבעוני בטעם מעושן "טירת צבי" הסדרה הצמחונית, 100 ג', 18.90 ש' בשופרסל דיל | ציון: 5.5

ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 226, סך שומנים — 6.3 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 0.9 גרם, נתרן — 680 מ"ג, סך הפחמימות — 14 גרם, חלבונים – 27 גרם • ציון לטעם: 4 • ציון למראה: 7 • ציון לדמיון לבשר: 6 • ציון לערך התזונתי: 5.5 • דבר הדיאטנית: קלוריות בכמות גבוהה בהשוואה למוצר האמיתי. כמות גבוהה של פחמימות ואפילו כפית סוכר. שמן הכתית מעולה, אבל רוב החלבון מגיע מגלוטן החיטה. לפחות לא התהדרו בהבטחות בריאות מיותרות • דבר השפים: אבי — "המראה לא רע, הטעם לא דומה לבשר". שי — "טעם גרוע עם אפטר טייסט ארוך במיוחד. ריח לא נעים".
שורה תחתונה: הרבה אבקה וקמח, בלי זכר לחוויית הנקניק.

BBQ בורגר טבעוני ריינבו, 250 ג', 24.90 ש' בשופרסל און ליין | ציון: 5.4

היצרן: חמים וטעים • ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 189, סך השומנים — 10 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 3.2 גרם, נתרן — 380 מ"ג, סך הפחמימות — 9.7 גרם, חלבונים — 13 גרם • ציון לטעם: 4 • ציון למראה: 3 • ציון לדמיון לבשר: 2 • ציון לערך התזונתי: 5.7 • דבר הדיאטנית: כמות השומן אמנם נמוכה יחסית לקטגוריה אבל לא מעטה. שילוב של סויה ותירס כמקור לחלבון איננו גרוע, וגם לא השימוש בשמן חמניות. שמן הקוקוס המוקשה מקלקל את היתרונות (גרוע, כמו המרגרינה של פעם). ההבטחה על האריזה ל־16 גרם חלבון מתייחסת ליחידה, ולא ל־100 גרם, שהיא אמת המידה המקובלת. מבלבל. מוצר מתועש מאוד • דבר השפים: אבי — "גרוע מאוד בטעם ובנראות". שי – "מתיקות יתר עם טעם אופייני לסלק, יותר מדי חומץ וצבע דוחה".
שורה תחתונה: מתועש מאוד ולא מביא אלטרנטיבה בריאה להמבורגר.
תגובת ישראמרקט דיירקט, המפתחת והמשווקת: "הצטערנו לשמוע אל הביקורת הגרועה. יש לא מעט סיבות אפשריות – הכנה לא נכונה, אחסנה לקויה וכו'. המוצר משווק כבר כמה שנים בהצלחה לא קטנה ונמצא בלא מעט מסעדות מובילות בישראל. ניקח את הביקורת לתשומת ליבנו".

VGARDEN פרוסות סלמי טבעוני, 160 ג', 24.90 ש' ביוחננוף | ציון: 5.2

היצרן: MZA עבור גן שמואל תעשיות בריאות • ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 246, סך השומנים — 14.7 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 13.3 גרם, נתרן — 877 מ"ג, סך הפחמימות — 3 גרם, חלבונים — 25 גרם • ציון לטעם: 4 • ציון למראה: 4 • ציון לדמיון לבשר: 4 • ציון לערך התזונתי: 4.5 • דבר הדיאטנית: כמות יפה של חלבון, אבל מאיכות לא גבוהה כי מקורו בעיקר בגלוטן. עתיר שומן, שרובו המכריע שומן רווי בגלל השימוש בשמן הקוקוס המזוכך. שיאן הנתרן • דבר השפים: שי – "עודף פפריקה יצר אפטר טייסט לא נעים. המרקם מזכיר יותר לביבה, שומני מדי". אבי — "לטעם ולמרקם אין כל קשר לסלמי".
שורה תחתונה: נכשל בניסיון לספק אלטרנטיבה צמחית לסלמי.

CHICKENFREE קציצות קפואות בטעם עוף "טבע דלי", 240 ג', 28.90 ש' ביוחננוף | ציון: 5.2

ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 214, סך השומנים — 15.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 1.5 גרם, נתרן – 320 מ"ג, פחמימות – 2.3 גרם, חלבונים — 16 גרם, ברזל — 3.6 מ"ג • ציון לטעם: 5 • ציון למראה: 4 • ציון לדמיון לבשר: 5 • ציון לערך התזונתי: 6 • דבר הדיאטנית: הסימון: כמות החלבון טובה יחסית, ומקורותיו באפונה (סביר) ובסויה (טוב). שילוב של אפונה ודגן היה מעלה את איכות החלבון • דבר השפים: אבי — "סביר יחסית בטעם ובמראה". שי — "המרקם הרך פגע בתחושת הנגיסות. הטעם תפל. אין דמיון לקציצות עוף טובות".
שורה תחתונה: למה לשלם כל כך הרבה לעומת קציצות מעוף אמיתי?
תגובת טבע דלי: "מאות אלפי לקוחות טבע דלי מעידים שמוצריה טעימים ובריאים. ניקח כמובן לתשומת לבנו את הערות השפים. השוואת המחיר צריכה להיעשות אל מול מוצרים דומים בחומרי הגלם שלהם. טבע דלי אינה שולטת במחיר לצרכן".

קבאב "רידיפיין מיט", 330 ג', 37.90 ש' בניצת הדובדבן | ציון: 4

ערכים תזונתיים ל־100 גרם: קלוריות — 195, סך השומנים — 13.5 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות — 9.2 גרם, נתרן — 276 מ"ג, סך הפחמימות — 5, חלבונים — 10.5 גרם, ויטמין בי 12 – 3 מק"ג, אבץ — 3.8 מ"ג • ציון לטעם: 3 • ציון למראה: 5 • ציון לדמיון לבשר: 2 • ציון לערך התזונתי: 4.5 • דבר הדיאטנית: הבטחה לבשר חדש משובח וטעים שמיטיב עם הסביבה ועם בעלי החיים, כשהמוצר לא משובח תזונתית, בלשון המעטה. כמות החלבון נמוכה יחסית לבשר. מוצר שומני בעיקרו ומתועש מאוד, עם שמן קנולה מזוכך שהוא נחות יחסית וכמות גדולה של תוספים ומייצבים • דבר השפים: אבי — "קבב זה לא, לפחות לא בטעם. מותיר טעם לוואי ומרירות. המרקם בעייתי". שי – "המרירות לא נעימה, התבלינים בלתי מאוזנים, ריח לא נעים ומרקם שמזכיר גומי".
שורה תחתונה: מרגיז לקבל מוצר יקר כל כך באיכות תזונתית גרועה.
תגובת רידיפיין מיט: "רידיפיין מיט הוקמה ב־2018 במטרה לשנות את הדרך בה אנשים צורכים בשר, וכבשה עשרות אלפי מטבחים ותפריטים בישראל ובאירופה. המוצר שבדקתם מצליח ואהוב עם רמת שומן מופחתת ביחס לקבב מן החי. תזונאית ושף מלווים את הפיתוח כדי להביא לאיכות מקסימלית".