לראשונה תגבש הממשלה מדיניות ותוכנית לאומית לביטחון המזון לטווח ארוך של 25 שנים. על חשיבות הדבר מעיד שינוי השם של משרד החקלאות ל"משרד החקלאות וביטחון המזון". לדברי מנכ"ל המשרד אורן לביא מדובר בשינוי מדיניות. ביטחון המזון עלה לכותרות כבר בקורונה וביתר שאת במהלך המלחמה כאשר חקלאים רבים נאלצו להתרחק משטחם בדרום ובצפון. חקלאי העוטף אחראים למשל על 60% מהספקת העגבניות לשוק המקומי והמלחמה הביאה למחסור בירקות. בממשלה לא נותרו אדישים למחסור והחליטו להיערך לחירום. משרד החקלאות יוביל לראשונה גיבוש תוכנית לאומית לביטחון המזון שלא הייתה קיימת עד כה.
בכנס כלכלה ירוקה אמר אתמול לביא: "ביפן חושבים על ביטחון המזון 50 שנה קדימה, בסין 100 שנים קדימה, ואנחנו לראשונה נגבש תוכנית ל־25 שנים קדימה". לדבריו התהליך נמצא כבר בשלבים מתקדמים ובמהלך השבועות הקרובים הנושא יעלה לאישור הממשלה.
היערכות החירום של מדינת ישראל בתחום המזון זכתה לביקורת בדוח המבקר שמצא חוסרים בסוגי המזון במחסני החירום. התוכניות לטווח ארוך תגדיר בין השאר איזה סוגי גידולים מעדיפה ממשלת ישראל בהיבט של שעת חירום ואיך לספק לחקלאים תנאים לשמירת רצף הייצור."