הישראלים לא היו צריכים הודעה רשמית כדי להתחיל לנהור לחופי הים כשמזג האוויר התחמם, ובכל זאת: עונת הרחצה יצאה לדרך, ו-157 חופים מוכרזים בים התיכון, ים סוף, ים המלח והכנרת פתוחים לציבור הרחב.
מסיכום נתוני מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2023 עולה כי זו הייתה השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידות המשרד לפני 18 שנה: 90.91 אחוז מהחופים הוגדרו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70 אחוז מהשנה. הרשויות החופיות שקיבלו את הציון "נקי" או "נקי מאוד" הן נהריה, עכו, חיפה, טירת-כרמל, מטה אשר, עמק חפר, הרצליה ובת-ים, וכן החופים שבאחריות רשות הטבע והגנים.
לא שהפעם, בגלל המלחמה, לא ממש אפשר לסמוך על המדד הזה. מנכ"ל עמותת "צלול" מור גלבוע מסביר כי "המשרד להגנת הסביבה הקפיא בחודשי המלחמה את מדד חוף נקי, כך שאנחנו לא יודעים אם הרשויות ניקו את החופים או שאיפשרו לפסולת להגיע לים. בניקיונות החופים שביצענו בעזרת מתנדבים נאספו מאות קילוגרמים של פסולת".
אמנם פתיחת עונת הרחצה היא סיבה למסיבה, אבל לא בטוח כמה זמן נראה את החופים שאנחנו מכירים היום. "לישראלים נותר רק שליש מרצועת החוף הפתוחה, כלומר פחות מס"מ חוף לכל אדם", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל ארגון אדם טבע ודין. "החופים הולכים והנושא חייב להדאיג אותנו, במיוחד בתקופה של משבר אקלים".
חלק מחופי הרחצה מנוהלים על ידי רשות הטבע והגנים, שם נדרש לשלם על כניסה. בסקרים שביצעה הרשות בים התיכון עולה שבשמורות הדגים מתרבים הרבה יותר ועושר המינים של חסרי החוליות גבוה יותר. "אנחנו מצפים מהציבור שישתף איתנו פעולה ויימנע מפגיעה במינים המוגנים", אומרת ד"ר רות יהל, אקולוגית ימית ברשות.
גם חווית הבילוי בים השתנתה, והיום כמעט בכל חוף אפשר למצוא מגוון של מסעדות, בתי קפה ואטרקציות. לדוגמה, בחוף נעורים בעמק חפר יש מועדון גלישה ומתקיימות בו פעילויות מגוונות לגוף ולנפש, ובחופי תל-אביב תוכלו למצוא משחקי כדור וטורנירים. אפילו מי שרוצה לבלות לילה בחוף כבר לא צריך להצטייד בשק שינה: בחוף דוגה שבכנרת, שפותח על ידי איגוד ערים כנרת, אפשר לבחור בין לינה בקרוואנים, אוהלים ממוזגים, בקתות בזלת ואפילו סוויטות גלאם.