תופעת האיחורים במסירת דירות מקבלנים אינה חדשה, ומציבה רוכשים רבים, לרוב כאשר זוהי דירתם הראשונה, במצב בלתי אפשרי – שבו הם כבר משלמים תשלומי משכנתה ובמקביל נאלצים להמשיך לשלם שכר דירה עד לקבלת המפתח. הבעיה חמורה עוד יותר כאשר קבלנים אינם משלמים את דמי הפיצויים בגין האיחורים במסירה, ובכך למעשה עוברים על חוק המכר. כאשר מדובר בדירות שמסירתן מתעכבת בפרויקטים של מחיר למשתכן, המצב לרוב אפילו קשה עוד יותר, שכן בדרך כלל מדובר ברוכשים שידם אינה משגת, ולאחר שזכו בהגרלות בפרויקט גייסו הון עצמי שהוא סכום הכסף המשמעותי היחיד שיש בידיהם.
1 צפייה בגלריה
yk13926246
yk13926246
(צילום: יואב דודקביץ)
תביעה שהוגשה לאחרונה ע"י דיירים בפרויקט מחיר למשתכן באשקלון ממחישה את הבעייתיות בנושא. לפי התביעה, שהוגשה ע"י 44 דיירים בפרויקט wine vilige בשכונת עיר היין, באמצעות עו"ד עמנואל יוזוק ממשרד עוה"ד יוזוק-מלכין, נגד חברת י.ד. בנגב בנייה ופיתוח, רוכשי הדירות קיבלו את המפתח באיחור של כחצי שנה ללא קבלת פיצוי, לאחר שהחברה התחייבה למסור את הדירות לכל המאוחר ב-27 באוגוסט 2022. במסגרת התביעה התבקש ביהמ"ש להורות לחברה בפיצוי כולל בסך 1,728,924 שקל.
החברה זכתה במכרז של רמ"י לבניית 114 יח"ד, מהן 80 דירות מחיר למשתכן. נטען כי הרוכשים נאלצו לשלם תשלומי שכירות במקביל לתשלומי המשכנתה, באופן שהכביד על רווחתם הכלכלית, ולכן נדרשת החברה לפצות אותם בגין איחור במסירת דירות, בהתאם להוראת ההסכם וסעיף 5א' לחוק המכר.

"חוסר ודאות"

לדברי עו"ד יוזוק, סעיף 5א' לחוק המכר (דירות) קובע מנגנון פיצוי ברור בגין איחור במסירת דירה. לפי החוק, אם קבלן איחר במסירת דירות ביותר מ-60 יום (תקופת "גרייס"), עליו לפצות את הרוכשים רטרואקטיבית החל מיום המסירה הקבוע בהסכם ועד למסירה בפועל, כאשר פיצוי עלול להגיע גם כדי 150% מדמי השכירות החודשיים של דירה דומה במיקומה ובגודלה בעבור תקופה שתחילתה 11 חודשים לאחר המועד החוזי ואילך. עוד קובע החוק כי הקבלן צריך לשלם את הפיצוי בתום כל חודש בעד אותו החודש.
עו"ד ליאור לוי, המייצג מאות רוכשי דירות במיזמי מחיר למשתכן, אומר שבמקרים רבים, החברות שזוכות במכרזים ומתחייבות להקים את הפרויקטים לא מצליחות לעמוד בזמנים שמקצה להן משרד הבינוי והשיכון, בין היתר משום שרמ"י משווקת קרקעות לא מפותחות. "משרד השיכון הוא זה שקובע לחברות את מועדי המסירה, והרבה פעמים הוא אינו ריאלי ולא תמיד ברור לפי אילו קריטריונים הוא נקבע", הוא טוען. "בנוסף, הרבה פעמים רמ"י מוסרת שטח לא מפותח, והחברות לוקחות על עצמן מכרזים בשיטת 'יהיה בסדר'".
עם זאת, הוא מבהיר כי חברות שמאחרות במסירת המפתח אינן קורבן של הנסיבות. "המקרים החמורים באמת מתרחשים כאשר הן מסרבות לשלם לדיירים פיצויים בגין איחור במסירה בטענות כאלה ואחרות". כך, למשל, בתביעה שהגיש בדצמבר 2022 לביהמ"ש המחוזי בחיפה עבור 46 משפחות בפרויקט מחיר למשתכן "ורדים באגם" במעלות תרשיחא נגד חברת ורדים השקעות ונכסים בהיקף של מעל כ-4.7 מיליון שקל, נטען כי החברה לא שילמה פיצויים בגין איחור במסירה במשך חודשים ארוכים, בחלק מהמקרים מעל שנה. בכתב ההגנה שהגישה החברה נטען בין היתר שהמצב שאליו נקלע הפרויקט נובע מקשיים שלא יכולה הייתה לצפות.
ניר אסדו, שרכש דירה בפרויקט במעלות תרשיחא, סיפר ל"ממון": "תאריך הכניסה הראשונה היה מאי 2022. כשהגענו ליעד הקבלן לא הודיע לנו שום דבר. בסופו של דבר חידשנו פעמיים את חוזה השכירות. רובנו זוגות צעירים שמשלמים גם שכירות וגם משכנתה. זו פגיעה באנשים שנקלעים למשברים כלכליים קשים מאוד".

התגובות

מרמ"י נמסר: "רמ"י אכן משווקת קרקעות מוקדם ככל שניתן על מנת שבמקביל לעבודות הפיתוח, החברות יוכלו לתכנן ולעשות פעולות נוספות בקרקע, כך שלוחות הזמנים בסך הכול יתקצרו. מיותר לציין כי רמ"י אינה מפתחת את המגרשים אלא הרשות המקומית או משרד הבינוי והשיכון".
ממשרד השיכון נמסר: "ראשית, ובניגוד גמור לדברי עורך הדין המובאים בכתבה, מועדי המסירה הנקבעים הם בהתאם לבדיקות מעמיקות המביאות בחשבון שורה של גורמים המשפיעים על תאריך המסירה כגון הליכי רישוי, מצב שטח הבנייה, אופי הבנייה במגרשים, לדוגמה חניונים תת-קרקעיים, מספר יחידות דיור, שטחי מסחר, גובה הפרויקט ועוד. שנית, נוסיף כי ביולי 2022 תוקן חוק המכר, כך שנקבע בחוק שבכל מקרה של איחור במסירה על המוכר לשלם את הפיצויים הקבועים".
את תגובת חברת י.ד בנייה בנגב לא ניתן היה להשיג. מחברת ורדים השקעות ונכסים נמסר: "טענות הדיירים הועלו במסגרת הליך משפטי תלוי ועומד ואנו מוצאים לנכון כי תגובתנו לטענות אלה תינתן בבית המשפט ולא מחוצה לו".