בדרך לעצירת הקרבות? בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) הודיע כי יקיים בימים חמישי ושישי דיונים פומביים בבקשה הדחופה של דרום אפריקה להוציא צווי הפסקת לחימה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח. דרום אפריקה פנתה בחודשים הראשונים של המלחמה לבית הדין הבינלאומי והאשימה את ישראל ברצח עם בעזה.
ביום חמישי יתקיים שימוע פומבי לדרום אפריקה ולמחרת ייערך הליך דומה לישראל. בפנייתה המחודשת לבית הדין הבינלאומי, ביקשה דרום אפריקה להוציא צווים כדי "להגן מפני פגיעה נוספת, חמורה ובלתי הפיכה בזכויות של העם הפלסטיני במסגרת אמנת רצח העם" ו"כדי להבטיח את עמידתה של ישראל במחויבות שלה על פי אמנת רצח העם לא לעסוק ברצח עם, ולמנוע ולהעניש בגין רצח עם".
1 צפייה בגלריה
yk13923972
yk13923972
("קביעת דיון בלו"ז כה קצר חותרת תחת האפשרות לקיים הליך הוגן". בית הדין בהאג | צילום: רויטרס, Piroschka Van De Wouw)
טורקיה הודיעה כי בכוונה להצטרף לתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי, כאשר לפניה כבר הודיעה מצרים על כוונתה לתמוך בתביעה נגד ישראל. בקהיר טענו כי ההכרזה מגיעה לנוכח "הסלמת התקיפות הישראליות נגד אזרחי עזה".
בישראל חוששים שבית הדין בהאג ייענה לבקשת דרום אפריקה ויוציא בתקופה הקרובה צו לעצירת הלחימה ברפיח. במערכת המשפטית החלו בהתייעצויות, שיימשכו היום ביתר שאת, באשר לתגובתה של ישראל להתפתחויות הצפויות בהאג. כל ההתייעצויות המשפטיות תהיינה כפופות לקו המדיני שיקבע ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"קביעת דיון בלוח זמנים כה קצר חותרת תחת האפשרות לקיים הליך הוגן", אמר רועי שיינדורף, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים בינלאומיים לשעבר, "ההתנהלות הזו מעוררת אצלי את הספק עד כמה בית הדין באמת מעוניין לאפשר לישראל להציג את עמדתה ואת ההתפתחויות שהתרחשו בעת האחרונה. התנהלות לא ראויה זו תפגע בסופו של דבר לא רק בישראל, אלא גם בבית הדין עצמו".
כמו כן בירושלים נעשית פעולה אינטנסיבית מאחורי הקלעים כדי להגביר את כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, שירדה דרמטית בגלל שמצרים מסרבת לאפשר העברת סיוע דרך מעבר רפיח - במחאה על כך שישראל תפסה את הצד המזרחי של המעבר.
בינואר פירסם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג שישה צווים שהוטלו על ישראל, הקוראים לה בין היתר לאפשר את הגדלת הסיוע ההומניטרי לרצועה, למנוע הסתה לרצח עם ולהעניש את מי שקורא לבצע אותו. צו נוסף קבע שישראל תגיש לבית הדין בתוך חודש דוח מעקב על יישום הצווים. לפני כן קבע בית הדין כי בסמכותו לדון בסוגיה האם נעשה רצח עם בעזה, וציין שיש צדק מסוים בדרישה של דרום אפריקה להגן על אזרחי עזה.
חודש לאחר מכן דחה בית הדין בהאג את בקשת דרום אפריקה להטיל סעדים זמניים נוספים נגד ישראל שימנעו פעולה ברפיח. בית הדין ציין אז כי "המצב החמור מחייב יישום מיידי ואפקטיבי של הסעדים הזמניים שכבר ניתנו. הוא אינו מצריך סעדים זמניים נוספים".