בקואליציה, בליכוד ואפילו בלשכת ראש הממשלה קראו אתמול לפטר את שר הביטחון יואב גלנט, בעקבות הביקורת החריפה שהטיח בראש הממשלה נתניהו על הטיפול בשאלת "היום שאחרי" ברצועת עזה.
גורמים בלשכת ראש הממשלה תמכו אמש בפיטוריו של גלנט וטענו כי הוא מדבר "מגרונם של האמריקאים". בלשכה נשמעו קולות שונים - בעד ונגד פיטוריו של שר הביטחון - אולם ההערכה היא כי נתניהו לא יפטר אותו בתקופת מלחמה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו מיהר לפרסם סרטון תגובה. לדבריו, "אחרי הטבח הנורא הנחיתי להשמיד את חמאס. לוחמי צה"ל וזרועות הביטחון נלחמים על כך. כל עוד חמאס נשאר על כנו, אף גורם אחר לא ייכנס לנהל את עזה אזרחית, בוודאי שלא הרשות הפלסטינית. 80 אחוז מהפלסטינים ביו"ש תומכים בטבח של 7 באוקטובר. הרשות הפלסטינית תומכת בטרור, מחנכת לטרור ומממנת אותו. אני לא מוכן להחליף את חמאסטן בפתחסטן - ולכן התנאי הראשון להכשיר את הקרקע לגורם אחר זה לחסל את חמאס ולעשות זאת בלי תירוצים".
היחסים בין ראש הממשלה לבין השר הבכיר ביותר בממשלתו מעולם לא היו גרועים כל כך. בין השניים שוררת מתיחות מתמדת, חוסר אמון וכמעט תיעוב אישי. העימות הגדול החל במהלך המהפכה המשפטית, לאחר שגלנט טען שהמשך הרפורמה במתכונת הרחבה שלה עשוי לפרק את צבא העם. הנאום המפורסם שלו ב-25 במארס 2023, שהוביל לפיטוריו של גלנט, היה הנקודה שבה נפרדו לחלוטין דרכיהם של נתניהו וגלנט.
גם בימי המלחמה הראשונים, לאחר 7 באוקטובר, גלנט הרגיש שנתניהו לא באמת נוכח ומצליח לתפקד בתקופה הקשה ביותר שידעה מדינת ישראל. נתניהו לעומת זאת חשד כי גלנט פועל מאחורי הקלעים לפרק את הממשלה ולחבור ליריביו הפוליטיים. השניים מאשימים זה את זה כי הם עסוקים בפוליטיקה מעל הראש.
בשיחות סגורות מכחיש גלנט את הטענה כי הוא פועל לפגוע בליכוד. גורמים ששוחחו איתו סיפרו כי גלנט מדבר על שתי אופציות בלבד: לפרוש או להתמודד על ראשות המפלגה. "כל השיח הזה כאילו גלנט רוצה בהפלת הליכוד הוא שטות מוחלטת", אמר מקורב לגלנט, "אם הוא יישאר במערכת הפוליטית - זה יהיה בליכוד".
כאמור, התגובות הזועמות מחברי הליכוד לא איחרו אתמול להגיע. השר שלמה קרעי אמר כי "בדבר אחד אני יכול להסכים איתו: כל עוד הוא שר הביטחון, שלטון צבאי הוא בהחלט אפשרות גרועה". ח"כ אושר שקלים הוסיף: "מי שחותר כנגד ראש הממשלה מתוך שורות הליכוד מקומו לא איתנו. כדי לנצח במערכה יש לפטר סוף-סוף את גלנט. במקום סוס טרויאני יש למנות סוס דוהר אמין ומנצח".
גם השר איתמר בן גביר קרא לפטר את גלנט. "מבחינתו של גלנט, אין הבדל בין אם בעזה ישלטו חיילי צה"ל, לבין אם ישלטו בה מרצחי חמאס", אמר, "זו מהות הקונספציה של שר ביטחון שכשל ב-7 באוקטובר, וממשיך להיכשל גם עכשיו. שר ביטחון כזה חייב להיות מוחלף כדי להשיג את יעדי המלחמה". והשר בצלאל סמוטריץ' הוסיף: "שר הביטחון גלנט הודיע למעשה על תמיכתו בהקמת מדינת טרור פלסטינית כפרס לטרור ולחמאס על הטבח הנורא ביותר שבוצע בעם היהודי מאז השואה". ח"כ גדעון סער תקף גם הוא: "אין חלופה לחיסול חמאס כגורם שלטוני וצבאי בעזה. בנושא הזה לא שמענו הערב משר הביטחון איך אנחנו מתקדמים לכיוון השגת היעדים".
היחיד בממשלה שיצא להגנתו של גלנט היה השר בני גנץ, שאמר: "שר הביטחון אומר דברי אמת. אחריותה של הנהגה היא לעשות את הדבר הנכון עבור המדינה, בכל מחיר".
גורם בליכוד טוען כי גם ההתקפות של שרים וח"כים נגד גלנט מתואמות עם לשכת נתניהו ולא מדובר ביוזמות מקריות. מנגד, טוען גורם המקורב לנתניהו כי ההתנהלות של גלנט כלפי נתניהו אינה הוגנת וכי בעבר יצא בעצמו נגד העיסוק ב"יום שאחרי". גורם אחר טען כי גלנט עצמו היה בין מובילי הקונספציה שלפיה חמאס חותר להפסקת אש ארוכת שנים ולא למלחמה עם ישראל.