ב-26 בינואר הדהים יורגן קלופ את עולם הכדורגל כשהודיע כי אחרי קרוב לתשע שנים כמאמן ליברפול, הוא יעזוב אותה בתום העונה. מאז, האוהדים והתקשורת באנגליה התעסקו לא מעט בשמועות לגבי זהותו של מי שייכנס לוואקום שיותיר אחריו הגרמני, שזכה עם ליברפול בכל תואר גדול וביסס אותה מחדש כאחת הקבוצות המובילות בעולם.
המועמד המוביל היה צ'אבי אלונסו, שהיה סמל באנפילד כשחקן, אך הוא נשאר בלברקוזן. כך הפכה המשימה, למצוא מחליף לקלופ שירגש את הקהל, לבלתי אפשרית. ואכן, ארנה סלוט, שבראשית השבוע מונה לתפקיד, ודאי אלמוני עבור לא מעט מאוהדי הקבוצה. עם זאת, יש להם סיבה טובה להיות אופטימיים לגבי ההולנדי בן ה-45.
1 צפייה בגלריה
yk13934963
yk13934963
(צילום: Pro Shots Photo Agency)
ליברפול היא מגדלור של מודרניות. תהליך בחירת המאמן - בהובלת מנהל המחקר וויל ספירמן, בעל דוקטורט בפיזיקה מהרווארד - היה קפדני, ממוקד ובעיקר מבוסס נתונים. בניגוד לרוב המועדונים האחרים, בליברפול ניסו להבין איך למדוד מה הם רוצים מהמאמן שלהם. זו הסיבה להחתמתו המפתיעה של סלוט, שעזב את פיינורד בתום שלוש עונות מוצלחות. האמת היא שלא צריך דוקטורט בפיזיקה כדי להבין מה ליברפול ראתה בסלוט. הוא הדבר הכי קרוב לדמוי קלופ שיש. "אני אוהב את הדרך שבה הקבוצה שלו משחקת כדורגל. אם הוא הפתרון אז אני יותר משמח", אמר עליו הגרמני בעצמו בחודש שעבר.
כשקלופ הצטרף למועדון, הוא כבר היה אחד המאמנים הטובים בעולם לאחר שזכה עם דורטמונד פעמיים בבונדסליגה והוביל אותה לגמר ליגת האלופות. סלוט, מנגד, מעולם לא אימן מחוץ להולנד, ועמד על הקווים רק בשישה משחקים בליגת האלופות. בכך בערך מסתיימים המאפיינים השונים. בעידן שבו מאמנים רבים מנסים לחקות את ההצלחה של פפ גווארדיולה ומקדשים את ההחזקה בכדור, אצל סלוט, כמו אצל קלופ, המאפיין המרכזי בשיטה הוא לחץ על מובילי הכדור של היריבה. הרעיון הוא לזכות בכדור כמה שיותר קרוב לשער של הקבוצה ממול, ולאחר מכן לאיים על השער כמה שיותר מהר. בעונת 2022/23, רק בנפיקה (8.4) זכתה בכדור בשליש האחרון יותר פעמים למשחק מאשר פיינורד (7.8) מכל הקבוצות בעשר הליגות המובילות באירופה.
הכדורגל שמוביל סלוט הוא התקפי ומהנה. בניגוד למגמה שמובילים לאחרונה פפ ומיקל ארטטה בכל הקשור לעמדות המגינים, כשהם מעדיפים שם שחקנים שקודם כל יודעים להגן היטב, סלוט מנחה את המגינים להצטרף להתקפה בתדירות גבוהה, מה שמתאים מאוד לצמד של ליברפול, טרנט אלכסנדר-ארנולד ואנדי רוברטסון. לשחקני ההתקפה הוא מעניק יד חופשית לפעול ביצירתיות ולהמציא מהלכים חדשים. סלוט, כמו קלופ, מאמין שהדרך הטובה ביותר לנצח בטווח הארוך היא לקחת סיכונים, גם במחיר של חשיפת העורף. אין לו בעיה לוותר על הכדור ולהרשות ליריבה להגיע למצבים, כל עוד הקבוצה שלו תגיע ליותר. ותבקיע יותר.

קריירה קצרה, הצלחה גדולה

סלוט נכנס לנעליים של איש בעל כריזמה בלתי נגמרת, וגם בהיבט הזה מסתמן כי הוא האדם הנכון למשימה. הוא נעים לתקשורת ונודע בתור אדם אופטימי שיודע ליצור סביבות עבודה חיובית, ותמיד היה אהוב מאוד בקרב שחקניו. עד כה בקריירת האימון הקצרה שלו, ידע סלוט רק הצלחות. בקיץ 2019 הוא מונה למאמן אלקמאר, שלאחר 25 מחזורים דורגה במקום השני, כשרק הפרש שערים הפריד בינה לבין איאקס. אך אז פרצה הקורונה, והמשך הליגה בוטל. פתיחת העונה העוקבת הייתה מבטיחה לא פחות, אך בדצמבר סלוט פוטר בגלל שניהל מו"מ עם פיינורד למרות שהיה תחת חוזה.
לאחר מספר חודשים בבית, הוא החל לאמן את פיינורד עם פתיחת עונת 2021/22. הוא לקח קבוצה במשבר שסיימה במקום החמישי והוביל אותה למקום השלישי ולגמר הקונפרנס-ליג. לאחר ההצלחה הוא איבד רבים מכוכבים הצעירים שנמכרו, וקיבל סגל די חדש. הציפיות לקראת עונת 2022/23 היו מתונות, אבל היא נגמרה באליפות מדהימה, הראשונה של המועדון מאז 2017.
בקיץ הקודם הוא סומן על ידי טוטנהאם, אך החליט להישאר בפיינורד, כנראה שגם בגלל הרצון לשחק בליגת האלופות. הקבוצה הודחה בשלב הבתים, אבל חוותה עונה מוצלחת עם זכייה בסופרקאפ ובגביע ההולנדי. בליגה היא סיימה במקום השני, שש נקודות אחרי איינדהובן.
כמובן שההצלחה הכבירה בליגה ההולנדית לא מעידה דבר על היכולת של סלוט לבצע את קפיצת המדרגה המשמעותית מאוד לה הוא יידרש בליגה החזקה בעולם. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא אריק טן האח, שהיה אדיר באיאקס, אבל צפוי לאבד בקיץ את תפקידו במנצ'סטר יונייטד לאחר העונה הכי גרועה של הקבוצה בעידן הפרמייר-ליג. אבל ליברפול, בניגוד ליונייטד, היא קבוצה שמתנהלת בחוכמה. לכן, כאמור, אוהדיה יכולים להיות אופטימיים.