אחרי שהודיע שלשום על החלטתו לזמן את מפכ"ל המשטרה לשימוע הדחה, הבין אתמול השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שחוקית הוא אינו רשאי לעשות זאת.
במכתב שקיבל אתמול בבוקר השר בן גביר מהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, היא הבהירה לו: "זימון המפכ"ל לשימוע אינו כדין, ואין לקיימו".
2 צפייה בגלריה
yk13941972
yk13941972
("אעמוד כחומה בצורה", המפכ"ל בכנס לשכת עורכי הדין, אתמול | צילום: לשכת עורכי הדין)
במכתבה פירטה היועמ"שית: "המפכ"ל דיווח לי כי אתה שב וחורג מסמכותך כלפי המשטרה. סמוך לאחר מכן, הודעת למפכ"ל כי אתה מזמנו לשימוע. סמיכות הזמנים מעוררת חשש כבד כי במסווה של טענות עקרוניות כביכול נגד המפכ"ל, אתה מבקש למעשה 'להענישו' על כך שביקש למנוע ממך להתערב באופן פסול בעבודת המשטרה, וכל זאת שעה שאתה פועל לכאורה בניגוד להחלטה מפורשת של בג"ץ. כן מתעורר חשש כבד שאתה מבקש להעביר מסר לכל שרשרת הפיקוד במשטרה, למען יראו וייראו".
במקביל הגישה אתמול התנועה לאיכות השלטון גם עתירה לבג"ץ נגד השימוע למפכ"ל. אמש הודיע בן גביר שהחליט אמנם לבטל את השימוע, אך לא חזר בו מההחלטה לפטר מתפקידו את רב-ניצב יעקב שבתאי, שכהונתו אמורה להסתיים ב-17 ביולי, בעוד כחודש וחצי בלבד.
2 צפייה בגלריה
yk13942042
yk13942042
השר בן גביר | צילום: רפי קוץ
כדי להצליח במשימתו, חזר השר בן גביר לדוח ועדת החקירה הממלכתית לאסון הר מירון. חברי ועדת החקירה קבעו בדוח שהמפכ"ל הוא האחראי לאסון מירון, אולם בשל מצב המלחמה לא המליצו על הדחתו המיידית, והשאירו בידי השר והממשלה את ההחלטה אם לפטר את המפכ"ל בעקבות מסקנות הדוח.
"לטעמי' זה הכי לגיטימי בעולם להביא את מסקנות דוח מירון לממשלה", אמר בן גביר אמש. "אמנם רציתי לאפשר שימוע לשבתאי בשל יתר הטענות נגדו כמו חוסר התפקוד ואי-קיום ישיבות וחוסר הטיפול בעניין הפשיעה, הרצח במגזר הערבי, גניבות הרכבים, תאונות הדרכים, אולם אם היועמ"שית לא מאפשרת, נביא לממשלה תוך עשרה ימים הצעת מחליטים לסיים תפקידו בשל דוח מירון".
המפכ"ל עצמו, בהופעה פומבית ראשונה אחרי הודעת השר על זימונו לשימוע, נשא אתמול דברים בכנס לשכת עורכי הדין באילת. "המשטרה במדינה דמוקרטית חייבת להיות חפה ונקייה מכל סממן פוליטי", אמר שבתאי. "משטרת ישראל אינה פוליטית. לא הייתה, ואני מתחייב בפניכם כאן היום שאמשיך לעמוד כחומה בצורה בכל הניסיונות להכניס שיקולים כאלו למשטרת ישראל. וזאת מתוך אמונה שלמה שאם נִתפֵס אחרת - אבדה זכות קיומנו. אני עומד על בימה זו ומצהיר בקול ברור - משטרת ישראל חייבת להישאר אוטונומית, עצמאית, נטולת פניות ומנותקת מכל גחמה פוליטית, כזו או אחרת. עצמאות זו היא אבן יסוד הנדרשת משומרי הסף האמונים על שלטון החוק במדינה דמוקרטית". הוא סיכם בנימה אישית: "אני ער לציפייה שאתייחס לאירועי היממה האחרונה. אך כלובש מדים, אשמור על ממלכתיות ואגיב על הדברים בבוא העת".
העימות בין השר למפכ"ל היה גם אתמול שיחת היום במשטרה, וגם בקרב בכירים שפרשו ממנה. "אנחנו רואים התערבות גסה ופגיעה בליבת העבודה של המשטרה. המשטרה צריכה להיות מקצועית, ראויה, שדרכה הוא דרך החוק. זו הליבה, זה כלי העבודה המרכזי שלה – האמינות שלה והיותה נקייה ועובדת לפי החוק. על אף חולשותיה, המשטרה מעולם לא פעלה משיקולים זרים. והנה אנחנו רואים שהגענו למצב קשה. הוא קשה לציבור ולשוטרים שמשרתים במערכת הזו", אמר אתמול ניצב בדימוס אמנון אלקלעי, ששימש כראש אגף המבצעים במשטרה. "השר הזה לא היה אמור להיות שר שממונה על משטרת ישראל, לא עם כישוריו ולא עם העבר שלו. המפכ"ל ופיקוד המשטרה גילו חולשה ורפיסות כלפי ההתנהגות הזו. האחריות היא גם במידה רבה עליהם. אם מפקד מרשה לעצמו להיעתר לבקשותיו של שר, מאחורי גבו של מפכ"ל, גם אותו מפקד לא ראוי וצריך לקרוא לו לסדר. מה שקורה היום צריך להטריד כל אזרח במדינת ישראל: שלטון החוק נשען על עצמאות המשטרה. זו ההתחלה. אם פוגעים בעצמאות המשטרה פוגעים בבתי המשפט. מי שמצליח להשתלט על ראשית הצירים ומטה את המשטרה לפעול משיקולים זרים או לא ראויים, מטה את כל שלטון החוק".
תת-ניצב בדימוס עופר שומר, לשעבר מפקד מרחב ציון במשטרת ירושלים ומי שפיקד על מחאות בלפור, אמר אתמול: "מקורבי המפכ"ל מפיצים האשמות שלפיהן השר בן גביר 'מנסה להשתלט באופן אלים על המשטרה', 'מנסה להפוך את המשטרה למיליציה', ועוד האשמות קשות וחמורות. המפכ"ל היה צריך להבין שמדובר בחשד לעבירות פליליות רבות, ולמרות שמדובר בשר, הוא יכול היה להזהיר אותו שהוא עלול להיעצר בגין עבירות אלו. חובתו הייתה לעדכן מייד את יועמ"ש המשטרה והמדינה, ולהגיש מיד תלונה פלילית נגד השר, שבה הוא היה אמור לגולל את כל הבסיס לחשדות ולצרף כל חומר רלוונטי שמבסס את החשד להאשמות אלו. מדוע נדם קולו בהדחתו תחת לחץ של ניצב עמי אשד? היכן היה קולו בהעברת 'חוק המשטרה' כשבן גביר לקח את רוב סמכויותיו המהותיות? מדוע לא איים בהתפטרות כשנוצרה התרבות של שיחות ישירות בין משרד השר לבין ניצבים וקצינים?"