במקסיקו נערכו שלשום (ראשון) בחירות היסטוריות, שבהן התחרו שתי נשים על הנשיאות. לפי המדגמים שפורסמו אתמול, הנשיאה הראשונה בתולדות המדינה תהיה קלאודיה שיינבאום – מועמדת מפלגת השלטון "מורנה" של הנשיא היוצא, איש השמאל אנדרס מנואל לופס אוברדור. שיינבאום היא גם האדם הראשון ממוצא יהודי שנבחר לתפקיד.
1 צפייה בגלריה
yk13949826
yk13949826
(יהודייה, אך לא מחצינה זאת. שיינבאום | צילום: GERARDO LUNA \ AFP)
שיינבאום, שכיהנה בעבר כראש עיריית מקסיקו-סיטי, רשמה ניצחון מוחץ ולפי אחד המדגמים קיבלה כ-60 אחוז מהקולות. יריבתה, מועמדת האופוזיציה סוצ'יטל גלבס, זכתה לפי אותו מדגם ב-30 אחוז בלבד. ספירת הקולות לא הסתיימה, אך מפלגת "מורנה" כבר הכריזה על זכייתה של שיינבאום ותומכיה יצאו לחגוג את הניצחון. שיינבאום הודיעה כי גלבס שוחחה איתה ובירכה אותה.
נשיא מקסיקו לופס אוברדור השלים השנה כהונה בת שש שנים בתפקיד. חוקי הבחירות של מקסיקו אוסרים עליו להתמודד על קדנציה שנייה ושיינבאום, שנחשבת לבת טיפוחיו, התמודדה במקומו על הנשיאות. כהונתה של שיינבאום תחל ב-1 באוקטובר. "אני מברך את קלאודיה שיינבאום, שתהיה הנשיאה הראשונה של מקסיקו", הכריז הנשיא היוצא. "לא אאכזב אתכם", אמרה שיינבאום למצביעים זמן קצר לאחר מכן, בהצהרה ראשונה אחרי פרסום המדגמים.
שיינבאום בת ה-61 היא נכדתם של מהגרים יהודים מבולגריה ומליטא, פיזיקאית שהשלימה תואר בהנדסת חשמל ועבדה בגוף של האו"ם העוסק בשינויי האקלים. לשיינבאום, נשואה פעם שנייה ואם לשניים, דוקטורט בהנדסת סביבה. היא כיהנה בראשות העיר מקסיקו-סיטי בין 2018 ל-2023. ב-2007 הייתה שיינבאום חלק מפאנל האו"ם בנושא שינוי האקלים שזכה בפרס נובל לשלום.
שיינבאום תהיה האדם הראשון ממוצא יהודי שיכהן כנשיא מקסיקו. שאלת יהדותה של שיינבאום היא סוגיה מורכבת. היא אינה מרבה להתבטא בפומבי על מוצאה האתני או על ישראל, ואינה מציגה עצמה כנציגתו של מיעוט כלשהו. אף שבעבר סיפרה כי בילדותה ובנעוריה נהגה משפחתה לציין את החגים היהודיים, בסביבתה מספרים כי היהדות לא הייתה חלק מרכזי בחייה, וכי ערכיה של שיינבאום נטועים בעשייה הפוליטית הרבה יותר מאשר ביהדותה.
אחד האתגרים המשמעותיים של הנשיאה החדשה יהיה המאבק בפשיעה ובאלימות במקסיקו. הפרשנים מציינים שבמהלך כהונתו של הנשיא לופס אוברדור הגדילו ארגוני הפשיעה את כוחם, ומספר הנרצחים הגיע לשיא. הבחירות שנערכו אתמול, שכללו גם בחירות לקונגרס ולרשויות המקומיות, היו עקובות מדם ולפחות 38 מועמדים לתפקידים שונים נרצחו. ביום הבחירות עצמו נרצחו שני בני אדם בקלפיות במדינת המחוז פואבלה.