רגעי הכרעה דרמטיים במערכת הפוליטית: שמונה חודשים אחרי טבח 7 באוקטובר, צפוי יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ להודיע במוצאי שבת על פרישת מפלגתו מהממשלה ומהקואליציה. גנץ ושותפו גדי איזנקוט העריכו בימים האחרונים כי אין שום תוחלת בהמשך השותפות עם נתניהו וממשלתו, אליה הצטרפו לאחר האסון הנורא. אתמול התכנסה סיעת המחנה הממלכתי לישיבה, ועל פי רוח הדברים – אין ככל הנראה דרך חזרה מהפרישה.
לפני שלושה שבועות הציג גנץ אולטימטום לנתניהו עם תאריך סופי לפרישה: 8 ביוני. גנץ המתין כל הזמן הזה, למרות שנתניהו דחה את הדרישות שלו שעה לאחר שהציגן. יו"ר המחנה הממלכתי ומקורביו התלבטו אם לפרוש קודם לכן או למצות את שלושת השבועות, בתקווה כי בתקופה זו תתבשל עסקה לשחרור חטופים, נתניהו יעסוק בסוגיית "היום שאחרי" ויעבור חוק גיוס אחר. הדברים האלה לא קרו – וגנץ ואיזנקוט החליטו לחזור לשורות האופוזיציה. כעת השניים יפעלו לפיזור הכנסת וקביעת מועד מוסכם לבחירות. "המטרה היא להוביל בחירות ולהקים ממשלת אחדות לאומית רחבה", אמר גנץ.
בשיחות סגורות אמר גנץ: "נכנסתי לממשלה לא בשביל ביבי, אלא בגלל החיילים, החטופים והחטופות". הכניסה לממשלת נתניהו השתלמה מבחינה פוליטית: המחנה הממלכתי זינק בסקרים וגנץ הפך למועמד המוביל לראשות הממשלה. הציבור תיגמל אותו על ההחלטה להיכנס לממשלה, אבל בשבועות האחרונים התמיכה נשחקה. "אנחנו לא מתנצלים על זה שנכנסו ולא מתנצלים על זה שיוצאים", אמר גורם במפלגתו של גנץ.
גנץ הציב שישה תנאים כדי להמשיך את השותפות: השבת החטופים כיעד עליון; למוטט את שלטון חמאס ולשמור על שליטה ביטחונית ישראלית; הקמת מנהלת בשותפות האמריקאים, האירופאים, מדינות ערב והפלסטינים שתנהל אזרחית את עזה; השבת תושבי הצפון לביתם עד 1 בספטמבר; יצירת ברית רחבה מול איראן; אימוץ מתווה חוק הגיוס של גנץ.
בסביבת גנץ טוענים כי שתי החלטות הובילו להחלטה על פרישה: נתניהו לא הסכים להציב את החזרת החטופים כיעד הראשון במעלה, גם במחיר של הפסקה זמנית או קבועה של המלחמה, והסירוב שלו לעסוק בסוגיית "היום שאחרי".
מקורב לגנץ אמר אתמול: "הכניסה לממשלה הייתה מעשה פטריוטי ונכון למדינת ישראל. היציאה שלנו היא גם מעשה פטריוטי. אי-אפשר להביא את הניצחון המוחלט עם הממשלה הזאת, כי השיקולים של נתניהו הם פוליטיים. ניסינו לשנות את כיוון הספינה, אבל ראש הממשלה לא שמע".
גנץ היה בדילמה בימים האחרונים. מה עושים אם תהיה עסקה או שתיפתח מלחמה כוללת בצפון. במחנה הממלכתי העריכו כי בהרכב הממשלה הנוכחי, הסיכויים להשבת חטופים אינם גבוהים. מקרובי לגנץ: "אם תהיה עסקה אנחנו נתמוך. הוא לא צריך אותנו שם".
גנץ התמודד גם אתמול עם לחץ מצד משפחות חטופים שקוראות לו להישאר בממשלה. עינב צנגאוקר, אמו של מתן החטוף בעזה, נפגשה עימו אתמול וביקשה ממנו לא לפרוש.
השיחה הקשה בין השניים הייתה במהלך ביקור ניחומים בבית משפחת מצגר, שיושבת שבעה על יורם מצגר ז"ל שצה"ל הודיע השבוע כי הוא ושלושה חטופים נוספים נהרגו במהלך התמרון בחאן-יונס, וכי גופותיהם נמצאות בעזה. "למה ביטלו את ישיבת הקבינט?", אמרה צנגאוקר לגנץ, "אתה יכול לדרוש הבהרות. אתה לא יכול לצאת דקה לפני שמתן שלי בבית. אמרתם שאתם נכנסים לממשלה כדי להיות הקול השפוי, המבוגר האחראי. עכשיו כשיש הצעה ישראלית ואתה מודע לפרטים שלה, אתה צריך להישאר".
אחרי השיחה צנגאוקר דרשה: "בלי עסקה - תעמדו במילה, צאו הממשלה ובואו להפגין איתי".