לא רק לפני שבועות. סיורים וביקורים במחלבות הבוטיק שצצות בכל רחבי הארץ הפכו לטרנד קולינרי ממש כמו הסיורים ביקבי היין. עשרות מחלבות קטנות ובינוניות פועלות בין הדרום ועד רמת הגולן ומציעות גבינות איכותיות ומוצרי חלב שונים בתוצרת מקומית. במחלבות לא מעטות קשה עד בלתי אפשרי להשיג מקומות פנויים בימי שישי. ברוב המקומות ניתן למצוא גם יינות בוטיק ישראליים, שמן זית, דבש, קונפיטורות ועוד. לרוב מדובר במשקים משפחתיים שנוסדו בשנות ה-50 וה-60 ועברו התמקצעות ככל שענף החלב בישראל התפתח ונוצרה דרישה אצל הלקוחות לגבינות איכותיות מעבר לגבינות שמוצאים על מדפי הסופר. רגע לפני החג ערכנו סיור בין כמה מחלבות בוטיק משפחתיות מומלצות.

מחלבת עברי | עזריה

בתחילת שנות ה-50 הגיעו לארץ דוד ולואיזה עברי, הקימו במושב עזריה משק קטן שבו גידלו פרות, כבשים, עזים ותרנגולים, חלבו פרות וצאן ומכרו את מרבית החלב. מהחלב שהשאירו לעצמם ייצרו גבינות על פי המסורת העיראקית לשימוש משפחתי. בסוף שנות ה-90, לאחר שהבן אליהו נכנס לעסק, נפתחה חנות המחלבה, ולצד מגוון הגבינות החלו למכור גם מאפים עם גבינות שנאפו בטאבון העצים. לאט-לאט הפכו ימי שישי להפנינג, והיום זאת משימה כמעט בלתי אפשרית להשיג מקום. המחלבה מייצרת היום יותר מ-40 גבינות צאן ובקר.
כתובת: הפרדס 50, מושב עזריה, 08-9227266. ראשון-חמישי 16:00-9:00, ערב שבועות: 15:00-8:00, יום שישי: 13:00-8:00.
3 צפייה בגלריה
yk13951227
yk13951227
מחלבת עברי. יותר מ־ 40 גבינות צאן ובקר | צילום: שאול גולן

משק יעקבס | כפר הרא"ה

אחת ממחלבות הבוטיק הידועות בישראל, ממוקמת בעמק חפר. תמצאו כאן גבינות בוטיק מיוחדות קשות מחלב צאן, גבינות קשות מחלב בקר וגבינות קשות מחלב עיזים לצד מגוון גבינות רכות ויוגורטים, לחמים טריים שנאפים במקום, עוגות גבינה ועוגות שמרים, קישים, גלידות, יינות ובית קפה. למשק גם שיתוף פעולה עם יקב רמת הגולן, בר יין והופעות חיות.
כתובת: כפר הרא"ה, עמק חפר, 04-6251266.ערב שבועות: 14:00-7:00. ראשון עד חמישי 18:00-7:00, שישי 14:00-7:00.
3 צפייה בגלריה
yk13952781
yk13952781
משק יעקבס. גבינות בוטיק, עוגות ויינות | צילום: חיים יוסף דפי משק יעקבס

מחלבת אלטו | שמרת

מחלבת אלטו בגליל המערבי היא סיפור אהבה משפחתי למלאכת הגיבון. במקום מייצרים את הגבינות מחלב עזים גלילי בשיטות מסורתיות. הכניסה למחלבה עוברת דרך שביל בתוך בוסתן של עצי פרי ומדשאה, עם מקומות ישיבה בחיק הטבע, לצד בית קפה ומרפסת מקורה המשקיפה אל הנוף. במקום יש גם מעדנייה המוכרת את תוצרת המחלבה: גבינות קשות, גבינות בשלות, גבינות דלות שומן, היוגורט של אלטו וכמובן חלב עזים טרי. ויש גם לחמי מחמצת מיוחדים תוצרת בית ומבחר מוצרים גליליים: יין, שמן זית, זיתים, קונפיטורות, ממרחים, דבש, חלבה ועוד.
מיקום: קיבוץ שמרת, על כביש 4, בין עכו לנהריה. ערב שבועות 17:00-8:00 (המטבח נסגר ב-12:30), ראשון-חמישי 17:00-8:30, שישי 15:00-08:00.
3 צפייה בגלריה
yk13952776
yk13952776
מחלבת אלטו. בוסתן, נוף ולחמי מחמצת | צילום: ענבל אורלב

חוות רום | הר כמון

החווה ממוקמת במעלה הר כמון, משקיפה על רכס הר מירון. הנוף מרהיב מהים ועד (כמעט) לכנרת. עדר העזים יוצא בכל יום למרעה ממושך על הר כמון, וכתוצאה מכך החלב הופך עשיר יותר, והגבינות בריאות ואיכותיות. במקום פועלת מחלבת בוטיק המייצרת גבינות קשות, חצי קשות, חצי רכות, רכות ומוצרי חלב טריים. מלאכת הגבנות נעשית כמו פעם, בשיטות מסורתיות בעבודת יד. הגבינות מיוצרות ללא חומרי שימור וללא צבעי מאכל. במתחם פועלת גם מסעדת שף חדשה, "ביסטרו חוות רום", המנוהלת על ידי שרון פרז ואמיר צמח בר.
כתובת: הר כמון. ביסטרו חוות רום ראשון-שישי 15:00-9:00, מרכז מבקרים ראשון-שבת 15:00-9:00.

מחלבת מרקוביץ | נחלים

יש גם מחלבות בוטיק בטבע מרחק נסיעה קצרה מגוש דן. מחלבת מרקוביץ מתמחה בייצור גבינות מחלב כבשים בעבודת יד. בחנות המחלבה ניתן למצוא כ-40 סוגי גבינות לצד יינות, קונפיטורות, פסטות, שמן זית, קישים ועוד. המחלבה נמצאת בפינה שקטה במושב נחלים, צמוד לפתח-תקווה. טווח מחירי הגבינות: החל מ-13.5 שקל ל-100 גרם ועד לכ-22 שקל ל-100 גרם גבינות מתיישנות.
מיקום: מושב נחלים. שני-חמישי 19:00-10:00, שישי 13:00-08:00.

מחלבת דורון מן הטבע | נחלים

מחלבה ביתית המייצרת גבינות איכותיות מחלב טרי של עזים, כבשים ופרות, הגדלות במשק ונחלבות במקום. במחלבה מבחר גדול של גבינות ויוגורטים הנעשים על פי מסורת משפחתית, עם דגש על חלב עזים שמיוחסות לו סגולות מרפא. כל גבינה "מקבלת יחס אישי", ללא חומרים משמרים. בחנות המחלבה ניתן לקנות גם דבש, זיתים, שמן זית, סבונים טבעיים מחלב עיזים ועוד.
מחירים: גבינות קשות 18 שקל ל-100 גרם, חצי קשות 15 שקל ל-100 גרם, גבינות למריחה 17 שקל ל-250 גרם.
כתובת: חרמון 19 מושב נחלים. ערב שבועות 15:00-8:00; ראשון, שלישי עד חמישי: 17:00-9:00, שני: 14:00-9:00, שישי: 13:00-8:30.

מגבנת גרינלי | אורטל

מגבנת גרינלי פועלת בצפון הגולן. המגבנה נושקת לכרם וניצבת מול נוף מרהיב של תל שיפון ומרחבי צפון הגולן. במגבנה ניתן ליהנות מסיורים מודרכים בחלל הייצור ולהכיר מקרוב את תהליכי היישון של הגבינות כולל טעימות. הגבינות מיוצרות במקום בעבודת יד מחלב מלא וללא ‎חומרים משמרים. בגרינלי ניתן ליהנות מגבינות קשות, חצי קשות, רכות, כחולות ולבנות לצד פירות מקומיים. הסיורים מתאימים גם למשפחות.
לפרטים: 054-7882651

מגבנת מינס | קדמת צבי

המגבנה ממוקמת במרכז רמת הגולן. אייל, בעל המגבנה, הוא מורה ורפתן בפנסיה, שהחליט לקחת את האהבה שלו לגבינות צעד נוסף קדימה ולייצר גבינות מתוצרת מקומית ברמה מקצועית. אחרי עבודת מחקר ארוכה שערך, סיור ולימודים ברחבי העולם, הוא החל לרקוח גבינות "שנעשות באהבה". המגבנה הוקמה במתחם הרפת, שעבר הסבה למגבנה מקצועית, והחלב הטרי מגיע למגבנה היישר מהרפת. בין סוגי הגבינות ניתן למצוא קממבר, רבלושון, צ'רקסית וגאודה.
אפשר להזמין סיור מודרך וטעימות במגבנה לקבוצות של עד שמונה איש.
לתיאום סיור: 054-7999383