באיחור מסוים נתן אמש יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ את גט הכריתות שלו מבנימין נתניהו, ולא בפעם הראשונה בקריירה הפוליטית שלו. גנץ, שנכנס לפני כשמונה חודשים לממשלת החירום בעקבות אסון 7 באוקטובר, פרס כתב אישום פוליטי וציבורי נגד ראש הממשלה וטען כי גם במהלך המלחמה הוא מערב שיקולים פוליטיים בהחלטות הרות גורל.
"החלטות אסטרטגיות גורליות נתקלות בדחיינות והססנות משיקולים פוליטיים", האשים גנץ, "נתניהו ושותפיו, הפכו את האחדות לקריאה נרגשת – ללא כיסוי במציאות". הוא טען גם כי נתניהו מוביל את ישראל דרך לא מוצא: "לצערי, נתניהו מונע מאיתנו להתקדם לניצחון האמיתי, שהוא ההצדקה למחיר הכואב והמתמשך. לכן, אנחנו עוזבים היום את ממשלת החירום, בלב כבד, אך בלב שלם".
1 צפייה בגלריה
yk13958818
yk13958818
(צילום: דנה קופל)
גנץ והשרים גדי איזנקוט וחילי טרופר שלחו אמש את מכתבי ההתפטרות שלהם מהממשלה והם ייכנסו לתוקף לאחר 48 שעות. הפרישה הביאה לסיומה של ממשלת החירום והחזירה את נתניהו לממשלת ימין מלא-מלא של 64 מנדטים. למרות השותפות המקרטעת, סיומה היא בשורה רעה לנתניהו - במיוחד על רקע ההחלטות הדרמטיות שהקבינט צפוי לקבל לגבי המלחמה בצפון ועסקה לשחרור חטופים, בוודאי מול הצונאמי המדיני שישראל מתמודדת מולו. קבינט המלחמה איפשר לנתניהו למדר את בן גביר וסמוטריץ'. עכשיו הוא מחפש שותפים אחרים. אביגדור ליברמן וגדעון סער, לדוגמה. אבל השניים כבר הבהירו שהם לא במשחק. בן גביר כבר ביקש את מקומו בקבינט המלחמה.
נתניהו יצטרך לעמוד במבחן כמעט בלתי אפשרי. פרישת גנץ החזירה את שני המחנות הפוליטיים בישראל לגבולות הטבעיים שלהם. נתניהו אינו מוטרד בשלב הקצר מנפילת הממשלה, אבל חוק הגיוס והמחאה הציבורית לצד דשדוש המלחמה עלולים לייצר דינמיקה של התרסקות. המשימה הדרמטית של נתניהו היא לעבור בשלום את כנס הקיץ של הכנסת שיסתיים בסוף חודש יולי.
במשך שלושה שבועות נתניהו לא ניהל שום מו"מ עם גנץ בעקבות האולטימטום שהציב. אתמול הוא דווקא קרא לו להישאר, אבל זה היה מאוחר מדי ולא רציני. "בני, זה לא הזמן לנטוש את המערכה - זה הזמן לאחד את הכוחות", כתב ברשת X, "דלתי תישאר פתוחה לכל מפלגה ציונית שמוכנה להיכנס תחת האלונקה ולסייע בהבאת הניצחון על אויבינו והבטחת ביטחון אזרחינו".