פארסת חוק הרבנים, שנקברה קבורת חמור באישון ליל, מסמלת את המשבר שאליה נקלעה הקואליציה הכי ימנית שהייתה פה. אפשר לסכם את האירוע בשתי מילים, מבחינת הקואליציה: לוּז-לוּז.
למעשה, גם העלו חוק שחטף ביקורת ציבורית ופוליטית – מראשי הרשויות של הליכוד ועד הח"כים בקואליציה – וגם נאלצו להתקפל עם הזנב בין הרגליים. בלילה שבין שלישי לרביעי, הבין נתניהו שאולי יש לו רוב בוועדת החוקה, לאחר האקט האלים של הדחת גוטליב וסעדה מהוועדה, אבל אין לו רוב במליאת הכנסת בגלל אפקט הדומינו בליכוד. אחד מחברי הליכוד אמר: "לא ניתן יד לחוק מושחת שתכליתו לאפשר לאנשי ש"ס למנות רבנים איפה שבא להם". ח"כ גוטליב, ששילמה מחיר פוליטי על התנגדותה לחוק, אמרה כי העקשנות של דרעי נובעת רק מדאגה לאחיו, הרב יהודה דרעי. "גם אני מאוד דואגת לאחי, אבל אני לא מעבירה חוקים בשבילו", אמרה.
בש"ס, בינתיים, מדברים על תסכול. "ניפגש בחוק הגיוס", סינן אתמול יו"ר ש"ס אריה דרעי. מקורביו של דרעי האשימו ח"כים בליכוד שלדבריהם חברו לאופוזיציה להפיל את השלטון. "אנחנו בש"ס לא מעיינים ולא חופרים בהצעות חוק של אחרים, גם לא של עוצמה יהודית", אמר אחד מהם. "גילינו שיש ח"כים בקואליציה שמשתפים פעולה עם האופוזיציה בהפלת נתניהו. זה טירוף. אין לנתניהו שליטה על מה שקורה אצלו". שר הדתות מיכאל מלכיאלי מייחס את המשבר ל"טירונים פוליטיים" בליכוד. "לצערי, כל אלו שחוללו את מהומת חוק הרבנים הם טירונים פוליטיים שאינם יודעים את ההבדל בין עיקר לטפל", אמר שר הדתות ובחר להתייחס גם לתפקידם של רבני הערים במלחמה. "משך חודשים עובדי משרד הדתות טיפלו במסירות בהבאתם לקבורה של נרצחי הטבח, הם לא עשו זאת לבד, אלא עם אותם רבני ערים שקורסים תחת הנטל. ערים מרכזיות בישראל מתפקדות שנים ללא רבנים אשר משמשים הן בפסיקת הלכה והן במתן כשרות, קבורה, נישואים ועוד".
האווירה בקואליציה היא אווירת משבר. די היה לראות את גנון הילדים הקואליציוני שבו מאשים איש את רעהו בהדלפות סודות מדינה. רק שבמקרה הזה מדובר בראש הממשלה נתניהו והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. נתניהו האשים אתמול את בן גביר בהדלפות, באמצעות דובר הליכוד. "ראש הממשלה נתניהו אמר לשר בן גביר דבר פשוט: מי שרוצה להיות שותף לצוות התייעצות ביטחוני מצומצם חייב להוכיח שהוא לא מדליף סודות מדינה או שיחות פרטיות". בעוצמה יהודית השיבו בלעג: "עוצמה יהודית תומכת בחוק הפוליגרף לחברי הקבינט וקוראת לראש הממשלה לקדם אותו במהירות, ובלבד שיחול גם על בעלי קוצב לב (נתניהו עצמו עם קוצב לב – י"ק). עוצמה יהודית קוראת לבצע בדיקה כיצד דלפו חומרים מהקבינט הקטן". כן, השניים האלה עסוקים גם בניהול המלחמה בדרום ובצפון.
מי שמריח את חולשתו של נתניהו הוא שר הכלכלה ניר ברקת, שהודיע למעשה על הקמת מחנה פוליטי בליכוד שיהיה לעומתי לראש הממשלה. לכאורה, הכל אידיאולוגי: חוק הגיוס. אבל ברקת כבר עמוק בקמפיין להחלפת נתניהו. דווקא כשהקואליציה מדממת, הודיע אתמול ברקת כי הוא, ביחד עם קבוצת ח"כים מהליכוד, יתנגדו לחוק הגיוס. ח”כ דן אילוז מהליכוד הודיע שיתנגד גם כן. מקורביו של נתניהו הגיבו: "ניר ברקת משקיע הון בסקרים. בכל סקר הוא מופיע במקום הראשון, אבל בסקרים של ערוצי התקשורת הוא בין האחרונים. אז הוא רוצה להישאר רלוונטי ולכן מודיע על התנגדות לחוק הגיוס". והייתה גם התגובה הרשמית של הליכוד: "לא לחפש תירוצים להפיל ממשלת ימין בזמן מלחמה". אליה הגיב השר ברקת: "אם מישהו מעוניין לתקוף שר בליכוד בגלל עמדה ערכית על חשיבות הגיוס לצה"ל בשעת מלחמה - מוטב שישתמש בשמו ולא בשם הליכוד".
ויש, גם את המחלוקות הקשורות למלחמה, שכבר יוצאות מגבולות הקואליציה. בראיון בחדשות 13 שיגר אתמול דובר צה"ל דניאל הגרי מסר לדרג המדיני: "מה שאפשר לעשות זה להצמיח משהו אחר (במקום חמאס בעזה). מה יהיה הדבר הזה? זה הדרג המדיני יחליט". לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה כי “הקבינט המדיני-ביטחוני הגדיר כאחת ממטרות המלחמה את השמדת היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס. צה”ל כמובן מחויב לכך”. בתגובה אמר דובר צה”ל: “צה”ל מחויב להשגת מטרות המלחמה כפי שהוגדרו על ידי הקבינט, פועל כך לאורך כל המלחמה לילות כימים וכך ימשיך. דובר צה”ל התייחס בדבריו להשמדת חמאס כאידיאולוגיה וכרעיון והדברים נאמרו על ידו באופן ברור ומפורש. כל טענה אחרת היא הוצאת הדברים מהקשרם”.
הקואליציה נמצאת בקרב הישרדות. כנס הקיץ מסתיים ב-24 ביולי, כלומר בעוד חודש וכמה ימים. בכירים בליכוד טוענים, כי ההתרופפות בסיעת הליכוד מעידה על בעיית מנהיגות של נתניהו. לא סתם ח"כ אליהו רביבו מהליכוד אמר השבוע כי "לממשלה אין שום הישגים ואולי כדאי ללכת לבחירות". יותר מידי חזיתות פתוחות נשארו לקואליציה ונתניהו מנסה להרגיע. "דורש מכל השותפים לקואליציה - תתאפסו. תתעלו לגודל השעה", אמר אתמול. "זה לא הזמן לפוליטיקה קטנה, זה לא הזמן לחקיקה שמסכנת את הקואליציה". נתניהו צודק, אבל גם חוטא לאמת. לא רק שותפיו עסוקים בפוליטיקה קטנה. גם הוא.