משרד הבריאות אישר אתמול כי שתי נשים בנות יותר מ-80 נפטרו כתוצאה מנגיף 'קדחת הנילוס'. עוד בהודעה שהוציא המשרד נאמר כי עד כה אובחנו 21 אנשים החולים במחלה, מהם אושפזו 17 בבתי החולים עם תסמינים נוירולוגיים. כיצד נדבקים ומה אפשר לעשות על מנת לצמצם את הסיכוי להדבקה? פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל המכון לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות בשיבא עונה על השאלות.
כיצד נדבקים בקדחת הנילוס?
"ההדבקה היא בעקיצה של יתוש. העיקרי שבהם הוא יתוש הבית הפשוט והאפור שכולנו מכירים, ולמעשה היתושה היא זו שעוקצת. ישנה גם הדבקה לאחר קבלת מנות דם או השתלת איברים, אך זו דרך נדירה ביותר. יש לציין כי התגלה וירוס בנמר האסיאתי, אך זהו אינו הווקטור העיקרי במחלת קדחת הנילוס המערבי".
מהם התסמינים להדבקה בקדחת הנילוס?
"כ-80 אחוז מהנדבקים לא חשים תסמינים כלל. באותם 20 אחוז שמפתחים תסמינים מדובר על חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, פריחה ולפעמים יש אודם בעיניים, דלקת בלחמית ותסמיני מערכת העיכול, כמו הקאה ואפילו שלשול. בקרב 10-15 אחוז מהנדבקים, בעיקר אלו ששייכים לקבוצות סיכון, המחלה מתבטאת בנוסף למחלת החום גם בפגיעה נוירולוגית. השכיחות היא אחד ל–150 אנשים שנדבקו בנגיף. במחלה נוירולוגית כזאת התסמינים יתבטאו בחום, כאב ראש, נוקשות הצוואר, דרדור במצב ההכרה וייתכן שיהיו פרכוסים או שיתוק של גפה, הפרעות בתחושה. כל אלו יכולים לבטא פגיעה נוירולוגית בחוט השדרה או במוח עצמו".
מהו הטיפול הניתן להתמודדות עם קדחת הנילוס?
"אין טיפול שהוכח כיעיל בנגיף. היו מספר ניסיונות בעבר ואלה לא הראו שיפור במצבם של מי שקיבלו את התרופות. ההמלצה כיום היא על טיפול תומך בלבד בבתי החולים, מאחר וחלק משמעותי מהנדבקים יוכלו להחלים ולהשתקם. לכן אנחנו מנסים להוריד את החום ובהמשך מייעדים את המטופלים לשיקום. ישנם מבוגרים ששרדו את המחלה וחזרו לתפקוד מלא או כמעט מלא. אנחנו עושים את כל המאמצים כדי להציל את המטופלים הללו גם כשאין לנו תרופה שיודעת לטפל בנגיף עצמו".
מי קבוצות הסיכון להדבקה ולסיבוכים של המחלה?
"אנשים מבוגרים, בעיקר מעל גיל 60. הסיכון גובר בעשור השמיני והתשיעי לחיים, אז הסיכוי לפגיעה נוירולוגית משמעותית גבוה יותר. בנוסף, גם אנשים עם דיכוי חיסוני וחולי סרטן, סוכרת ומושתלי איברים בסיכון למחלה קשה ופגיעה נוירולוגית".
מדוע כעת ישנה שכיחות גבוהה יותר?
"עיקר המאגר בטבע הוא בקרב הציפורים. היתושים עוקצים את הציפורים, ולאחר מכן עוקצים בני אדם ומדביקים אותם. התשובה קשורה לשאלת השינוי בנדידת הציפורים והאם יש יותר יתושים באביב הנוכחי לעומת עונת האביב הקודמת, האם אנשים נמצאים יותר במזגן ופחות בחוץ. אלו הם חלק מההסברים לכך שאנחנו רואים את המקרים בשלב מוקדם יותר יחסית לעונה".
כיצד ניתן לצמצם את הסיכון להדבקה?
"בשתי צורות. היתושות בדרך כלל לא טסות למרחקים ארוכים מאוד, ולכן חשוב למנוע הימצאות יתושים בסביבתנו הקרובה. חשוב לשים לב להצטברות של מים עומדים כמו שלוליות או אפילו מאגר מים קטנטן. יש לנקז את המים כדי לצמצם את הסיכוי לעקיצה. יש לדווח לרשות המקומית וזאת על מנת להביא לניקוז מאגרי המים העומדים וריסוסם. חשוב לשמור על הדלתות והחלונות סגורים, או שיהיו רשתות יתושים שימנעו את כניסת היתושים. שינה בחדר ממוזג או מתחת למאוורר יכולה להפחית את הסיכוי לעקיצות. עיקר העקיצות בשעות הערב והלילה, לכן מומלץ למרוח דוחה יתושים".