קשה להמעיט בחשיבות עצם קיומו של תחקיר צה"ל על שהתרחש בבארי ב-7 באוקטובר, או במשמעות הכתוב בו. אין זה מובן מאליו שבתחקיר שגובש בידי צוות צבאי, על תפקוד צה"ל, בשם צה"ל ייאמר בצורה ברורה וחד-משמעית כי צה"ל כשל במשימה המרכזית שלו: שמירת חיי אזרחי מדינת ישראל.
אין לזלזל בכך שבחלק גדול ממסקנות התחקיר הזה לא בחרו מנסחיו בהתפתלויות לשוניות, , אלא אמרו דברים מפורשים: לאורך שעות ארוכות ובגלל כשלונות הצבא, נותרו תושבי בארי לבדם מול אויב נורא וחסר מעצורים.
1 צפייה בגלריה
הבית בקיבוץ בארי כפי שהוא נראה היום
הבית בקיבוץ בארי כפי שהוא נראה היום
הבית של פסי כהן ז"ל בקיבוץ בארי
(צילום: AP)
אי אפשר לדלג על הדברים החדים שאמר דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, לתושבי בארי, במלון ליד ים המלח ביום חמישי האחרון. "לא רק נכשלנו, אלא הפקרנו את העוטף ואת חברי בארי בפרט", אמר הגרי והוסיף: "אני רוצה בשמי, ובשם צה"ל, לבקש מכם סליחה".
הגרי, במידה מסויימת, לוקח על עצמו יותר מכפי אחריותו, שכן הוא, כדובר צה"ל ב-7 באוקטובר, נושא במעט מאוד, אם בכלל, מהאשמה על מה שאירע. אבל העובדה שהוא, דווקא הוא, כפנים של הצבא, עומד מול האנשים הכועסים ולוקח על עצמו אחריות בשמו ובשם הצבא — היא אומץ לב מהדרגה הגבוהה ביותר.
סוג כזה של התנהלות צבא אינו חזון נפרץ בהיסטוריה של צה"ל, או של מדינת ישראל בכלל, ואינה מובנת מאליה באף צבא באף מדינה מערבית אחרת בעולם. אבל דווקא על רקע החשיבות העצומה שצה"ל ייחס לתחקיר על בארי, הראשון מבין עשרות — כך התרבו החורים וסימני השאלה באשר לתחקיר.
אם צה"ל לא יגדיל ראש וימצא להם במהרה פיתרון, הם עלולים להעמיד בסימן שאלה לא רק את תחקיר בארי, אלא את מערך התחקירים כולו, ואיתו את עצם היכולת של צה"ל לחקור את עצמו ללא מורא וללא משוא פנים.

השמות שנמחקו פתאום

השאלה הראשונה שעולה לא נוגעת לסוגיית מה כתוב בתחקיר, אלא במשהו בסיסי עוד יותר — מי כתב אותו. לצד האלוף (מיל') מיקי אדלשטיין מובאים שמותיהם של שישה מכובדים שהיו חלק מצוות עריכת התחקיר. "חברי הצוות אינם מהווים חלק משרשרת הפיקוד ולא היו מעורבים באירועים עצמם", מבהירה ההודעה את מה שאמור להיות מובן מאליו, שהרי לא ייתכן שבחקירה כל כך רגישה יחקור אדם שהוא פקוד של מישהו שהוא מושא המחקר, או בוודאי שנטל חלק בעצמו בקרבות בבארי.
אלא שהניו יורק טיימס פרסם כעבור שעה קלה את מה שכנראה לא היה מובן מאליו. סא"ל אליחי בן-נון היה קצין האג"ם של אוגדה 99, האוגדה של ברק חירם, ותחת פיקודו במשך חודשים רבים, ובין השאר גם באותו יום שבת, ה-7 באוקטובר, במהלך הקרבות על בארי. בראיון ל"עובדה" עוד באוקטובר סיפר בן-נון שהוא זוכר הכל, "ואני רוצה לזכור. כל איש צבא שדרך בבארי משבת בבוקר ועד שסיימנו לחימה שם צריך שיזכור את בארי".
הזיכרון הזה של בן-נון, שלא יימחה לעולם, בהחלט צריך לשמש את חברי צוות התחקיר, אבל כעד, לא כחבר הצוות. הצבא לא הכחיש בפומבי את המידע הזה, אבל טרח להזין עיתונאים באין-ספור גירסאות על הטעות המוזרה שקשורה בפרסום שמו של בן-נון.
במקביל, הצבא החל למחוק את שמו מכל הודעה או מסמך בנושא, כך שבפרסום באנגלית שעה מאוחר יותר, הוא לא הופיע, ביחד עם שמה של חברת צוות נוספת, שנמחק אף הוא. גם אם מדובר באי הבנה תמימה לחלוטין, בעניין כה רגיש — אולי הרגיש ביותר בהיסטוריה של הצבא — היה צריך לוודא שיש אפס טעויות.

עם מפות, בלי מסקנות

השאלה הגדולה השנייה שעולה נוגעת למה באמת מייצג את תחקיר צה"ל בנוגע לקרבות בארי. ביום חמישי צה"ל הציג שני תחקירים שונים — האחד לתושבי בארי ולמשפחות השכולות, והשני לציבור ולתקשורת.
אדלשטיין נתן הצגה מרשימה ומפורטת מאוד לתושבי בארי, אך בעיקרה תיאורית-סיפורית, נסמכת על אין ספור מפות ודיאגרמות ונתונים, ואשר לא כללה את המסקנות שכן הופיעו בהודעת דובר צה"ל, זו שהייתה אמורה להיות רק תימצות של הדברים.
הדברים אמורים במיוחד בנקודה הרגישה ביותר בתחקיר, ואולי במלחמה כולה: ההתרחשויות סביב הבית של פסי והמסקנות העולות בנוגע לתפקוד הכוחות וקבלת ההחלטות במקום, במיוחד של מפקד הגיזרה, תא"ל ברק חירם. אדלשטיין הפליג באין ספור פרטים, שבהם חלקו של חירם תפס חלק קטן מאוד, וחלקם של מפקדים אחרים — מפקד הימ"מ ח' שהיה בחמ"ל המשותף עם השב"כ, ומפקד הפלגה של הימ"מ בשטח — תפס נפח נוכח למדי.
בכל מקרה, וגם לנוכח שאלה מהקהל, אדלשטיין סירב לתת חוות דעת על תפקודו של חירם, או על התאמתו לתפקיד מפקד אוגדת עזה, והשאיר את תפוח האדמה הלוהט הזה לרמטכ"ל.
לעומת זאת בהודעת דובר צה"ל נאמר כי "מהתחקיר עולה כי אל מול הנסיבות המורכבות והקשות ששררו, המפקדים והכוחות שפעלו באירוע קיבלו החלטות מקצועיות ואחראיות".
למעשה, למקרא תחקיר בארי בגירסת דו"צ, ניתן להתרשם כי בכל הקרבות של בארי יש נקודת אור אחת שבה פעלו הכוחות "בציר פיקוד ושליטה סדור, אשר כלל פיקוד מחפ"ק ייעודי של ימ"מ, שב"כ וצה"ל, ותוך קבלת ליווי מודיעיני ואווירי בזמן אמת". נקודת האור הזו היא הטיפול בנושא בני הערובה והמחבלים בבית של פסי.
אדם שהיה נוכח בפגישה של אדלשטיין והגרי עם תושבי בארי אמר כי לו אדלשטיין היה אומר להם את הדברים הללו, כפי שדובר צה"ל אמר לתקשורת, "לא הייתה נשארת ביצה אחת משאריות ארוחת הבוקר שהחברים לא היו משליכים עליהם".
המהומה והמחלוקת סביב חירם התעוררה אחרי שהוא אמר בגאווה בראיון שנערך באוקטובר, זמן קצר אחרי הקרבות, במסגרת תחקיר של הניו יורק טיימס אודות האירועים בבארי (תחקיר שגם הח”מ היה בין כותביו), כי הוא זה שאישר לטנק לירות פגזים על הבית והודיע לכוחות הימ"מ בשטח כי עליהם "לפרוץ פנימה גם במחיר שייפגעו אזרחים". הטנק אכן ירה כמה פגזים וכשהסתיימה ההשתלטות על הבית התברר כי רק שניים מ-14 בני הערובה שרדו.
בשבועות האחרונים תכפו ההדלפות כי מסקנות התחקיר עומדות "לנקות" את חירם מכל רבב שהוטל בו. לפי חלק מהגירסאות, ההסתבכות של חירם מקורה לא במעשיו אלא רק בפה הגדול שלו. לפי חלק מהגירסאות חירם התהדר בנוצות לא לו, וסיפר כי התיר אישורי ירי חריגים בטנק בתוך שטח ישראל שכלל לא הוא נתן.
עמיתי נחום ברנע כתב כאן בסוף השבוע כי "הבעיה היא שחירם עצמו, בראיון לניו יורק טיימס, דיבר כמי שניהל את האירוע וכמי שהחליט להקריב חיים של בני ערובה. משפט אחד מהראיון התפרסם בכתבה, שהייתה תחקיר רוחב על האירוע בבארי. אדלשטיין לא ביקש מהניו יורק טיימס את הקלטת הראיון. חבל שלא ביקש". מתברר כי לא רק שלא ביקש אלא שלפחות חלק מחברי הצוות לא קראו כלל את המאמר שמיקד את הזרקור על הזירה הזו.
אבל אל מול המסקנות החדות של צוות הבדיקה נדמה כי כל זה לא חשוב כלל. כי הרי אם המסקנה היא שהכל תפקד כמו שצריך, אז מה זה משנה בעצם מי נתן את ההוראה, כי הרי זו הוראה מצויינת, והכל היה בסדר מול הבית של פסי.

לחקור גם את הקונספציה

התחקיר מקפיד לגעת רק בבארי, ועורכיו נזהרו לא לגעת במה שבצה"ל מבטיחים שיעלה בתחקירים הבאים: הפתעת המודיעין, הקונספציה, ההיערכות לפלישה ואפשרות למלחמה בתוך שטח ישראל. אחד מהנושאים הרגישים ביותר בתחקירים הללו יהיה התפקוד של חטיבת המבצעים במהלך הלילה שלפני ומיד אחרי שהחלה הפלישה. הנושא רגיש כי הוא מתרחש בקריה, קרוב לצמרת המטה הכללי, אבל רגיש במיוחד לנוכח מינויו של תא"ל שלומי בינדר, ראש חטיבת המבצעים, לתפקיד ראש אמ"ן, מינוי שמעורר לא מעט ביקורת.
ההגעה המאוחרת וההססנות שהתחקיר מגלה אודות כוחות צה"ל שהיו אמורים לסייע למתרחש בבארי, נובעות גם מתפקוד אוגדת עזה, שזוכה בתחקיר ללא מעט ביקורת, אבל גם מתפקוד חטיבת המבצעים, שהייתה אמורה להבין שאוגדת עזה לא עומדת בעומס ולתפוס פיקוד. התחקיר לא נוגע בחטיבה, פרט לנקודה אחת, בה הוא משבח את החטיבה ואת ראשי הצבא על ההחלטה המצויינת למנות מפקד לגזרה, את ברק חירם, ואת תפקודו של חירם.
הסתירות שעוד יפתחו את התחקיר הזה לבחינה חוזרת, אולי בוועדת החקירה הממלכתית שתושבי בארי דורשים, יתגלו מהר מאוד אל מול המסקנות החד משמעיות של גירסת דו"צ לתחקיר. הנה כמה מהנושאים שייבדקו בידי אותה ועדה, או כל צוות שיתעקש להגיע לחקר האמת בנושא קודם לכן:
• האם כל המפקדים והגורמים בשטח נחקרו בידי צוות התחקיר. אלה שנחקרו — האם כולם מסרו גירסה זהה לחלוטין.
• האם היה קונצנזוס בין כל הגורמים בשטח, כי המשא ומתן עם המחבלים באמת מיצה את עצמו.
• למי בכלל יש סמכות להורות על ירי טנקים בשטח ישראל? הפרסומים כאילו התחקיר הראה שהפגז הראשון נורה לפני שחירם הגיע לשטח, הם הטעיית דעת. צוות הימ”מ ביקש ירי מקלעים ובשל אי הבנה נורה פגז לאיזור שבין בניינים. זו הייתה טעות. חירם טען שהוא זה שנתן את ההוראה, בתחקיר נאמר שזו הייתה הוראה סבירה אך לא למי הייתה הסמכות לתת אותה. ואם חירם לא היה שם, האם למפקד הימ”מ המרוחק משם, יש סמכות לתת הוראה כזו או אחרת, דרמטית לא פחות, על פריצה לבית.
• התחקיר לא קובע, וכנראה לא ניתן יהיה לקבוע לעולם, כמה מהרוגי הזירה היו כתוצאה מירי הפגזים. אבל התחקיר טועה כשהוא לא עוסק בשאלה החשובה — האם החלטת המחבלים להתאבד ולירות בבני הערובה התקבלה אחרי ירי הטנק על הבית עצמו, כלומר שההחלטות של הכוחות בשטח הם שהובילו או החישו את סיומו הטרגי של הקרב, וחוזר לשאלה הראשונה: האם באמת המשא ומתן מיצה את עצמו?
האלוף במיל' מיקי אדלשטיין נתן הצגה מרשימה ומפורטת מאוד לתושבי בארי, אך היא הייתה בעיקר תיאורית-סיפורית, ולא כללה את המסקנות החדות שכן הופיעו בהודעת דובר צה"ל