"הצטרפתי למחלקה שלך. אין לי כוח לזוז, אין לי חשק לצאת מהבית, חם לי", אמרה לי חברה בטלפון. היא מכירה אותי ויודעת שזה מצבי בכל שנה בקיץ. מיולי (והשנה גם מיוני, שהיה הכי חם בעשורים האחרונים) ועד אוקטובר אני בתפקוד מינימלי, כל הליכה בשמש ובלחות גורמת לי להפוך לשלולית עצבים, ואני מקפידה לזוז מהמזגן כמה שפחות.
1 צפייה בגלריה
yk14008130
yk14008130
(צילום: שאטרסטוק)
אבל מסתבר שהצורך להישאר קרוב למקורות מצננים בימים הלוהטים זה לא סתם פינוק, אלא הדרך של הגוף להגן עלינו מפני החום הכבד. "עייפות, חוסר אנרגיה, חוסר מוטיבציה, חוסר רצון לזוז וחוסר חשק לעשות דברים הם התופעות המיידיות שחום מייצר, אבל זה לא סתם כי חם לנו. התופעות הללו הן מנגנון הגנה של הגוף, שדוחק בנו לזוז פחות כדי שנייצר פחות חום שיהיה לנו קשה להיפטר ממנו", מסביר פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה של כללית במחוז ירושלים.
למה הטמפרטורות הגבוהות כל כך משפיעות על ההרגשה שלנו?
"פיזיולוגיות, הגוף צריך לעבוד בטווח חום מאוד צר, אחרת המערכות הביוכימיות לא מתפקדות", מסביר פרופ' להד, "לכן יש לאדם מערכת בקרה לשמירה על טמפרטורת הגוף, וכאשר הטווח הזה משתבש – מתחילים להרגיש לא טוב".
למה הכוונה משתבש?
"הזעה בתנאי חום היא הדרך של הגוף לצנן את עצמו, בין אם כאשר המעלות בחוץ גבוהות, ובין אם כאשר חום הגוף שלנו גבוה. אבל כאשר אנחנו לא מצליחים לצנן את עצמנו, אנחנו מתחילים לחוות הרגשה כללית רעה, בלבול ודיסאוריינטציה, קצת בחילות. כשההשפעה הזו מתמשכת אפשר להגיע גם למוות מהיר".
מתי אנחנו לא מצליחים לצנן את עצמנו?
"הגוף שלנו הוא מערכת אנזימטית שיודעת לתפקד רק בטווח צר מאוד של טמפרטורות, וכשאנחנו חורגים מהטווח הזה, בטח כשמגיעים לאזורים שמעל 41 מעלות, המערכות מפסיקות לתפקד, או במקרה הגרוע – מתחילות לקרוס".
כדי להתקיים, בכל רגע נתון הגוף שלנו מייצר חום. זה המנוע של החיים. אבל הגוף גם צריך להיפטר מהחום שהוא מייצר, ועושה זאת באמצעות מנגנון ההזעה. רק שמהבחינה הזו אנחנו לא מכשיר מאוד מוצלח. המנגנון הזה גם לא יעיל מספיק, גם מייבש אותנו וגם הופך להיות מוגבל כאשר עוצמת החום גדלה. "בנורמה, חום הגוף שלנו עומד על 37 מעלות", הוא מסביר, "ככל שהמעלות בחוץ עולות והפער ביניהן לבין טמפרטורת הגוף קטן – כך לגוף קשה יותר להיפטר מהחום כדי לקרר את עצמו. זה מתחיל כבר ב־33 או 34 מעלות. ההתחממות הזו מחלישה את הגוף, ולא משנה אם היא נגרמת מחום גבוה שהוא חיצוני או פנימי".
אז אני לא משוגעת שאני שונאת קיץ.
"את לא, אבל קור קיצוני הוא יותר בעייתי כי יש לנו פחות אפשרויות להתמודד איתו. אמנם הגוף מגיב ברעד כדי להתגבר, אבל אלה מנגנונים עוד הרבה פחות מוצלחים מאשר במקרים של חום קיצוני", אומר פרופ' להד.
מה כן עוזר להתמודד עם הטמפרטורות הלוהטות? לשהות במקומות יבשים ככל הניתן, למשל אילת או ירושלים, ופחות במישור החוף. מדוע? כי ככל שיותר יבש בחוץ מנגנון ההזעה יעיל יותר. "ולכן, בימים של חום כבד צריך לצאת כמה שפחות מהבית ולהימצא באזור ממוזג וקריר לפחות חלק מהיממה כדי לתת לגוף להוריד טמפרטורות", אומר פרופ' להד, "וכמובן לשתות כל הזמן, רק לא משקאות ממותקים. כאשר נמצאים בחוץ יש להקפיד ללכת כמה שיותר בצל, שמוריד את החשיפה לחום. המחלקות לתכנון ערים ברשויות המקומיות חייבות להבין שהצבת מסלולי הליכה בצל משמעותית למצב הגוף והרוח שלנו בעונה החמה. אבל הרי כל דבר שכולל תכנון גדול על המדינה שלנו".
ומה לגבי נשים בגיל המעבר שסובלות מגלי חום?
"כשמודדים חום לאישה בזמן שהיא סובלת מגל חום, לא רואים שחום הגוף משתנה. מה שמשתבש בגיל המעבר הוא הווסת של התחושה, ולא חום הגוף עצמו. אני חלילה לא מזלזל בסימפטומים או בתחושות, אבל הם לא מתבטאים בחום הגוף ולכן לא ידוע שיש סיכון יתר למכות חום בגיל המעבר. מה שבהחלט קורה, לעומת זאת, כאשר רצים מרתון למשל, ואז החום שהגוף מייצר לא מצליח להתנדף ויש סכנת חיים ברורה. לכן מציבים אמבטיות קרח לאורך המסלול של הרצים".
ומה לגבי ילדים?
"הם הרבה יותר רגישים למכות חום מפני שהם לא מזיעים טוב עדיין, ותינוק שרק נולד לא מזיע בכלל. הם מפתחים את יכולת ההזעה עם הזמן. נכון שהם מסוגלים לסבול טמפרטורת גוף גבוהה יותר מאשר של מבוגר כשהם מעלים חום, אבל כאשר מדובר במכת חום, ההתמודדות מאוד מסוכנת. לצערנו, אנחנו רואים את זה כאשר משאירים ילד ברכב בטעות".

החום מסוכן גם לכלבים

ד"ר הילי רסקנסקי, וטרינרית שעובדת בטיפול נמרץ בן שמן, אומרת שאחד הדברים שהכי מסוכנים לכלבים בקיץ הוא מכות חום. "אחוזי השרידות של כלב ממכת חום הם נמוכים", היא מסבירה, "מכת חום יכולה להופיע כמובן כאשר שוכחים את הכלב באוטו, אבל גם כאשר הם נמצאים בפעילות מאומצת בחוץ, למשל כאשר קושרים אותם לאופניים ומדוושים איתם, או כשמריצים אותם בים. כלבים מטבעם הם יצורים מרצים, ולכן אם הם רואים שהבעלים נהנה מהפעילות – הם לא יפסיקו גם אם הם מרגישים רע. הם מתקררים על ידי הלחתה, שרבוב הלשון החוצה, וכאשר הטמפרטורות והלחות בחוץ גבוהות היכולת לצנן את עצמם בדרך זו מוגבלת, ומתפתחת מכת חום".
איך מונעים את הפגיעה? "לא יוצאים בשעות החמות, נמנעים משמש ישירה ומפעילות גופנית אינטנסיבית, מקפידים על הפסקות מים, ואם רואים שהכלב מלחית הרבה, יש להבין שהוא צריך הפסקה ולהתקרר. אם הוא נראה מאוד חלש, מדוכא, מקיא או משלשל אחרי פעילות גופנית או ביום חם, זה צריך להדליק נורה אדומה וצריך מיד לקרר ולהרטיב אותו ממש כמו שאנחנו נכנסים למקלחת".
ומה עם חתולים? "בהיותם יצורים פחות מרצים ופחות פעילים, הם יודעים יותר לשמור על עצמם, וחוטפים מכות חום בעיקר אם הם כלואים במקום חם".
anat-le@yediot.co.il