ימים ספורים לפני יום הולדתה ה-90: נירה שויאר, מחברת הספר "עוגות לכל עת", נפטרה בביתה ביום שישי. ספר האפייה פורץ הדרך של "הילדה הראשונה של קיבוץ כפר מנחם" יצא ב-1979 בעריכת רות סירקיס והפך לאבן דרך באפייה הישראלית.
שויאר תובא למנוחות הערב ב-18:00 בקיבוץ מנחם, שם נולדה, גדלה וחיה כל חייה. "בדרך ללוויה נעשה סיבוב בקיבוץ", אמר בנה זיו שויאר. "אנחנו רוצים לקחת אותה דרך שרידי הצריף שהיא גדלה בו, שתגיד לו שלום לפני שהיא נפרדת לגמרי".
זיו מספר ש"אמא הוציאה את הספר בסוף שנות ה-70, כשהייתי נער צעיר. זה היה אחד מספרי האפייה הראשונים בישראל, והיא הוציאה אותו לאור בלי שום אמצעים. אמא הייתה אוספת על המקרר מתכונים שעברו בין הנשים בקיבוץ, ובסוף גובשו לספר המיתולוגי. אבא שלה, סבא שלי, שהיה חובב אפייה, יינן ומזקק אלכוהול, עזר לה, והם ניסו ביחד את כל המתכונים עד שהגיעו לתוצאות טובות. הספר היה משהו משמעותי בחיים שלה והצליח מהיום הראשון". שויאר לא הפסיקה לאפות עד יומה האחרון, מוסיף זיו. "חצי שעה לפני שנפטרה היא עוד שאלה כמה אורחים אמורים להגיע לארוחת הערב. היא הלכה לנוח, נשכבה על המיטה, והלכה לעולמה. זה קרה מהר וזו הנחמה שלנו. לאמא היה סיפור חיים קשה, ההורים שלה היו מששת האנשים הראשונים שהקימו את כפר מנחם עוד כשהיה גבעת טרשים. אבא שלה היה בבריגדה היהודית. אלה אנשים שעשו פה דברים יפים בלי טיפת אמצעים. ככה היא גם עשתה את הספר, עם הרבה עבודה קשה והתמדה".
השף, הקונדיטור והאופה ארז קומרובסקי ספד לשויאר: "גדלתי על העוגות שלה. אמא שלי החזיקה את הספר 'עוגות לכל עת' על המדף הכי חשוב במטבח, והוא תמיד היה מוכתם בחמאה ובאצבעות שמנוניות. על הדפים בספר של נירה היו מלא הערות, וביניהם פתקים עם מתכונים של שכנות ובנות משפחה רחוקות. כשאמי נפטרה ירשתי את האוצר הזה. תודה לנירה על עוגת השוקולד ועל עוגת הפרג, גם תודה על הרולדה ועל עוגת הגבינה".
גלילת שוקולד (רולדה) | נירה שויאר
לחמם את התנור לחום גבוה
4 חלבונים
2/3 כוס סוכר
להקציף את החלבונים בקערה גדולה. כאשר מתחיל להיווצר קצף, להוסיף את הסוכר בשלוש-ארבע פעמים ולהמשיך להקציף עד שמתקבל קצף גמיש.
4 חלמונים
1 כף תמצית וניל
קורט מלח
לבחוש היטב בנפרד. להוסיף לקצף בתנועות עטיפה.
1/2 כוס קמח
1/4 כוס אבקת קקאו
לערבב את הקמח והקקאו כדי שלא יהיו גושים. להוסיף לתערובת שבקערה בשתיים-שלוש פעמים. לאחר כל תוספת לערבב בתנועות עטיפה, עד שהקמח ייבלע בתערובת.
לגזור נייר פרגמנט בגודל תבנית האפייה, להניחו בתחתית התבנית ולשמנו היטב. לצקת את הבצק לתבנית ולשטח במרית גומי לגובה אחיד של 1.5-1 ס"מ.
לאפות בחום גבוה כ-10 דקות. העוגה מוכנה כאשר צבעה זהוב והיא רכה למגע.
להפוך את העוגה החמה על מגבת נקייה, להסיר את נייר הפרגמנט ולגלגל את העוגה בעודה חמה בעזרת המגבת לגלילה. לאחר שהגלילה התקררה, לפתוח אותה ולמלא במלית.