זה היה בשנת 2003. חיילים בריטים הואשמו בעינוי עצירים עיראקים. ב-2005 הם הועמדו לדין בגין ביצוע פשעי מלחמה, לפי חקיקה ששילבה את חוקת בית המשפט הבינלאומי הפלילי (ICC) במשפט הבריטי. כתב האישום פירט מעשים זוועתיים. סמל דונלד פיין הואשם גם בגרימת מותו של העציר דאוד מוסא. היה קצת קשה לעורר רעש ברשתות החברתיות, משום שלא היו כל כך רשתות חברתיות, והמעצר לא היה מתוקשר. ב-2007 הורשע פיין בביצוע הפשע, ונגזר עליו מאסר של שנה אחת. כל שאר ששת הנאשמים זוכו.
ככל שמדובר בהתעללות בעצירים, זה קרה גם בכלא אבו-גרייב בעיראק. התוכנית "60 דקות" חשפה את הפרשה, שכללה הריגה של עציר אחד. הוגשו כתבי אישום. שניים הורשעו. עוד ועוד פשעי מלחמה נחשפו. כך, למשל, בעקבות טבח אזרחים בעיר חדית’ה בשנת 2005. 24 אזרחים, ובהם נשים וילדים, נהרגו על ידי חיילי מארינס. ההר הוליד עכבר. בסופו של הליך משפטי ארוך, חזרה התביעה מרוב כתבי האישום, וחייל אחד בלבד נשפט על עבירה שולית. הוא הורד בדרגה, אך לא ישב יום אחד בכלא. פשעי מלחמה רבים, שבוצעו על ידי חיילי ארה"ב ובריטניה, בעיקר בעיראק, נחשפו על ידי ברדלי מנינג.
אין מדינה מתוקנת שמעניקה פטור גורף מכתבי אישום בגין ביצוע עבירות שקשורות בשירות מבצעי. היה ניסיון כזה בישראל, באמצעות "הצעת חוק חסינות חיילי צה"ל באירועים מבצעיים" שיזם איתמר בן גביר. ההצעה הורדה במארס 2023 משולחן הכנסת. היועצת המשפטית הסבירה שהחוק עלול לחשוף את חיילי צה"ל להליכים פליליים בינלאומיים. בטריבונלים הבינלאומיים יש הטיה אנטי-ישראלית מובהקת. לא הם ילמדו אותנו מוסר לחימה. היו מקרים בודדים שבהם היה ניסיון לעצור קציני צה"ל בכירים. ניסיון שנכשל גם בזכות שינויי חקיקה, למשל בבריטניה, בין השאר בזכות מעורבות של גורמים משפטיים בכירים בישראל. בסופו של דבר הקואליציה הנוכחית, ימין על מלא, הבינה שהחוק יפגע בחיילי צה"ל. בן גביר לא מבין. וגם לא בכירים מהליכוד, כולל טלי גוטליב במופע דמגוגי, מוקפת ברעולי פנים. יש אצלנו מי שמתעקש למחוק את ההבדל בין ישראל לחמאס.
אפשר להבין את אלה שזועמים על מעצר חיילי צה"ל בגין פגיעה, אולי גם עינויים, ברוצחי הנוח'בה. הרי מדובר בחיות אדם. אז נגד חיילי צה"ל פותחים בחקירות? נגד מילואימניקים שהקדישו חודשים רבים להגנת המדינה? הרי כולנו חייבים להם. הם עזבו משפחה. עסקים שלהם קרסו. ובתמורה הם עומדים לחקירה בגין ביצוע פשעי מלחמה? הזעם אינו ייחודי לישראל. כאשר נעצר בבריטניה אלכס בלקמן, שהודה בקולו שלו בביצוע רצח מחבל, לאחר שהקרב הסתיים – נפתחה מחאה חריפה. גם חיילים וקצינים במדים הצטרפו למחאה. זה לא עזר. נגד בלקמן הוגש כתב אישום והוא הורשע.
וזה העניין. אנחנו לא חמאס ולא רוצים להיות חמאס. רק ביום חמישי האחרון עמד ראש הממשלה בנימין נתניהו מעל במת הקונגרס, והבהיר את ההבדל בין הציוויליזציה שישראל שייכת אליה לבין הברברים שהיא נלחמת נגדם. יש בתוכנו מיעוט, אולי לא מיעוט זעיר, שרוצה שישראל תאמץ את הנורמות של טליבאן וחמאס. זה יהיה הסוף של ישראל. זה בדיוק מה שטוענים נגדנו אויבי ישראל, במסגרת הקמפיין לשלילת עצם זכותה של ישראל להתקיים.
אז כן, מותר לחרוק שיניים. אבל אוי למדינת ישראל אם הנורמות של בן גביר ישלטו בה. יכול להיות שהחיילים שחשודים בפגיעה בעצירים עשו זאת בנסיבות שעדיין לא נבדקו ולא נחשפו. ייתכן שיש הצדקות. ייתכן שיש נסיבות מקילות. אבל שום דבר לא אמור לשנות את העובדה הבסיסית שישראל היא דמוקרטיה שבה לאף אחד, כולל חייל קרבי, אין היתר לפגוע בעצירים בגלל תחושות נקמה.
נגד חיילים בריטים, צריך להזכיר, נפתחה חקירה על ידי התובע של ה-ICC. החקירה מצאה שבוצעו פשעי מלחמה. בסופו של דבר הם לא עמדו לדין בהאג, אלא בבריטניה, משום שהתובע עצמו הגיע למסקנה שבריטניה מנהלת הליכים אמינים נגד חיילים שנחשדים בעבירות. ברגע שיתברר לתובע הנוכחי בהאג שבגלל לחץ פוליטי של בן גביר, או בגלל הפגנות אלימות בשדה תימן, בוטלו או הושעו חקירות נגד חשודים – התוצאה הוודאית תהיה שנגד אותם חיילים יוצאו צווי מעצר בינלאומיים. זה מה שהם רוצים? זה מה שישראל צריכה?
כך שהדברים הללו הם גם פנייה לאותם ישראלים טובים ותמימים, שהולכים שולל אחרי בן גביר: האינטרס של החיילים החשודים מחייב חקירה בישראל. מי שרוצה להעניק להם חסינות, בחוק או באלימות, הוא אויב של החיילים הללו. בבריטניה, אגב, המערכת נהגה בהם בסלחנות, בגלל הנסיבות. תנו למערכת בישראל לבצע את תפקידה. התוצאה, מן הסתם, תהיה דומה לזו שהייתה בבריטניה.
יכול להיות שהחיילים שחשודים בפגיעה בעצירים עשו זאת בנסיבות שעדיין לא נבדקו ולא נחשפו. ייתכן שיש הצדקות. אבל זה לא משנה את העובדה הבסיסית שישראל היא דמוקרטיה