ישראל נלחמת בארגוני הטרור - חיזבאללה הוא כמובן אחד מהם - עם ידיים קשורות. לארגונים הללו מותר לעשות הכל. הרי נסראללה וסינוואר וכל חבריהם מהגופים האיסלאמיסטיים מצפצפים על הדין הבינלאומי. הרי הם עושים מה שהם רוצים. הרי גם כאשר יש נגדם צווי מעצר בינלאומיים - הם חסרי משמעות מבחינתם. ישראל, לעומת זאת, צריכה לעשות מאמצים כבירים כדי לצמצם את הפגיעה באזרחים. הם, לעומת זאת, עושים כל מאמץ כדי להגדיל את הפגיעה באזרחים. וכל המרבה הרי זה משובח.
ולא רק ישראל. במסגרת המלחמה בטרור, שהתחילה לאחר פיגועי התופת בארה"ב, השתמשה ארה"ב בסיכולים ממוקדים כדי לפגוע במפקדים, בכירים וזוטרים. אלה לא רק אוסמה בן-לאדן וקאסם סולימאני שחוסלו במבצעים מיוחדים. רוב החיסולים בוצעו באמצעות הפצצות, וברוב המקרים על ידי כטב"מים. מדובר באלפי גיחות לתימן, לאפגניסטן, לעיראק ולפקיסטן.
האם הדין הבינלאומי מתיר את החיסולים הללו? רוסיה הודיעה, כבר אתמול בערב, שהפעולה של ישראל היא הפרת הדין הבינלאומי. אלה הבלים. סעיף 28 באמנת ז'נבה בדבר "הגנת אזרחים בימי מלחמה" קובע כהאי לישנא: "מציאותו של מוגן לא תשמש עילה לחיסון נקודות או שטחים מסוימים בפני פעולות צבאיות". זה היתר ברור לפגיעה לא רק במחבל, אלא גם לפגיעה במתקנים הומניטריים, שמשמשים ארגוני טרור. כמו השימוש של חמאס בבתי ספר.
השאלה הגדולה היא בעניין החפים מפשע. הרי אף מדינה מתוקנת לא תהרוס בית חולים רק משום שמחבל מסתתר בתוכו. אז מה כן מותר? אין הגדרה ברורה, והדרישה היא לעמוד בדרישת המידתיות, למרות שגם היא שנויה במחלוקת. הכלל המקובל הוא שאין להתיר פעולה צבאית הצפויה לגרום לפגיעה הומניטרית שגדולה מהתועלת הצבאית. ועדיין, אין לנו הגדרה מדויקת.
הממונה על חיסולים ממוקדים בארה"ב כאשר התחילה המלחמה בטרור היה מרק גרלסקו. לאחר שפרש מתפקידו הוא התראיין לתוכנית היוקרתית "60 דקות", והבהיר שמבחינתו, כאשר מדובר במבוקש בכיר, הפרופורציה היא 29 חפים מפשע עבור הריגתו של המבוקש. אלה פרופורציות מפחידות. הוא עצמו הודה שהוא אחראי להריגתם של כ-200 חפים מפשע, למרות שאף מבוקש לא חוסל. זה לא הפריע לו, בהמשך, להיות בכיר ב"ארגוני זכויות", בעיקר כדי לפרסם דוחות מרשיעים נגד ישראל.
כאשר הדברים הללו נכתבים עדיין לא ידוע אם המבוקש הבכיר, פואד שוכר - "חאג' מוחסיין" - רמטכ"ל חיזבאללה, אכן חוסל. גם אין מידע בדוק על מספר ההרוגים בפעולה. כנראה מדובר בבודדים. מה שברור הוא, שכמעט בכל החיסולים הממוקדים של ישראל - הפגיעה בחפים מפשע מינימלית. היו תקלות בודדות בעבר. החיסול הבעייתי הידוע ביותר הוא של חסן שחאדה, שהיה ראש הזרוע הצבאית של חמאס. העניין הגיע גם לבג"ץ, שלא אסר על החיסולים הממוקדים, וקבע ש"אין לקבוע מראש כי כל סיכול ממוקד הוא אסור על פי המשפט הבינלאומי, כשם שאין לקבוע מראש כי הוא מותר".
למרות המגבלות, ישראל שומרת על כללי הדין הבינלאומי בנוגע לפגיעה בחפים מפשע בכלל ולחיסולים ממוקדים בפרט. נכון שזה לא מונע את הביקורת הבינלאומית, הצבועה בדרך כלל. מה שמותר לארה"ב ולבריטניה אסור לישראל. אפשר להתווכח על החוכמה של הפעולה שבוצעה אתמול. ייתכן, יש מי שיטען, שהתגובה הישראלית הייתה צריכה להיות הרבה יותר גדולה. אבל על דבר אחד אין צורך להתווכח. זו הייתה פעולה חוקית, שעומדת בדרישות הדין הבינלאומי.
למרות המגבלות, ישראל שומרת על כללי הדין הבינלאומי בנוגע לפגיעה בחפים מפשע בכלל ולחיסולים ממוקדים בפרט