טלטלה בשווקים, מדד הפחד עולה. יום גרוע כזה בבורסות המזרח, אירופה וארה"ב לא זכור כבר תקופה ארוכה. אחרי הירידות החדות בנאסד"ק בסוף השבוע, נפלו אתמול השערים בבורסות מזרח אסיה בכ-7% כשהן גוררות איתן את בורסות אירופה שהציגו ירידות של כ-3% בממוצע. גם המסחר בנאסד"ק ננעל בירידות שערים חדות של מעל ל-3%. דווקא הבורסה בתל-אביב הראתה בגרות ויציבות, כששני המדדים המובילים ת"א 35 ות"א 125 סגרו עם ירידה של פחות מאחוז.
שערי המטבעות הזרים המשיכו לעלות אתמול והדולר הוסיף כ-5.5% תוך 10 ימים בלבד. הדולר היציג עלה אתמול בעוד 0.45% לשער של 3.82 שקל. האירו עלה בשיעור של 1.84% ל-4.18 שקל, שערו הגבוה ביותר השנה. הירידות החדות ביותר נרשמו אתמול במדד הניקיי של בורסת טוקיו שירד ב-12.2%, בורסת קוריאה צנחה אתמול בכ-10% ובורסת טייוואן ירדה בכ-8.5%. אור פוריה, מנהל השקעות ויו"ר פוריה פיננסים, הסביר אתמול ל"ממון": "בחודשים האחרונים אנו עדים לתיאבון גבוה מאוד לסיכון בקרב המשקיעים, ומשקיע ששואל את עצמו האם הוא נמצא במסלול הנכון, כנראה אכן בחר במסלול עם סיכון גבוה מדי עבורו. לאותו משקיע כדאי לחכות לתום התיקון ולהפחית את החשיפה לסיכון. יש לציין שאין כאן שינוי מגמה או מעבר מעתה ואילך למגמה של ירידות, אלא תיקון מתבקש לתקופה ארוכה של עליות חדות ורציפות, ותזכורת ששוקי המניות יודעים גם לרדת".
מה עושים עם החסכונות?
יניב פגוט, סמנכ"ל הבורסה לני"ע: "במקרה של חיסכון לילדים לא הייתי דואג, טווחי ההשקעה של ילד ארוכים ויש זמן לתיקונים. הבעיה היא עם אנשים ששמו את הכסף בחניה לזמן מוגבל, מתוך תפיסה מעוותת שזה מקביל לפיקדון, ומתעוררים בבוקר עם הירידות החדות, בלי לדעת את הסיכון האמיתי. הנאסד"ק עלה לפני המימוש הנוכחי מעל 20% ב-7 חודשים וכעת מחק חצי מהעלייה. מי שקנה בתחילת השנה עדיין מרווח. הבעיה זה עם מי שקנה לאחרונה. בעיניי, המימוש בוול סטריט בריא – בחזקת תיקון. בארץ השוק יורד אבל עדיין מפגין עוצמה יוצאת דופן".
לדבריו, "בבורסה הישראלית יש מניות דואליות, שנסחרות גם בארה"ב וגם בישראל, כמו נובה, קמטק, טאוור או טבע. הן יורדות בנאסד"ק ובהכרח גם אצלנו והן חלק לא מבוטל מהירידות בת"א ולא קשורות למצב הביטחוני, ועדיין הירידות של ת"א 125 יחסית מתונות. הציבור בארץ פחות בפאניקה כי הוא הקטין מאז הרפורמה המשפטית את אחזקותיו בישראל והוציא כסף לחו"ל ולכן אין כאן מוכרים גדולים".
מי שבפנים – שיחכה
"התפתח טרנד מסוכן שאנשים חשבו שהשקעה ב-100% מניות נאסד"ק זה בסדר. אבל לבן אדם מבוגר זה לא מסלול מתאים כי הטווח שלו לתיקונים בעתיד קצר יותר. בכל מקרה אני לא רואה באירועים האחרונים שינוי כיוון ארוך טווח. לדעתי מי שבפנים עדיף שיחכה. זה הזמן לבחון את רמת הסיכון שלכם ואם יש לשנות אותה. אם באמת הריבית תרד בארה"ב בחצי אחוז בספטמבר זה עשוי לתת צפירת הרגעה לשוק. בכל מקרה המצב שיש אנשים שחושבים שהשקעה בנאסד"ק זה כרטיס לצד אחד בלבד – רק עליות ורווחים, זה צריך להשתנות".
תיקון ולא מפולת
רביב כרמי, מנכ"ל אפסילון ניהול תיקי השקעות, אמר אתמול: "אני לא חושב שאנחנו נמצאים במפולת. אנחנו נמצאים בתיקון. הכלכלה האמריקאית עדיין חזקה והנחת העבודה שלנו שארה"ב לא נכנסת למיתון אלא בהאטה מסוימת. הייתה פה אופטימיות יתר בעיקר סביב מניות ה-AI והשבבים וכעת יש חזרה למציאות ותיקון בריא במניות שמחיריהן היו גבוהים מדי".
לגבי השוק הישראלי אמר כרמי: "השוק הישראלי מתומחר יחסית בזול. בהינתן מצב שכן תתבצע עסקת חטופים ויירגע הלחץ הביטחוני, הבורסה תזנק. הבעיה שקשה היום להעריך לאיפה אנחנו הולכים ולכן צריכים להיות יותר זהירים. בדרך כלל בשוק שנמצא בתנודות כאלה חריפות מומלץ לא לעשות שינויים".
כדור שלג?
אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר, על חוסר הוודאות בשווקים: "אף אחד לא יודע להגיד אם זה עוצר כאן או שהמשקיעים הרגילים יצטרפו למכירות וכדור השלג יתגלגל".