הזעזוע שעבר אתמול על שוקי המניות וניירות הערך בעולם (אבל לא בארץ!) לא נפל עליהם כרעם ביום בהיר. הוא היה כתוב בקלפים, חרות בהיסטוריה הפיננסית הגלובלית ובנסיבות כלכליות שהתפתחו במרוצת השנה שחלפה. ואלו בקצרה הגורמים לסערה מושלמת זו.
1. האטה בצמיחה: בכל 2023 המתינה קהיליית הכלכלנים במתח למיתון חריף בפעילות הכלכלית בעולם בכלל ובארה"ב ובאירופה בפרט – שהרי מן המוסכמות הוא שמאבק באינפלציה חייב לגרום לבלימת הצמיחה ולגידול באבטלה. זה לא קרה אז. האם זה קורה עכשיו? עד כה הסימן היחיד המרמז על בוא ההאטה הוא גידול נמוך מהציפיות במספר מקומות עבודה חדשים בארה"ב. קשה לייחס לסטטיסטיקה של חודש אחד בקיץ משמעות מיוחדת. אבל נביאי המיתון העניקו לנתון זה הד תקשורתי אדיר והכריזו עליו כמבשר סוף עידן הצמיחה. המשקיעים המוסדיים שהחלטותיהם מוכתבות על ידי אלגוריתמים ממוחשבים הגיבו מיד בגל גובר של מכירת מניות. במקרה או לא, הכרזות כאלה במרחק של רבע שנה מבחירות בארה"ב משרתות את המפלגה הרפובליקנית ופוגעות בדמוקרטית.
2. בועת הטכנולוגיה: אחוז לא קטן של מניות של חברות טכנולוגיה אמריקאיות ורב-לאומיות עלה במהלך השנה שחלפה בקצב מטורף, שבר שיא אחר שיא והחל לרחף אי שם ברקיע השביעי. היה ברור שמדובר בהגזמה האופיינית למקטע האחרון, התלול, של בועה פיננסית ושזו דינה להתפוצץ. במילים אחרות, הירידות בענפי טכנולוגיה אלו המתינו להזדמנות להתממש וזו ניתנה להן עם פרסום תחזיות רווחיות בעייתיות. וכפי שקורה תמיד בנקודות פיתול כאלה, ה"תיקון" התעצם מיום ליום.
3. 2008 ביפן: המשק היפני נסחף בסערה חזקה, תוצאה משולבת מהזרמת נזילות אדירה במשך עשרות שנים, מבוססת על שערי ריבית אפסיים עד שליליים, וגידול בחובות של הממשלה, העסקים ומשקי הבית לממדים מצמררים, לפי 7 עד 8 מהתוצר המקומי. זו מציאות חולנית שהיקיצה ממנה לא יכלה להתרחש בלי כאבים גדולים. ואכן, כשהבנק המרכזי של יפן החל להעלות את שיעורי הריבית, גלים של פאניקה פיננסית התפשטו ביפן עד שהיו למבול גואה. בדומה למשבר הפיננסי האמריקאי הגדול של 2008 כך המשבר הפיננסי של יפן ב-2024 הוא מכה קשה ואכזרית לשוקי הון בכלל ולנוטלי האשראי בפרט. נפילת הבורסה בטוקיו השליכה על שורה של בורסות באסיה והשפיעה על בורסות ברחבי תבל, מוול סטריט עד תל-אביב.
4. גיאופוליטיקה: החיסולים של בכירים בארגוני הטרור חיזבאללה וחמאס גוררים את המזרח התיכון לסף מלחמה כוללת, שבה עלולות להיות מעורבות גם המעצמות הגדולות. איראן היא חברה חשובה בציר הרשע שאליו משתייכות גם סין ורוסיה. לא מובטח שרוסיה, למשל, תסתפק רק בהתייצבות מילולית לצידה של טהרן, אם וכאשר ישראל המותקפת לא תסתפק בהגנה אלא תחליט להגיב במתקפה על שדות הנפט של איראן ו/או על התשתיות הגרעיניות שלה. ומכאן הכל פתוח. סיבה טובה לפאניקה גיאופוליטית וממנה כפסע לפאניקה פיננסית.
5. הפאזל הישראלי: הבורסה הישראלית מתנהלת כרגיל, קצת בהחרגה מהמגמה העולמית אתמול, וכמעט ולא ירדה. מ-8 באוקטובר אשתקד עדיין הניב מדד תל-אביב 125 תשואה חיובית של כ-10%. לא רע על רקע מלחמה שלא רואים לה סוף. לסיכום: העולם כמרקחה, ישראל במלחמה והשווקים במערבולת.
אחוז לא קטן של מניות של חברות טכנולוגיה אמריקאיות ורב-לאומיות עלה בקצב מטורף, והיה ברור שמדובר בהגזמה האופיינית למקטע האחרון של בועה פיננסית שדינה להתפוצץ