"אני גאה להכריז שביקשתי מטים וולז להיות שותפי למרוץ" — כך נוסח ההודעה שפירסמה אתמול המועמדת הדמוקרטית לנשיאות, קמלה האריס, שהשלימה שבועיים פוליטיים מלאי תהפוכות. "כמושל, כמאמן, כמורה וכחייל, הוא עזר שוב ושוב למשפחות עובדות כמו שלו. נהדר שהוא בקבוצה". ואילו מושל מיניסוטה וולז מיהר לצייץ: "אני כולי בפנים. בואו נעשה את זה!"
וולז, 60, הוא חייל במשמר הלאומי, מאמן פוטבול ומורה לשעבר. חשוב מכך: הוא איש מערב תיכון קלאסי בעל שורשים כפריים שהפך למושל פופולרי במינסוטה. הפרופיל הזה, בטח מול הרקע של האריס — אישה שחורה מהחוף המערבי — אמור במידה רבה לקרוץ למצביע הגברי מ"מידל אמריקה" שנוטה לרוב לטראמפ, וזאת למרות שוולז בהחלט מזוהה כליברל. הוא מכהן כמושל מינסוטה מאז 2019 ולפני כן היה חבר קונגרס מטעמה. כשהאריס החלה לחפש סגן, וולז לא נחשב מועמד מוביל, אבל בשבועיים שחלפו הפך למטאור, בעיקר אחרי שהגדיר את דונלד טראמפ וסגנו ג'יי.די ואנס כ"מוזרים" (weird). הכינוי תפס תאוצה ואיתו גם הסיכויים של וולז. "הם רוצים להחרים ספרים, הם רוצים להיכנס לכם לתוך חדר הרופא ולתוך חדר השינה", אמר וולז, "תקשיבו להם כשהם מדברים, הם מוזרים".
2 צפייה בגלריה
yk14029667
yk14029667
(הוריד ב־7 באוקטובר את הדגל לחצי התורן. וולז עם האריס | צילום: STEPHEN MATUREN, אי־אף־פי, גטי)
וולז, שהגיע מאזור שמרני במינסוטה ומחזיק בביתו רובה, צבר כמושל פופלריות גם בעקבות שורה של צעדים כלכליים ליברליים כמו הבטחת ארוחת צהריים חינם לכל ילדי בתי הספר במינסוטה. הוא גם היה מי שדחף לחקירה נרחבת בנסיבות רצח ג'ורג' פלויד במיניאפוליס ב-2020. הדברים האלה, יחד עם אישיות חביבה, עזרו להפוך אותו אהוד בכל קצוות המפלגה הדמוקרטית. הבחירה בו זכתה אתמול לתשואות מאלכסנדריה אוקסיו-קורטז, מנהיגת הקבוצה הפרוגרסיבית, דרך הילארי קלינטון מהמרכז, ועד הסנאטור השמרן ג'ו מנצ'ין, שעזב את המפלגה כי חשב שהיא ליברלית מדי.
אך הבחירה לבטח צורבת לג'וש שפירו, המושל היהודי של פנסילבניה שנחשב למועמד המוביל לכל אורך הדרך. שפירו הפך בשבועיים האחרונים מטרה לקמפיין אגרסיבי מצד הפרוגרסיבים במפלגה, בעיקר סביב תמיכתו חסרת התנאים במלחמת ישראל בעזה. לבחירת שפירו התנגדו גם ארגוני מורים ואיכות סביבה. מהצד השני, היו לשפירו יתרונות קריטיים כמושל פופולרי של פנסילבניה המתנדנדת החשובה במרוץ והיותו נואם מוכשר מאוד. בסופו של דבר החליטה האריס שהיא מעדיפה מישהו שלא יביא איתו הסחות דעת לקמפיין קשה וקצר. גם לכימיה האישית עם וולז הייתה כנראה יד בבחירה. מקורבי טראמפ ניסן כבר אתמול לתייג את העדפת וולז על שפירו כמונעת מהחשש מהפלג האנטי-ישראלי בשמאל האמריקאי: "קמאלה נכנעה לתומכי חמאס ובחרה חור שחור בלי כריזמה", צוטטו תומכי טראמפ.
2 צפייה בגלריה
yk14029670
yk14029670
מאוכזב. שפירו | צילום: Bastiaan Slabbers, רויטרס
האמת היא שגם בכל הקשור לישראל, וולז נמצא בדיוק במרכז המפלגה הדמוקרטית ומחזיק עמדות דומות לשפירו: תמיכה מלאה בישראל, לצד צידוד בפתרון שתי המדינות. אחרי מתקפת הטרור של 7 באוקטובר הורה וולז להוריד את הדגלים במינסוטה לחצי התורן, ומתח ביקורת חריפה על מי שבחרו שלא לגנות אותה: "אם לא מצאת בהירות מוסרית בשבת בבוקר, אתה צריך להעריך את עצמך מחדש", אמר אז וולז בבית כנסת במיניאפוליס. "מה שקרה היה חוסר מוחלט באנושיות, טרור וברבריות. זה לא דיון גיאופוליטי, זה רצח".
מאז לא הרבה וולז להתבטא בנוגע למלחמה, אך לפני חודשיים אמר כי הביקורת על ישראל היא דבר שאין לבטלו: "עברו שמונה חודשים, המצב בלתי נסבל ואנחנו יכולים לעשות יותר“ [לסיום המלחמה]. בזמן ההפגנות הפרו-פלסטיניות הסוערות בקמפוסים, אמר וולז: "אני חושב שאם סטודנטים יהודים אומרים לנו שהם מרגישים לא בטוחים, אנחנו צריכים להאמין להם", ובמקביל אמר: "כולנו מסכימים שהמצב בעזה בלתי נסבל, וגם מה שקרה ב-7 באוקטובר היה בלתי נסבל".