הדרכון הדיפלומטי לא מעניק למחזיקים בו יותר מדי הקלות, אך למרות זאת הוא תמיד מבוקש מאוד על ידי פוליטיקאים, פקידים ואישי ציבור, לאור היותו סמל סטטוס וכבוד. הביקוש הזה הוא המוקד של הפרשה הסבוכה וה"מסריחה" של חקירת השחיתות שהחלה אתמול במשרד החוץ.
אתמול, הגיעו במפתיע חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 למטה משרד החוץ בירושלים, ערכו חיפוש במשרדים ותפסו חומרים, במסגרת חקירת חשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא היו זכאים להם.
"הגיע הזמן שיפסיקו לעשות שטיקים", אמר אתמול למי שאמר עובד ותיק שהייתה לו נגיעה לנושא הקונסולרי: "הכל פה תמיד פוליטי". גם עובדים אחרים העידו כי "היו הרבה דברים מסריחים בטיפול בדרכונים, טוב מאוד שסוף סוף המשטרה נכנס לתמונה". הם טענו כי הייתה התערבות מצד הפוליטיקאים, ולחצים לספק דרכונים לאנשים שלא עומדים בתבחינים: "הדרג המקצועי התנגד, אבל שמו עליו פס".
יאח"ה, היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433, פתחה לפני מספר שבועות בחקירה סמויה, בנוגע לחשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא היו זכאים להם על פי החשד. לפי פרסום בהארץ לפני מספר חודשים, שר החוץ דאז אלי כהן הורה להנפיק דרכון דיפלומטי לבנו של רה״מ יאיר נתניהו, על אף שאינו עומד בקריטריונים. נזכיר כי בעת כהונתו של אלי כהן (שר האנרגיה כעת), הדרג המקצועי הזהיר בינואר בשנה שעברה שלא להנפיק דרכון דיפלומטי לנתניהו הבן. אולם, כהן שבאותה עת נכנס למשרד החוץ, התעקש והורה על הנפקת הדרכון הדיפלומטי. המשטרה בוחנת את כל הוצאות הדרכונים הדיפלומטיים בימי אלי כהן כשר, כולל לבנו של רה” מ, יאיר נתניהו.
יש בפרשה הזאת הרבה דברים לא ברורים וגרסאות סותרות של המעורבים: יאיר נתניהו עצמו אמר בדצמבר 2018 שקיבל דרכון דיפלומטי רק פעם אחת. אלא שלפי גרסת משרד החוץ - מאז שנת 2009 הוא קיבל דרכון דיפלומטי 3 פעמים מ-4 מנכ”לים שונים.
שר החוץ לשעבר כהן אמר בשיחות סגורות שאין לו ממה לחשוש ושהבקשה אושרה מסיבות ביטחוניות: “הכל נעשה כחוק”.
בין חלק מהאישים שקיבלו דרכון דיפלומטי באישור מנכ"ל: יאיר ואבנר נתניהו, ראש מועצת יש"ע ישראל גנץ, יו"ר מרכז המועצות האזוריות שי חג'ג', ראש העיר דימונה בני ביטון ויו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס.