התמונה השלמה: המאבק שלי להשמיע קול אפריקאי חדש במשבר האקלים // ואנסה נאקאטה } תרגום: דינה עזריאל } פרדס } 206 עמ'
ואנסה נאקאטה, פעילה למען צדק אקלימי מאוגנדה, התפרסמה בשנת 2020 כשסוכנות הידיעות איי-פי החליטה לחתוך את דמותה כאישה כהה יחידה מתצלום של פעילות אקלים צעירות, שהשתתפו בפורום הכלכלי העולמי בדָבוֹס שבשווייץ כדי לנסות לשכנע את משתתפי הכנס להתייחס ברצינות למשבר האקלים. בתגובה, צייצה נאקאטה, שהחלה את דרכה כפעילת אקלים רק שנה לפני כן, "לא סתם מחקתם תמונה. מחקתם יבשת", והוסיפה "אבל אני חזקה מתמיד". האירוע המכונן הזה הוביל אותה להגביר את קולה במאבק להתמודדות עם משבר האקלים ולהתמקד בדרישה לצדק אקלימי לאזרחי אוגנדה בפרט ואפריקה ככלל, והוא גם זה שפותח את הספר שכתבה, 'התמונה השלמה: המאבק שלי להשמיע קול אפריקאי חדש במשבר האקלים'.
משבר האקלים על שלל מופעיו, מגלי חום וקור ועד סופות והצפות, מונע מפעילות אנושית, המובילה לפליטות גזי חממה, ומאיים על הטבע כולו ובתוך כך גם על האנושות. למשבר, שגורם לשינויים מרחיקי לכת בפעילות ובחַיּוּת של מערכות אקולוגיות רבות, על מרכיביהן החיים והדוממים, יש גם השלכות חברתיות נרחבות, ובהן פגיעה באורחות החיים של כולנו ובחיים עצמם. בד בבד, משבר האקלים מציף גם סוגיות של צדק אקלימי, או יותר נכון אי-צדק אקלימי, המתייחס לחלוקה לא שווה של הנטל ושל הנזקים שהמשבר משית על אוכלוסיות שונות, וגם לאי-שוויון בהשקעות להיערכות והסתגלות למשבר, ובתוך כך מעמיק עוד יותר את הפערים בין ובתוך חברות.
בעוד התרומה של בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך לפליטות גזי חממה נמוכה משמעותית מתרומתם של אלו במעמד סוציו-אקונומי גבוה, הצורכים ומבזבזים יותר אנרגיה, מזון וביגוד ומשתמשים יותר בתחבורה, ובעיקר פרטית, היכולת של בעלי המעמד הנמוך להתמודד עם שינויי האקלים גם נמוכה הרבה יותר. בהתאם, הסיכונים העומדים בפני אוכלוסיות חלשות ומוחלשות כתוצאה ממשבר האקלים גבוהים יותר והסיכויים שלהם להתמודד עם תוצאותיו של המשבר נמוכים יותר. אותה תמונה מתקבלת גם בהשוואה בין מדינות מפותחות ומשגשגות לבין מדינות מתפתחות ונחשלות, ובאופן גס - בין המדינות בחצי הכדור הצפוני לחצי הכדור הדרומי.
ספרה של נאקאטה, ששמו הדו-משמעי מרפרר לצילום ההוא מתחילת דרכה ובו-בזמן מדגיש את הצורך לראות את המשבר האקלימי במבט רחב, הוא חיבור בין ממואר לבין מדריך לאקטיביזם, המשלב דיון על צדק חברתי-סביבתי. הוא מתחקה אחר דרכה של נאקאטה, מהפגנות היחיד שלה ברחובות קמפלה, בירת אוגנדה, דבר שאינו מובן מאליו לאישה שחורה וצעירה, בטח ובטח תחת המשטר המקומי, ועד שהקימה ארגון אקלים מקומי והפכה לפנים מוכרות, ייחודיות ומובילות במאבק העולמי להתמודדות עם המשבר. הספר מציג גם איך התקשורת, החינוך, המגדר, הגזע ויחסי הכוחות בין הצפון לדרום הגלובלי עומדים בבסיס אי-הצדק האקלימי וחייבים להשתנות. ובסופו, נאקאטה מציגה את עשרת הדיברות שלה לאקטיביסטים, ומציעה, בין היתר: ללמוד, להשמיע קול, להקשיב, לשתף פעולה ולהאמין.
זהו ספר בגובה העיניים, לצעירים ולמבוגרים, שלא מתמקד בהיבטים המדעיים של המשבר, ואפילו לא מפליג בתוצאותיו ובהשלכותיו, אלא עוסק בנבכי ההתמודדות של פעילי אקלים עם ההתעלמות, ההתכחשות ולא פעם ההכחשה של המשבר הגדול שמאיים על האנושות, על רקע הבדלים תרבותיים, כלכליים ואחרים בין א.נשים ומדינות. נאקאטה מציעה סיפור אחר, עגול יותר, מורכב יותר ולא פריבילגי, סיפור שנותן השראה, ובו-בזמן מעשיר את מדף הספרים הסביבתי, ויש בו את כל החומרים לייצר דמות מודל חדשה. דווקא עכשיו, בזמן שהמלחמה הנוכחית השתיקה כמעט לגמרי את השיח האקלימי במחוזותינו, וכשהתמיכה החד-צדדית של גרטה תונברג, פעילת האקלים הצעירה והמוכרת בעולם, בעזתים הובילה לנזק תדמיתי גדול למאבק במשבר האקלים, חשוב יותר מתמיד לקרוא בספר של נאקמאה ולראות את התמונה השלמה.
הספר מסתיים במכתב ששלחה נאקמאה לנשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, וסגניתו, קמלה האריס, המתמצת את משנתה. "האם אתם מתכוונים לעשות את כל מה שמחובתכם לעשות כדי להילחם במשבר האקלים?" היא כותבת. "אני שואלת כי אני חייבת לדעת. שינוי האקלים משפיע על חייהם של אנשים רבים במדינה שלי, בעיקר על ילדים, נערות ונשים. האם אתם בצד שלנו? בואו נעשה את כל מה שאנחנו חייבים לעשות כדי להגן על כדור הארץ". •
נאקאטה מציעה סיפור אחר, עגול יותר, מורכב יותר ולא פריבילגי, סיפור שנותן השראה, ויש בו את כל החומרים לייצר דמות מודל חדשה