ירידה במשקל וסיבוכים עקב היגיינה ירודה. אלו רק חלק מהתסמינים וההשלכות שאובחנו בקרב 26 שבים ושבות משבי חמאס שטופלו במרכז לרפואת ילדים שניידר, לאחר שחזרו לישראל בסוף חודש נובמבר 2023, במסגרת עסקת החטופים הראשונה. הממצאים החמורים פורסמו בכתב העת הבינלאומי Acta Paediatrica.
המחקר התמקד ב-19 ילדים ובשבע נשים בגילים 34 עד 78 שאושפזו בבית החולים. בקרב 15 מתוך 26 נרשם אובדן משקל משמעותי. החטופים, כפי שעולה מהמחקר, סיפרו כי התזונה שלהם בשבי התבססה בעיקר על אורז ולחם לבן, ללא ירקות. אובדן המשקל המשמעותי יותר נרשם בקרב הנשים המבוגרות, ובמקרים מסוימים הגיע ליותר מ-14 אחוזים ממשקלן. שמונה ילדים איבדו משקל בטווח של 4.7 עד 10.6 אחוזים. מנגד, ילדים מתחת לגיל שמונה לא רשמו אובדן משקל משמעותי.
על פי החוקרים, לאחר הגעת החטופים הם אובחנו עם טראומה פסיכולוגית וסיבוכים של היגיינה ירודה ופציעות מרסיסים בעת המתקפה. בדיקות מעבדה הצביעו על זיהומים עקב התנאים שבהם הוחזקו. עוד עולה מהמחקר כי שישה חטופים, מהם חמישה ילדים, התמודדו עם עקיצות חרקים והשלכות על העור בעקבות כך. בנוסף, האסתמה החריפה אצל ארבעה ילדים עם היסטוריה של המחלה.
נראה שהממצא המשמעותי ביותר נוגע למצבם הנפשי של החטופים. חלקם התמודדו עם סיוטים לאחר שובם ארצה. כל המטופלים עברו הערכה נפשית וקיבלו תמיכה פסיכולוגית וסוציאלית במהלך שהותם בבית החולים. הם דיווחו על טרור פסיכולוגי, כולל בידוד, הפחדה, הגבלת מזון ומים והתעללות נפשית. ילדים צעירים (מתחת לגיל שבע) הפגינו דפוסי התנהגות כנועים, חלקם כאמור סבלו מסיוטים חוזרים, ונצפתה נטייה לדבר בלחש.
"ההיבטים המטרידים ביותר שחווינו כצוות רפואי בקרב השבים הם אלו הנפשיים", אמרה ד"ר נועה זיו, רופאה בכירה משניידר שטיפלה בשבים, "יש צורך במעקב ארוך טווח כדי להבין את ההשלכות הרפואיות והפסיכולוגיות של השבי".