למרות המשך המלחמה, וכשסופה לא נראה באופק, מרבית תושבי עוטף עזה שמתגוררים ביישובים שאין מניעה לשוב אליהם, חזרו לביתם בחודשים האחרונים. כך גם בעיר שדרות, שאליה 95 אחוזים מהמפונים כבר חזרו. כל זאת למרות שמעת לעת נשמעת אזעקת צבע אדום בעקבות ירי טילים, ואף על פי הערכות שה"טפטופים" יימשכו כל עוד נמשכת הלחימה בעזה.
המצב המורכב יצר פערים בעוטף: מצד אחד, יישובים שאליהם פלשו מחבלים, רצחו, חטפו ובזזו, כמו למשל ניר עוז, כפר עזה ובארי. אלה יישובים שהתושבים לא יחזרו בקרוב אליהם, והקהילה בחרה במגורים חלופיים זמניים. מצד שני, ישנם יישובים שפונו עקב המלחמה אבל לא ניזוקו פיזית מהפלישה. לשם אין מניעה לחזור ומרבית התושבים אכן עשו זאת. מצד שלישי, ישנם יישובים שבתי התושבים לא ניזוקו גם כן, אין מניעה ביטחונית לחזור אליהם, אולם התושבים לא מרגישים בטוחים לשוב הביתה. מדובר בעיקר במשפחות עם ילדים קטנים שחוששות. למשל בקיבוצים מפלסים, ניר עם וארז.
3 צפייה בגלריה
yk14037086
yk14037086
(חברי מפלסים חוזרים הביתה, השבוע | צילומים: עידו ארז)
חברי ניר עם השוהים במלון בתל-אביב צפויים לפנותו ביום חמישי. "חוזרים הביתה ובוכים", אומרים בקיבוץ, "רוב האנשים עושים זאת משום שאין להם ברירה. מלוות אותנו תחושות קשות. הפקירו אותנו שוב".
החשש של החברים
חברי מפלסים ששהו במלון דן אכדיה בהרצליה עזבו אותו אתמול. חלקם שבו הביתה בלב כבד, אחרים עברו לדירות שכורות במסגרת מתווה הביניים שהציעה מינהלת תקומה. חברי מפלסים אף הגדילו לעשות ועתרו לבג"ץ בנושא. טרם התקבלה החלטה.
כאמור, תושבי מפלסים עזבו אתמול את המלון שבו התארחו במלחמה. קרטונים רבים עם ציוד ארוז וציוד מגולגל בניילונים ניצבו בלובי, מוכנים להעמסה למשאית. 70 אחוזים מהתושבים יחזרו לקיבוץ, 30 אחוזים מצאו לעצמם אופציות דיור אחרות. כמחצית מהמשפחות עם ילדים העדיפו בשלב זה לא לשוב הביתה.
3 צפייה בגלריה
yk14036871
yk14036871
הדס פטרנק ששי
הדס פטרנק ששי, אמא לחמישה ילדים, הגדול בן 20 והקטנה בת עשר, אמרה ש"אנחנו במלון מ-15 באוקטובר. בנינו פה מערכת חינוך, גנים וכיתות שהולכים להיסגר, וביום חמישי אנחנו אמורים לעשות צ'ק-אאוט. המדינה לא מבינה את הסיטואציה: יש פה אנשים משלושה קיבוצים ‑ מפלסים, ניר עם וארז ‑ שמחבלים נכנסו אליהם. אנחנו חוזרים לאזור מלחמה, ואנחנו לא אותם אנשים. עברנו שעות ארוכות וקשות בממ"ד. מינהלת תקומה, שהיא בעצם הזרוע המבצעת של הממשלה, לא מבינה את המצב. רעשי המלחמה עדיין נוכחים, יש עדיין מטחי רקטות".
הדס מוסיפה: "הבית שלנו קיבל מהלומה רצינית, הבית שמולנו נפגע בצורה קשה מאוד. רק עכשיו אנחנו מתחילים לתקן את הנזקים. בית זה מבנה, אפשר לתקן, את המצב הרגשי של האנשים ייקח עוד זמן. אי-אפשר לחייב אנשים לחזור במתווה שהוא לא הגיוני. אם היו מגדירים קודם איך המלחמה הזו מסתיימת, מתי, מי הולך להיות בצד השני, עם איזו סיטואציה אנחנו הולכים להתמודד, זה היה מסייע. הפקירו אותנו כבר פעם אחת, שלא יפקירו אותנו בפעם שנייה. יש פה קהילה מאוד חזקה שהולכת בחלקה להתפרק. משפחות רבות עם ילדים לא חוזרות. נשמח לחזור לתחושת הביתיות, אבל אנחנו גם חוששים גם לחזור הביתה. זה ממש מה שנקרא ברגשות מעורבים".
3 צפייה בגלריה
yk14037046
yk14037046
לפני שבועיים: בית שנפגע בניר עם

ההסבר של תקומה

במינהלת תקומה הסבירו את מורכבות המצב: "במהלך מארס 2024 נקבע שניתן לחזור ליישובים שלגביהם אין מניעה ביטחונית. לפיכך מרבית היישובים החלו לשוב לחבל. לאחר מתן ארכה של המינהלת, ניתן היה להישאר בבתי המלון מעבר ל-7 ביולי, מתוך הבנת המורכבות ורצון ללכת לקראת התושבים. לבקשת חלק מהתושבים הסדר זה הוארך עד 15 באוגוסט, במקביל להסדרת מערכת החינוך בחבל לקראת שנת הלימודים. כלל התושבים אשר טרם חזרו לחבל עודכנו כי ב-15 באוגוסט מסתיים המענה המלונאי הניתן על ידי המדינה לתושבי היישובים שאין מניעה ביטחונית לחזרתם הביתה. מדובר בכ-3,800 תושבים אשר יצטרפו יצטרפו ליותר מ-70 אחוזים מתושבי החבל, כ-47 אלף תושבים, שכבר שבו לביתם".
במינהלת הוסיפו: "במסגרת הליך החזרה הביתה, ובהתאם למחויבות והרגישות של המינהלת לכלל התושבים באשר הם, היא גיבשה מתווה ייחודי לאותן משפחות שלא מסוגלות כעת לחזור לחבל ומבקשות עוד מספר חודשים לריפוי ושיקום. זאת באמצעות השתתפות בשכר דירה לכל היותר עד לסוף יוני 2025 או מוקדם יותר לאלה שירצו בכך. בנוסף נזכיר כי המינהלת סיפקה פתרונות דיור זמניים לאותם תושבים שלא יכולים לחזור לחבל ובהם בארי, כפר עזה, ניר עוז, נחל עוז, כיסופים, חולית, נירים, עין השלושה, כרם שלום ורעים. להם סופק מענה עירוני או כפרי למשך השנה הבאה או עד להשלמת תהליך הבנייה מחדש של ביתם בחבל. המינהלת האריכה בנוסף את השהות לתושבים אשר יש מניעה ביטחונית לחזרתם הביתה עד 27 באוקטובר, ובהם היישובים ניר יצחק, נתיב העשרה וסופה".
הדס פטרנק ששי, קיבוץ מפלסים: "הבית שלנו קיבל מהלומה רצינית, הבית שמולנו נפגע בצורה קשה. רק עכשיו אנחנו מתחילים לתקן את הנזקים. בית זה מבנה, אפשר לתקן, את המצב הרגשי של האנשים ייקח עוד זמן. אנחנו חוזרים לאזור מלחמה"