השווקים בישראל נתונים כבר שבועות בטלטלה וזאת עוד עשויה להתגבר בימים הקרובים ואולי אפילו כבר היום. שתי יממות לאחר שדירוג האשראי של ישראל הורד בפעם השלישית, ושעות אחדות לפני פרסום נתוני האינפלציה הערב, עשוי גורם שכלל אינו כלכלי לטלטל את שוקי ההון והמשק הישראלי: ועידת הפסגה בקטאר שנועדה להביא להחזרת החטופים ולהפסקת אש במלחמה המתמשכת במזרח התיכון.
1 צפייה בגלריה
yk14039611
yk14039611
(מצפים לחזרתם. עצרת הזדהות בירושלים עם משפחות החטופים | צילום: עמית שאבי)
המתח בשוקי ההון לקראת הוועידה אינו פחות היום מהמתח הביטחוני הגובר לאחרונה שבו נתונים גורמי הביטחון והאזרחים בישראל. כבר חודשים שהגורם הביטחוני התערבב עם הגורם הכלכלי, וכל צעד נקשר זה בזה בשני התחומים.
היום אמורה להתכנס הוועידה המשמעותית ביותר בזמן האחרון, וזו עשויה להכריע, אחרי יותר מעשרה חודשי לחימה, האם תהיה הפסקת אש ויחל תהליך של החזרת החטופים המוחזקים בידי חמאס מאז 7 באוקטובר.
ואולי, יכול מאוד להיות גם, שכל המשא ומתן יתפוצץ ברגע האחרון, חרף מאמצי האמריקאים והמתווכים השונים, והמצב הביטחוני בגבולות הארץ ובמדינות השכנות רק יוחמר היום ובימים הבאים והמתח לקראת תקיפה אפשרית של איראן והחיזבאללה יעלה מדרגה.
בשבועות האחרונים כל ידיעה על קידום הסיכויים לביצוע עסקה טלטלה את השווקים. ידיעות אופטימיות, שהנה אוטוטו התצפיתניות, הקשישים, הפצועים ושאר החטופים, שמצבם הולך ורע, יוחזרו, לצד הפסקת הלחימה לשבועות או חודשים אחדים – גרמו מיד לזינוק בשערי המניות בבורסה של תל-אביב ולהתחזקות השקל.
כל ידיעה הפוכה, שחמאס דחה את הצעות ארה"ב, ישראל והמתווכות, או שישראל הקשיחה לפתע את התנאים – הפילו את הבורסה ואת השקל בתוך שעות ספורות.
אולם, נראה שהפעם מדובר בהחלטה גורלית במיוחד, שכבר גרמה לקראת המועד שנקבע להיום, תחילה לעליות שערים חדות בבורסה ולהתחזקות נאה של השקל, אחר כך לנפילה של הבורסה והשקל, ואתמול שוב, במשב רוח רענן של אופטימיות, לזינוק במדדים.
אנליסטים וכלכלני הבנקים כבר קבעו לאחרונה כי כלל לא חשוב כיום מהם ביצועי חברה כלשהי. מניותיה יעלו או ירדו בהתאם למצב הרוח בגבולות, לאירוע טראומטי כמו הרג 12 הילדים במג'דל שמס או לידיעות על אודות סיכויים לקידום העסקה ממש בקרוב.
לכן למה שיקרה היום ובימים הקרובים ביותר בזירה הביטחונית-מדינית תהיה השפעה רבה במיוחד על מצב הרוח בשוקי ההון והמט"ח, כמו גם בשווקים המסחריים, שבהם אגרו כבר אזרחי ישראל, כמו גם אלה בלבנון, מזון, מים, נייר טואלט וסוללות שיכולים להספיק לחודשים ארוכים.
וסביב כל אלה קיימת הערב הציפייה למדד המחירים לצרכן לחודש יולי, שיהיה בעצם רק עניין שולי לעומת מה שיקרה בוועידה המתוכננת, שעשויה להביא אולי לבשורות טובות במזרח התיכון אחרי חודשים ארוכים של בשורות רעות.
האינפלציה השנתית בישראל עלולה לעלות ל-3%, ואף מעבר לכך אם תחזיות כלכלני הבנקים והאנליסטים יתממשו והמדד של חודש יולי שיתפרסם היום ב-18:30 יעלה בשיעור של 0.4% עד 0.5%.
השיעור של 3% הוא הרף העליון של יעד הממשלה לאינפלציה השנה (1%‑3%), ועלייה אל הרף או מעבר לא תאפשר לבנק ישראל להפחית את הריבית במשק ב-28 באוגוסט, בהחלטה הבאה על המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי.
מהתחזיות עולה כי מדד יולי יהיה השנה גבוה יותר מאשר ביולי אשתקד, שעלה ב-0.3%. לכן כל מדד שיהיה גבוה מזה יעלה את שיעור האינפלציה השנתי ל-3% ויותר ל-12 החודשים האחרונים. כיום האינפלציה השנתית בישראל עומדת על שיעור גבוה כשלעצמו של 2.9%.
כלכלני הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, צופים כעת שהמדד יעלה בשיעור של 0.4%. במיטב דש צופים עלייה של 0.5% במדד. מאיר וידר, מנכ"ל וידר משכנתאות, אמר כי המדד צפוי לעלות ב-0.2%‑0.3%.
כל דיווח על קידום הסיכויים לביצוע עסקה טלטל את השווקים. ידיעות אופטימיות, שהנה אוטוטו החטופים יוחזרו גרמו מיד לזינוק בשערי המניות ולהתחזקות השקל. ידיעות הפוכות הפילו את הבורסה ואת השקל בתוך שעות ספורות