"אין לי אלטרנטיבה אלא להיות אופטימי, אבל צריך לעבוד על זה. לעבוד על התקווה". כך אמר אתמול רובי חן, אביו של איתי חן ז"ל, שגופתו מוחזקת ברצועת עזה. "אנחנו צריכים שהמנהיגים שלנו יגלו מנהיגות. הם צריכים לקבל את ההחלטה המוסרית, הערכית, היהודית – החזרת כלל החטופים. אני סומך על הצוות המקצועי, הם יושבים איתנו, שומעים ומרגישים את הכאב שלנו. אני מאמין שהם יביאו את העסקה הכי טובה שהם יכולים. אבל אז הם יגיעו לממשלת ישראל שתצטרך להכריע האם נוכל להתקדם לפרק הבא שלנו כעם, או שייכנסו שיקולים פוליטיים".
כבר יותר מעשרה חודשים שהן משתדלות לשמור על אופטימיות. שוב ושוב לאורך התקופה הזו, שנראית כנצח, עברו משפחות החטופים רגעים של ציפייה ותקווה ואז אכזבה מרה מעוד פגישה או סבב שיחות, שלא הולידו עסקה מוצלחת ולא החזירו את יקיריהן הביתה.
לקראת הפגישה היום בדוחא, הם מבקשים מכל מי שנוגע בדבר: "תסתכלו לנו בעיניים, ותביאו אותם הביתה".
"אם לא יהיה הסכם עכשיו, המציאות הפוליטית תרחיק את היכולת להגיע אליו עוד יותר", חושש רובי חן. "המשפחות כולן מבינות – גם אלה שלא יהיו בפעימה הראשונה – שחייבים להניע את הגלגל הזה, כדי שנוכל בסופו של דבר להביא את כולם".
היום, 312 ימים מאז 7 באוקטובר, תיערך בדוחא, בירת קטאר פגישת פסגה בנושא עסקת חטופים, שתהיה אולי ההזדמנות האחרונה להגעה לעסקה בזמן הקרוב. מי שיוביל את הפגישה הוא ראש ה-CIA ביל ברנס, ויארח אותה ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל-ת'אני.
המשלחת הישראלית, בראשות ראש המוסד דדי ברנע, כוללת את ראש השב"כ רונן בר, את מפקד המאמץ המודיעיני של תחום השבויים והנעדרים בצה"ל אלוף (במיל') ניצן אלון, ואת היועץ המדיני של רה"מ אופיר פלק.
נציגי חמאס לא ישתתפו פיזית בפגישה, אך הם יהיו בדוחא והמתווכים הקטארים והמצרים – בראשות שר המודיעין המצרי עבאס כאמל – ייפגשו עימם שם ויציגו בפניהם את עמדות ישראל. המשלחת הישראלית צפויה לצאת לדוחא הבוקר, והפגישה שמתוכננת לשעות הצהריים אמורה להימשך יום אחד, אך במקרה הצורך ובהתאם להתפתחויות ייתכן שתוארך ביום נוסף.

משלחת עם מנדט מורחב

לקראת צאת המשלחת הישראלית קיים אתמול ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סדרה של שלושה דיוני עומק בראשותו בקריה בתל-אביב, בהשתתפות שר הביטחון יואב גלנט, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, יו"ר ש"ס אריה דרעי וראשי מערכת הביטחון.
בסיום הדיונים הרחיב נתניהו במידה חלקית את המנדט של צוות המשא ומתן, גם אם לא בהיקף שביקשו חברי הצוות. גורמים מדיניים בכירים אמרו שהמנדט שומר על העקרונות במתווה הישראלי: הוא לא מנדט להתגמשות בעקרונות, אבל הוא מביא פתרונות לסעיפי מחלוקת ולשינויים שחמאס ביצע במתווה. הציפייה בישראל היא כמובן להתקדם לעסקה. גורם ביטחוני ישראלי אמר אמש שנתניהו "שיחרר לצוות מספיק חבל שיאפשר להתקדם לעסקה, אך לא בטוח שזה יספיק".
לאורך כל השבוע האחרון נעשתה עבודה משמעותית מול מצרים, קטאר וארה"ב לצמצום הפערים בין הצדדים, בעיקר בסוגיות ציר פילדלפי ורפיח (ראו איור). עם זאת, גורם מדיני רשמי אמר אמש שראש הממשלה נתניהו עומד בתוקף על העיקרון שלפיו צה"ל יישאר פיזית בציר פילדלפי. גם ברט מקגורק, שליחו של נשיא ארצות-הברית ג'ו ביידן, ביקר בקהיר במאמץ לקדם את הנושא.
סוגיה נוספת היא שישראל דורשת לקבל לידיה מחמאס רשימה של 33 חטופים חיים שישוחררו.
לדברי גורמים שמעורים בנושא, לא ניתן לעשות עסקה בלי לקבל מראש את שמות החטופים, כדי שלא נגיע למצב שחמאס יחזיר לנו בעיקר גופות.
צוות המשא ומתן מאמין שאפשר לגשר על הפערים, אבל לשם כך נדרשת גמישות של שני הצדדים. גורמים שבקיאים בנושא אומרים שחמאס מתעקש על דברים לא הגיוניים.
בכיר ישראלי הסביר אמש שמעבר לפערים המוכרים יש עדיין פער גם בסוגיית אי-סיום המלחמה. בישראל חוששים מכך שחמאס ינסה למשוך את המו"מ לנצח ולהתעצם מחדש תוך כדי כך.
סוגיות נוספות שבמחלוקת: פריסת כוחות צה"ל. חמאס מתעקש על נסיגה מלאה מעזה. ישראל מתנגדת לנסיגה מלאה. חמאס גם מתעקש לחזור למתווה העסקה הקודם בלי שום שינויים ותוספות, הן ביחס לנוכחות הישראלית בפילדלפי והן נגד מנגנון שימנע שיבת חמושים לצפון עזה. "חמאס נמצא בקטאר ולא מחרים את הפסגה", אמר גורם ישראלי אתמול. "הם ישמעו את הצד הישראלי. יהיו דיונים משמעותיים עם ישראל, ואז זה יעבור לחמאס ונראה מה התגובה".
האמריקאים מפעילים לחץ כבד על שני הצדדים להסכים לעסקה. מאחורי הקלעים התנהלו שיחות של בכירים אמריקאים עם שורה של גורמים ישראלים לרבות גלנט, דרמר ודרעי. האמריקאים לא מתכוונים לתת לישראל ולחמאס למשוך זמן ולהתבצר, והם מוכנים להציג מתווה גישור ולדרוש תשובות מיידיות. שגריר ארה"ב בישראל, ג'ק לו, אמר אמש: "כולנו הסכמנו על מסגרת. עכשיו עוברים ממסגרת שהיא כללית, לפרטים. לכל הסוגיות יש פתרונות ואם הצדדים באים לשולחן עם רצון למציאת פתרונות – אפשר לעשות את זה. אולי לא יצליחו בפגישה אחת. אבל חייבים לעשות את זה".
השאלה המרכזית היא במידה שחמאס יגיד "כן", האם נתניהו ייקח את הסיכון שאיתמר בן גביר יפיל את הממשלה. גורם ישראלי שמעורה בנושא אמר שבסופו של דבר זה "בן גביר מול החטופים". נתניהו בונה על כך שחמאס יוציא עבורו את הערמונים מהאש ויגיד "לא", אך אם חמאס יגיד "כן", נתניהו יהיה בדילמה פוליטית גדולה.
אסנת, אחותם של יוסי ואלי שרעבי, התקשתה אתמול לשמור על אופטימיות. "אח שלי, שרון, הרבה יותר אופטימי, אני פחות", אמרה. "אני כבר למודת אכזבות ולא מרשה לעצמי לפתח ציפיות. עד שלא אראה אותם ברכב של הצלב האדום, אני לא אאמין שזה קורה. מצד שני, אני רוצה להאמין ולהחזיק בתקווה שזה באמת הרגע הנכון לעשות את זה, כי אין רגע אחר. זה עכשיו. אני מאמינה שיוסי ואלי נמצאים לנגד עיניהם של צוות המשא ומתן, אני חייבת להאמין בהם ולהם. שיתחילו את השלב הראשון ויעברו בצורה חלקה לשלבים הבאים, אני חייבת להאמין בזה. יש לי אח אחד שנהרג שם ואח אחד שאנחנו מקווים שחי ושורד, חייבים לראות אותו כאן".

הערב: צעדת המשפחות בתל-אביב

גלעד קורנגולד, שבנו טל שהם חטוף אף הוא ברצועה, משתדל לא לפתח ציפיות: "אני מנסה לא להיכנס לאופוריה, לתקווה. אני לא מסוגל ליפול עוד פעם", אמר אתמול בכאב. "אני חושב שימים יגידו אם ראש ממשלתנו יסכים וירצה, או שוב יספר סיפורים על חמאס שלא רוצה עסקה. אני לא מכיר חמאס. אני יודע שמדינת ישראל הפקירה אותנו, ולהטיל את האשמה על חמאס זו לא חוכמה. תפקיד המדינה – על פי החוזה שנחתם לפני 76 שנה בינה לבין אזרחיה – זה להחזיר לארץ ישראל את כולם, גם במחירים מאוד גבוהים. ולבן שלי אין מחיר. אני לא מתחנן, אני דורש לעשות את המאמץ ולהוציא את כולם מיד. הפקרת החטופים זה האיום הקיומי היחיד של מדינת ישראל, ואם הם יופקרו, ראש הממשלה ייזכר לדיראון עולם. אני מתפלץ מזה שחברי כנסת ושרים יצאו לפגרה ארוכה מאוד, ושכמעט אין אף אחד שיוצא החוצה באומץ וקורא לרה"מ: 'זהו, עכשיו עסקה כדי להוציא את כולם, להרגיע את גבולות הארץ ולהתארגן מחדש'. אנחנו (המשפחות) על סף התמוטטות, עברנו כל כך הרבה. הבעיה היא נרמול נושא החטופים, וזה בעוכרינו. אני לא מאחל לאף אחד לעבור את מה שעברנו ב-7 באוקטובר ולא את מה שאנחנו עוברים עד היום כבר כמעט שנה. אנחנו מבקשים מעם ישראל לצאת לרחובות, להפגין כמו במדינה דמוקרטית ולנסות בכוח ההמון הרב לשנות את ההחלטה של ממשלת ישראל להפקיר את החטופים".
הערב יקיימו משפחות החטופים את צעדת "ההזדמנות האחרונה" שתצא בשעה 19:00 מבית העצמאות בתל-אביב, (רוטשילד 16), ותגיע עד לשער שאול של הקריה, סמוך לכיכר החטופים. בצעדה יקראו המשפחות לצוות המשא ומתן: "אל תחזרו בלי עסקה! תנהלו מו"מ עד שייצא עשן לבן".