כשנתיים לאחר פיצוץ הצינורות התת-ימיים בים הבלטי, שהעבירו גז מרוסיה לגרמניה ודרכה למדינות רבות באירופה, העיתון "וול סטריט ג'ורנל" פירסם אתמול תחקיר המתאר כיצד הוציאה לפועל אוקראינה את משימת החבלה הסודית שטילטלה את אירופה, בעיצומה של המלחמה מול רוסיה.
בעבר כבר דווח שגורמים אוקראיניים עמדו מאחורי החבלה בצינורות "נורד סטרים", אך התחקיר חושף שהמזימה אושרה על ידי זלנסקי, למרות שנטען שהוא התחרט לאחר שהוזהר על ידי ה-CIA והורה על ביטול התוכנית. הרמטכ"ל האוקראיני דאז, ולרי זלוז'ני, התעלם מההוראה.
1 צפייה בגלריה
yk14041204
yk14041204
(צילום: איי-אף-פי)
הפיצוץ בצינורות הגז התגלה ב-26 בספטמבר 2022 על ידי סיסמולוגים מדנמרק ושוודיה שזיהו סימנים שפורשו תחילה כרעידת אדמה תת-ימית או התפרצות געשית, באזור האי הדני בורנהולם. במהרה התבררה הסיבה: שלושה פיצוצים עוצמתיים שגרמו לדליפות בצינורות המתפרסים על פני יותר מ-1,100 ק"מ ובעומק של 80 מטר בים. כמות הגז הטבעי שהשתחררה בעקבות החבלה הייתה הגדולה ביותר שנמדדה אי פעם.
החשד הראשוני הופנה לעבר פוטין. במוסקבה הכחישו, ופוטין האשים את ארה"ב. במארס אשתקד דווח שגורמים "פרו-אוקראינים" עמדו מאחורי החבלה. כעת חושף העיתון פרטים חדשים על המזימה, שגובשה לדבריו על ידי אנשי עסקים ואנשי צבא אוקראינים במאי 2022. התחקיר שעשוי לעורר מתיחות בין אוקראינה לבעלת בריתה גרמניה, מסתמך על ארבעה גורמי ביטחון אוקראינים, שהיו שותפים למזימה או שהיו מעורים בפרטיה. הגורמים הדגישו שצינורות הגז הרוסיים היוו יעד מבחינת אוקראינה להגנה מפני התוקפנות הרוסית. שלושה מהם ציינו כי זלנסקי "נזף" בזלוז'ני אחרי שהצינורות פוצצו, אבל זה טען בפניו שצוות החבלה ניתק כל אמצעי קשר כשיצא לדרך - ולדבריו לא ניתן היה לבטל את הפעולה.
צוות החבלה התבסס על שישה אנשים: שילוב של חיילים מנוסים ואזרחים בעלי מומחיות בפעילות ימית. בספטמבר 2022 הם שכרו את היאכטה "אנדרומדה" והפליגו מהנמל הגרמני רוסטוק. ארבעת הצוללים, שפעלו בזוגות, בחושך מוחלט ובמים קפואים, הצמידו מטעני חבלה עם חומר נפץ רב-עוצמה, שכמות קטנה ממנו הספיקה כדי לפעור חור בצינורות. בשל העומק הרב הצוללים נדרשו לחזור באיטיות רבה, במשך שלוש שעות, אל פני הים.
חלק מפרטי התחקיר, תואמים לממצאים שעלו בחקירה שעורכת גרמניה בנוגע למעשי החבלה. החוקרים הגרמנים מתמקדים כעת בזלוז'ני ושניים מאנשיו. זלוז'ני מכחיש כל קשר, וגם לחוקרים הגרמנים אין ראיות נגדו ונגד אנשיו. אוקראינה מכחישה קשר לפעולת החבלה. לפי החוקרים, זלוז'ני ועמיתיו עלו ביום הפיצוץ על יאכטה ברוגן כדי להגיע לאזור שבו מוקם הצינור, ואז צללו לים. קפטן היאכטה זיהה בהמשך את זלוז'ני במסדר זיהוי בתמונות, ומצלמת כביש קלטה את פניו בתוך טרנזיט לבנה באותו יום.
הרשויות בפולין מסרו שהחיפושים אחריו ליד וורשה העלו חרס, והזוג הנשוי שהיה לכאורה ביחד עם זלוז'ני, טען שלא פגשו אותו ושהיו בחופשה בבולגריה בעת התקיפה.