הייתי מזכיר הממשלה ויועץ משפטי לממשלה. בהיותי מזכיר הממשלה ניהלתי שיח שוטף עם היועץ המשפטי לממשלה ומשניו, עם מחלקת הבג"צים ועם פרקליטות המדינה. לא הייתה לעומתיות. עסקתי אישית במישור הבינלאומי, בעיקר ביחסים עם ארצות-הברית, בנושאים בעלי אופי משפטי-מדיני, בשיתוף הדוק עם אנשי משרד המשפטים מן התחום הבינלאומי והייעוצי, ולא אמנה כרוכל. אילו נתבקשתי לייעץ למזכיר הממשלה, עובד ציבור, הייתי מציע לו לחשב במקצת מסלול מחדש בפולמוס מול הייעוץ המשפטי. למדינת ישראל לא תצמח טובה ממלחמות אלה, שסופן המשך ניכור ועוינות. שיח לגיטימי מביא תוצאות טובות מזה. ועוד: בשעתו הייתי כיועץ משפטי לממשלה, יחד עם שר האוצר בייגה שוחט הזכור לטוב, על עריסת ועדות האיתור לתפקידים בכירים. רק טוב אמיתי יצא מכך למדינה, צמצום הפוליטיזציה, חיפוש אחר איכות. מדוע לדרדר עוד את השירות הציבורי המוכה על ידי הוצאת נציב שירות המדינה לשדה הפוליטי? ומילה על סגנון והגינות: שר אומר על היועצים המשפטיים "מטומטמים" ועוד דברי בלע. היכן הלשון הנקייה שמסורתנו מצווה? ומה עם ההגינות, הרי הם, וגם לא הפצ״רית המותקפת בכנסת על לא עוול, אינם יכולים להשיב באותו מטבע!
צר לי על הודעת עיריית תל-אביב בעניין מניעת תפילה ביום כיפור במרחב הציבורי בעיר. אני מכיר ומוקיר את ראש העירייה משכבר הימים, אך לטעמי, גם כיליד תל-אביב וכזוכר את סיפורי הוריי על העיר בימים עברו, סבורני, כי מה שנראה כהדרת יהודים מתפילה ציבורית ביום הקדוש מכולם הוא משגה כבד. האמירה כי יש מקום בבתי הכנסת, גם אם היא נכונה עובדתית חלקית, מחטיאה את העיקר. אף אם העירייה נסוגה משהו – דומני – אין בכך די לעניות דעתי. היהדות מכילה, וגם אין לנו המותרות לוותר על חלקים מהעם, כמות שאין מקום הלכתי ומוסרי לחרדים שלא להתגייס. אבל אם קבוצות יהודים רוצות להתפלל ביום כיפור בהפרדת נשים וגברים בכיכר, מדוע לא למען השם. באותה עת יכולה להתפלל במרחק מה קבוצה שוויונית ולא קרב זה אל זה, ותבוא ברכת מרום על כולם. המרחב הציבורי שמקבל את מצעד הגאווה אינו יכול שלא לקבל, במדינה יהודית ודמוקרטית, את ההתכנסות לתפילה כמנהג הדורות. טוב יעשה ראש העירייה אם יתקן את החלטתו.
"עולם כמנהגו". באפריל 1994 נתלוויתי, כמזכיר הממשלה, לראש הממשלה יצחק רבין לביקורו ברוסיה. בפגישתו עם ראש ממשלת רוסיה דאז סקר רבין את הסכנה שבאיסלאם הפונדמנטליסטי הקיצוני במזרח התיכון, ובמיוחד איראן ושאיפותיה, באמצעות התנועות האיסלאמיות במקומות שונים, לערער משטרים – והטעים כי זו הסכנה. הוא הדגיש את חמאס, שמאחוריו תמיכת איראן. חלפו בדיוק 30 שנה, איראן בשלה וחמאס בשלו. מפליא ומצער שהעולם לא הצליח לשנות זאת, וגם לא אנו.
על השופט עזרא קמא. נלקח בשיבה טובה השופט עזרא קמא, סגן הנשיא בדימוס של בית המשפט המחוזי בירושלים. זכינו לשרת יחדיו, ועוד לפני כן, בהסכמי היישום של חוזה השלום עם מצרים. שכלו הישר, צניעותו ומזגו הנעים היו צופן הצלחתו.
על רס"ן יאיר לוי. חבריי רותי ויאיר לוי שכלו את בנם סגן אייל מישאל הי"ד, סמ"פ בגולני, בלבנון לפני 30 שנה. את קימום חייהם הם מבטאים בהתנדבות לטובת הכלל, רותי בסיוע למשפחות שכולות ויאיר בצה"ל. בלי להביט למשא השנים מתנדב יאיר ביחידת מילואים קרבית. בגיל 82 סיים עתה קורס קציני מילואים. בימים האלה, זו גם תזכורת שיש פה אנשים נפלאים, מופת לזולת.
ולסיום גם תיקון: מנכ"ל התיאטרון יידישפיל ששי קשת ביקשני לציין, כי בשונה ממה שכתבתי כאן בפעם הקודמת על פי מה שנאמר לי, התיאטרון פעיל ומופיע חרף הימים הקשים. אני מביא את דבריו.
שר אומר על היועצים המשפטיים "מטומטמים" ועוד דברי בלע. היכן הלשון הנקייה שמסורתנו מצווה?