אי הוודאות בנוגע לגורלם של חטופים רבים נחשבת לאחת המחלוקות העיקריות בין ישראל לחמאס, שמונעת - לצד סוגיית פילדלפי וציר נצרים - את קידום העסקה שעל הפרק. כך למשל, דבר מותו של אברהם מונדר, שגופתו חולצה מחאן יונס, נודע רק אתמול - עם השבת גופתו. אבל, כמוהו, כל חמשת החטופים האחרים שגופותיהם הושבו אתמול נחטפו לרצועת עזה בעודם בחיים - והמשפחות מדגישות שניתן היה להצילם אם הממשלה הייתה מתקדמת לעסקה כבר לפני חודשים רבים, וקוראות לעסקה נוספת בהקדם.
109 חטופים עדיין מוחזקים ברצועת עזה, כולל עשרה אזרחים זרים. באופן רשמי, הודיעה ישראל על מותם של 36 מהם (מתוכם שלושה אזרחים זרים) - כך ש-73 עדיין מוגדרים בחיים. בפועל, לפי ההערכות ופרסומים זרים, מספר החטופים החיים נמוך יותר - אך עומד ככל הנראה על יותר מ-50. בקריאה להצילם, שעות לאחר חילוץ גופות החטופים, יצאו אתמול המונים להפגין בקריאה להשבת החטופים שעדיין בשבי. זאת, בעוד דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי שב וחזר על המסר לפיו צה"ל לא יוכל לשחרר את כל החטופים במבצעי חילוץ. "אנחנו מבינים היטב את הדחיפות לנוכח החשש הגובר למצבם הבריאותי והנפשי ככל שחולף הזמן. צה"ל פועל יום-יום, לילה-לילה, להביא עוד מודיעין ולייצר עוד אפשרויות מבצעיות לחילוץ חטופים. אבל לא נוכל להשיב את כולם במבצעי חילוץ", אמר.
מו"מ מתארך
נתניהו הצהיר אתמול פעם נוספות שמטרתו היא "למקסם" את מספר החטופים החיים שישוחררו. ישראל, לפיכך, דורשת לקבל רשימה של 33 חטופים - חיים ומתים - שישוחררו בשלב הראשון של העסקה, ובהמשך לנהל מו"מ בנושא. השיחות האלה, לצד אי ההסכמות סביב נצרים ופילדלפי, צפויות להאריך את המשא ומתן. לא רק שאלת פילדלפי ונצרים עומדת על הפרק - אלא גם השאלה אם יימצא נוסח שיהיה מקובל הן על ישראל, והן על חמאס בכל הנוגע למעבר מהשלב הראשון לשני. ראש הממשלה נתניהו עצמו הזכיר אתמול רק את החלק הראשון של העסקה, ולא התייחס ליתר - במה שנראה כאסטרטגיה: לשחרר כמה שיותר חטופים בשלב הראשון, אבל לא בהכרח להמשיך. בשיחה עם משפחות, הוא הבהיר לצד זאת: "לא בטוח שתהיה עסקה". כך או כך, שאלת המו"מ מתייחסת למעשה לסעיף 14 - שעוסק בשאלת משך המו"מ העתידי וקובע שהפסקת האש הזמנית תימשך כל עוד המו"מ על השלב השני נמשך, גם אם השלב הראשון כבר הסתיים.
מלבד כל אלה, עומד מכשול נוסף בפני נתניהו - גם אם בימים האחרונים נשמעו בליכוד מי שניסו להסיר אותו מסדר היום. בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, שמתנגדים להסכם, עשויים לפרוש מממשלתו, וייתכן שגם מהקואליציה - מה שאמור להוביל לפירוק הממשלה ולבחירות. בימים האחרונים אמנם אמרו בכירים בליכוד שהוא מאמין שיוכל להוביל עסקה ולמנוע את פיזור הכנסת - אבל האיום של בן גביר וסמוטריץ' עדיין נמצא על הפרק, ובוודאי נחשב לאחד השיקולים של נתניהו כשהוא עומד בפני הגעה לעסקה.
פסימיות בקהיר
הבשורה על חילוץ הגופות, והזעם על הממשלה, מגיעים בשעה שהאופטימיות שהייתה בסוף השבוע שעסקת חטופים אכן אפשרית - התחלפה בימים אלה בפסימיות מרה. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אמנם אמר שראש הממשלה נתניהו מסכים להצעה האמריקנית במלואה, אך בפועל נראה כי זה לא המצב - ובינתיים בקהיר כשלו גם השיחות על ציר פילדלפי. חמאס, מצידו, מקפיד בכלל לומר כי הוא מסרב לכל המתווה החדש.
בימים חמישי ושישי אמורה להתכנס פסגה ל"סגירת" העסקה, אבל היא כרגע נמצאת בסימן שאלה - בשל הסירוב המצרי להסכים לנוכחות צה"ל בציר, וסירובם אפילו להעביר את עמדת ישראל בנושא לידי חמאס.
גורם ישראלי אמר כי כרגע - כלל לא בטוח שתהיה פסגה, וגם אם תהיה לא יהיה באמת על מה לדבר - כל עוד ישראל בעמדתה והמצרים לא מקבלים אותה. מנגד, בכיר ישראלי אחר אמר: "אנחנו ממשיכים את המאמצים שלנו בכל הכוח. חמאס מסרב. אפשר לספר סיפורים על טרפודים, אבל אין מאחורי זה דבר. בכל פעם שאנו מתגמשים חמאס רוצה עוד".