למרות שחקלאים רבים בעמק החולה נחלו אכזבה מגידול העגבניות השנה, שנהרסו בשל השרב הכבד בקיץ - נראה שדווקא האבטיח מאיר להם פנים: "זו הייתה עונה מאוד קשה, בגלל המלחמה ולא יכולנו לטפל בשטחים כמו שהיינו רוצים" סיפר פייסל הייב, מנהל גידול מקשות אבטיחי המללי, כשזיעה ניגרת מפניו.
למרות זאת, הוא ממשיך לחייך: "היו המון קשיים, ואני שמח שלמרות הכל האבטיחים יצאו נהדרים. גם גדולים וגם מתוקים ומלאים גרעינים". בצפון יש תקוות גדולות לגרעינים הללו: חקלאי האזור רוצים שאלו יגיעו לעם ישראל לקראת ליגת העל. המטרה השנה היא להגיע לכ-1,000 טונות של גרעינים, שיגיעו ללקוחות בשוק המקומי לקראת הליגה שתיפתח מחר.
2 צפייה בגלריה
yk14049078
yk14049078
(צילום: ג"ג, החברה לפיתוח הגליל)
איסוף האבטיחים הוא חגיגה חקלאית ממוכנת: אבטיחי ה"מללי" נזרעים בשורות ונאספים על ידי מגוב וקומביין של חברת ג"ג, החברה לפיתוח הגליל. המגוב קוטף את האבטיחים ומסדרם בשורה אחת מרכזית. מיד אחריו נכנס לפעולה הקומביין, שמעלה את האבטיחים באמצעות מסוע מוטות, אל יחידת הריסוק, שבה מרוסקת קליפת האבטיח והתוצרת מועברת למכונת הדיש להפרדת הגרעינים.
אבטיח "מללי", הנחשב לגידול חסכוני מבחינת צריכת המים, הפך לגידול מרכזי בשטחי הפלחה אחרי שנקצרת החיטה, לטובת תעשיית הפיצוחים. את הגרעינים מייבשים בחום השמש הטבעי ולאחר הייבוש הם מועברים לניקוי ועיבוד במפעלי הקלייה.
2 צפייה בגלריה
yk14049079
yk14049079
מוכנים לקטיף. פייסל הייב והאבטיחים | צילום: ג"ג, החברה לפיתוח הגליל