שני אזרחי אריתראה, בשנות ה-30 לחייהם, נרצחו ועוד שישה נפצעו, שניים מתוכם קשה, בתגרה שפרצה אתמול בבוקר סמוך לכנסייה ברחוב לוינסקי פינת לבנדה בתל-אביב. לפי עדי ראייה, האירוע החל כשאדם אחד לפחות הגיע כשהוא רעול פנים, עם גרזן, לכנסייה במקום, ריסס בגז פלפל את המתפללים - בהם גם ילדים - ותקף אותם. "אין פה משטרה", זעמו תושבי האזור, "היא הייתה צריכה לטפל בזה".
3 צפייה בגלריה
yk14049874
yk14049874
(צילום: טל שחר)
הקטטה פרצה במלאות שנה כמעט לתגרה האלימה, שבה נפצעו עשרות מבקשי מקלט. בין תושבי המקום, היו מי שטענו אתמול כי המשטרה הוזהרה מהתפרצות חוזרת ולא עשתה דבר. אמש עידכנה המשטרה כי עצרה חמישה בני אדם בחשד למעורבות בקטטה, אחרי שנתפסו כשברשותם כלי תקיפה.
"היינו בכנסייה, ואז התוקפים הגיעו עם גרזנים וגז פלפל", מספרת ריגת, אחת המתפללות. פיורי, מתפללת אחרת, אמרה כי: "התפללתי והוא ריסס אותי בגז מדמיע, זה היה כואב וצורב". גם מוסי בן ה-11 וורוניקה בת השש, נפגעו מגז הפלפל. סיימון, אחד המתפללים, אמר כי אחד התוקפים הגיע למקום עם גרזן, והחל לתקוף באמצעותו את אלה שהגיעו לכנסייה. "היה מפחיד, גם בנות נפגעו", טען.
3 צפייה בגלריה
yk14049875
yk14049875
נעצרו חמישה חשודים. זירת הרצח ברחוב לוינסקי | צילומים: טל שחר
מהמשטרה נמסר שהקטטה פרצה בין מתנגדי המשטר באריתריאה בתל-אביב לתומכיו, והשוטרים שהוזעקו למקום זיהו שתי זירות. אחד מהם "נקלע לאירוע וביצע ירי באוויר כי חש בסכנת חיים".
מהכנסייה נמסר כי: "מתפללים שיצאו מהכנסייה נפגעו כתוצאה מדקירות וריסוס בגז. בכנסייה מזכירים כי היא מתנגדת לאלימות וכי היא איננה צד במאבק בין תומכי המשטר באריתריאה ומתנגדיו, ומבקשת את סיוע המשטרה במאבק באלימות בצורה מיידית. פניות בעבר למשטרה לא הועילו".
3 צפייה בגלריה
yk14049877
yk14049877
“אין פה משטרה”. אזור התגרה אתמול | צילום: טל שחר
בכנסייה נטען כי השוטרים שנכנסו אליה פגעו ברכוש והשחיתו תמונות, ציוד תפילה ומערכות הקלטה. ימנה, שהתפלל בכנסייה, אמר כי "השוטרים נכנסו לכאן בנעליים, למרות שביקשנו בלי, דחפו אותנו, וניסו לבדוק ולחקור מה קורה פה, למרות שהקטטה הייתה בחוץ".
ריגת סיפרה כי הסכסוך הוביל לתחושת חוסר ביטחון בשכונה. "מישהו הולך ברחוב בשקט - והורגים אותו. והם אריתראים, כן? אריתראים נגד אריתראים. התפללנו פה לאלוהים, ואז הם באו, הרגו אותנו. שמענו אותם אומרים שגם אם הילדים שלנו יהיו פה ‑ הם יהרגו אותם".
בחודשים האחרונים התרחשו קטטות עקובות מדם בין מתנגדי המשטר באריתריאה לתומכיו, שהפכו לא פעם את רחובות דרום תל-אביב לזירת קרב של ממש - עם שימוש באלות ובדוקרנים ואפילו לינצ'ים. הפעם האחרונה שנרצח אדם בקטטות הייתה בתחילת חודש יולי, אז מתנגד משטר הוכה למוות באכזריות. לפני כשלושה שבועות הוגש כתב אישום נגד תוקפיו, ופורסם תיעוד מהלינץ' שעבר ברחוב תדהר.
מאז העימותים הגדולים בין תומכי ומתנגדי המשטר בספטמבר, נרצחו בתל-אביב תשעה אריתראים. ארגוני הסיוע דורשים מהמשטרה לספק הגנה טובה יותר למבקשי המקלט מתנגדי המשטר. אך חרף מעצרים מנהליים שבוצעו, לא הצליחה עד כה המשטרה למנוע את חידוש המהומות הללו מעת לעת.
מפקד מחוז ת"א, פרץ עמר, קיים הערכת מצב בזירה ואמר כי עשרות בני אדם השתתפו בקטטה. "זה אירוע משמעותי", אמר עמר, "שמי שמשלם עליו הם תושבי תל-אביב דרום, שעומדים פה במרפסות ומסתכלים באימה על מה שקורה ברחוב".
אל מול הטענות על אוזלת היד של המשטרה, האשים עמר את הממשלה, שלא עושה מספיק כדי לגרש את העבריינים. "משטרת ישראל לא תוכל לטפל לבד במובלעת הזו שנקראת 'תל-אביב דרום'", הבהיר, "אחרי המהומות האלימות בספטמבר, עשינו הרבה מאוד מעצרים, יותר מ-70 בני אדם", אמר. "אבל לא קיבלנו סיוע".
המטרה, לדברי עמר, היא לגרש את הפורעים. "האנשים האלה נמצאים כאן באופן לא חוקי, אבל לצורך כך נצטרך את משרד המשפטים ומשרד הפנים שיחתום על הצווים, וגיבוי של הייעוץ המשפטי לממשלה. המשטרה נמצאת פה בכוחות גדולים על חשבון משימות אחרות", הוסיף. "חבל שתהליכים כאלה לא מגיעים בסוף לרגל מסיימת".
גורמים במשרד הפנים הבהירו אתמול, כי הטיפול באלימות האריתראים נמצא בסמכות גורמי האכיפה בלבד. באשר לגירוש תומכי משטר, השר משה ארבל ביקש פגישה עם מפקד מחוז תל אביב לפני למעלה מחודש כדי להתעדכן בנושא, אולם השר איתמר בן גביר לא אישר את הפגישה עד כה.